yamaha_mt09




SUV na dvou kolech nebo velkoobjemový sportovní skútr?

Na podzim 2016 rozvířila Honda s novým skútr X-ADV docela obstojně poklidné vody této kategorie, aby představila, jak sama říká, první SUV na dvou kolech. Je opravdu tento univerzální skútr soupeřem a ten pravý, který bude zdatně konkurovat léty zavedenému pojetí velkoobjemového skútru? Bude tou pravou přidanou hodnotou jízda v terénu a větší univerzálnost? Co mu naopak schází oproti dobře zavedené koncepci do města? Mnoho otázek, na které jsme se alespoň částečně snažili najít odpověď v kratším redakčním testu. Soupeřem pro toto porovnání nemohl být nikdo menší, než etalon kategorie TMAX v komfortním provedení DX. Vzhůru tedy do reálného světa k porovnání těchto maxi skútrů.

Kapitoly článku

V roce 2001 uvedla Yamaha na trh model, který doslova změnil svět skútrů a vytvořil zcela novou kategorii. V té době se rozhodnutí Yamahy představit maxi skútr s výkonností a jízdními vlastnostmi  motocyklu, a současně disponující pohodlím a praktičností skútru typu „nastartuj a jeď", jevilo jako velmi odvážné. Z druhé strany v té době bylo navyšování objemu velice populární, což do jisté míry zřejmě podpořilo i rozhodnutí do výroby TMAX jít.

A vyplatilo se. TMAX nejen, že položil základy zcela nové kategorie, ale navždy také změnil vnímání skútrů. Nastala doba sportovních maxi skútrů a po těch všech letech s více než 233 000 prodanými kusy není TMAX zkrátka jen nejprodávanějším maxi skútrem v Evropě, ale také jedním z nejprodávanějších modelů, jaké kdy společnost Yamaha vyráběla. Na druhou stranu značce Honda nelze upřít v posledních letech snahu o změnu, a ačkoliv některé modely a experimenty se zrovna nesešly se zákaznickou oblibou, právě zde stojící X-ADV je na tom jinak a může vše změnit.

Vzájemná rivalita oběma značkám svědčí a provází je od počátků. Koneckonců, když jsem se podíval do vlastního šuplíku, již v roce 2002 jsem srovnával právě se do světa velice rychle rozjíždějící první generaci TMAX a nově představený model Silver Wing, který byl z tehdejší dvojice ten, který se pasoval do role většího a komfortnějšího elegána oproti sportovnímu modelu Yamaha. Dnes se situace možná trochu otáčí, ale nepředbíhejme. X-ADV tu dnes stojí za inovátora a průkopníka. Ve své podstatě spojuje praktičnost městského vozidla s off-roadovými schopnostmi a vytváří tak zcela novou vlastní kategorii.

Jeho řadový dvouválec o objemu 745 cm3 nabízí hutný zátah od nízkých otáček až ke střednímu pásmu, zatímco dvouspojková převodovka DCT se stará o dynamickou a plynulou akceleraci. Technicky nezapře svůj původ v dobře známé řadě NC, ale konstrukčně a pojetím jde o zcela nový přístup. Sympatické je, že je k dispozici také ve verzi s výkonem 35 kW pro majitele řidičského oprávnění skupiny A2.

I přes svůj vzhled hned po prvním usednutím za řídítka vnímáte, že svým chováním a přístupem balancuje na velice tenké hraně mezi motocyklem a skútrem, což mi přišlo po několika málo kilometrech vcelku zábavné a rozhodně jsem se tomuto pojetí zarputile nebránil. Úzká stavba, krátký výfuk a středový tunel s vyšším usazením. To jsou typické poznávací znaky.

Ve městě máte díky vyššímu usazení velice dobrý rozhled, slušnou manévrovatelnost a díky dobře dimenzovanému podvozku nemáte obavy o nějaké ty průjezdy přes nerovnosti a výmoly, kterými se naše městské komunikace jen hemží. Díky sportovnímu režimu a možnosti ručního řazení máte potom při rozjezdech a nutnosti rychlé akcelerace na semaforu o dostatečnou odezvu a odpich na požádání velice dobře postaráno. Širší přední kapotáž s typicky přimračeným výrazem a vysoké plexi naopak slibují dobrou ochranu a jasnou příslušnost k aktuální modelové řadě Honda.

Na druhou stranu samotné pojetí celku evokuje sportovnější přístup a vyžaduje maximální koncentraci a neustálou pozornost jezdce, což přináší takovou tu pocitovou lehkost a hravost hraničící s problémem, jako když se městem řítíte na lehkém enduru. Zkrátka Vám to nedá nic zadarmo. Sedíte pořád na skútru a tomu odpovídá třeba dostatečné pohodlné sedlo nebo rozumná ochrana jezdce a polohovatelné plexi do pěti poloh. Při tom však máte vpředu 17“ kolo a motocykl - skútr je na drátěných kolech. Do hlavy se tlačí příliš mnoho emocí hned po pár kilometrech, tak raději přesedám na osvědčeného soupeře pro srovnání.  

Na druhou stranu TMAX v komfortním provedení DX sází jednoznačně na klasickou vlnu velkého maxi skútru. Usazení je velice komfortní a o nadmíru dobře vybaveném modelu DX to platí myslím dvojnásob. Skútr si Vás doslova hýčká. Zachovává však to zásadní a to pocity a technické provedení všech předchozích modelů TMAX. Jeho srdcem je 530 ccm kapalinový dvouválec o výkonu 33,8 kW (46 k) při 6750 ot/min a točivému momentu 53 Nm při 5250 ot/min. Zásadní novinkou oproti předešlým modelům je elektronické ovládání plynu, vypínatelná kontrola trakce a dva jízdní režimy motoru. Pozměněn byl rovněž hliníkový rám, drobnou změnou pak prošlo zadní odpružení s centrálním tlumičem. Vše je ale i nadále usazeno na 15“ kolech.

Změny vizuálně poznáte spíše v oblejších tvarech kapot, přední masky až přes středový tunel po pod sedlovou část. Mezi speciality verze DX potom patří elektronicky nastavitelný čelní štít, tempomat nebo vyhřívané rukojeti a hlavní sedlo. Z hlediska ovladatelnosti a komfortu tak platí stále za jeden nejlepších skútrů na trhu. Typické vzpřímené usazení se zapřenýma nohama do plastového tunelu nabízí výbornou manévrovatelnost a ochranu před nepřízní počasí, kterou předčí jen málokterý konkurent.

Oproti zde postavenému X-ADV ztrácí samozřejmě výkonově a vzhledem k „hondí“ dvojspojkové DCT převodovce ztrácí lehce i při rozjezdech, ale nahrazuje to sametovým chodem a plynulejším přímočarým zátahem. TMAX dominuje určitě také větším, osvětleným a přístupnějším pod sedlovým prostorem. Honda sice nabízí pod sedlem elektrickou zásuvku, ale pobere stěží přilbu a na batoh se 14“ NTB můžete rovnou zapomenout. Rovněž je podsedlový prostor dost výrazně vystaven sálajícímu teplu z motorového prostoru. Konkrétně testovaný model trpěl na horší zámek a zaklapnutí sedla vyžadovalo opravdu hodně síly.

Naopak ocenit je třeba dobře tvarované rukojeti pro spolujezdce a dobře fungující příplatkový „topcase“. Pokud si z hlediska zpracování zaslouží DX nějakou kritiku, tak to bude v pravé části pod řídítky schránka na drobnosti s integrovanou zásuvkou, jejíž otevření je v rukavicích takřka nemožné o samotném provedení vzpěry dvířek ani nemluvě.

Z hlediska rychlé údržby má potom navrch TMAX s takřka bezúdržbovým řemenem, jelikož X-ADV a Honda vzhledem k celkové koncepci a motoru vsadila na osvědčený řetěz. Samotný kryt sice vypadá velice efektně, ale přístup k údržbě rozhodně nebude přes několik šroubů dílem okamžiku. Pokud bych si měl v rámci testovaných modelů vybrat příplatkovou výbavu, budou to určitě u X-ADV stupačky pro jízdu v offroad a u TMAX snad už jen velký „topcase“ pro nekonečné výlety.

TMAX pro mě osobně nebyl zas tak úplně novinkou, takže jsem logicky trochu více času i vzhledem k papírově širšímu zaměření věnoval pro mě zcela novému X-ADV. Oba modely disponují vcelku vydařeným bezklíčkovým zapalováním, ke kterému v obou případech nelze mít větších výhrad. Vzhledem k výbavě je do většího detailu dotažen TMAX, ale principiálně ani u jednoho stroje nelze mít výhrad ke zpracování.

Zatímco Honda u X-ADV sází na kompletně digitální přehledný budík s několika základními kontrolkami, tak Yamaha oproti tomu nebyla tolik strohá v rozletu a sáhla po osvědčené koncepci dvojice analogových budíků s kontrolkami doplněných o středový centrální digitální panel. Ten se ovládá pomocí tlačítek na řídítkách, a pokud bych jeho cyklický režim a vzhled měl k něčemu přirovnat, bude to k budíku, kterým je v posledních generacích osazeno cestovně zaměřené FJR. X-ADV působí celkově i v ovládacích prvcích ve vzájemném srovnání poněkud strohým dojmem, ale není to myslím na škodu.

Motor má pro daný skútr velice slušný zátah a nemá potíží ho rozpohybovat až k hranici 180 km/h. Vyšší zdvihy a celkově velice komfortní odpružení potom nabízí tomuto netradičnímu stroji opravdu širokou možnost využití. Usazení za širokými řídítky s dobrou ochrannou rukou Vám dodává za každé situace dobrou jistotu ovládání. Přední brzdy čtyřpístky reagují bezchybně. Naopak zadní brzda sice potřebuje v případě potřeby trochu více důrazu, ale i tak zvládne vcelku obstojně zvládat motocykl v pohotovostní hmotnosti 238 kg bez potíží. Rozložení hmotnosti je příkladné a při samotné jízdě i v lehčím terénu je tak motocykl stále velice dobře ovladatelný bez větších záludností.

Pokud bych měl hodnotit X-ADV jako celek, opravdu mě baví univerzální charakter, který i přes pohodlí a ochranu vlastní spíše skútru, nabízí jízdní zážitek podobný více motocyklu, navíc doplněného o opravdový crossover charakter, který se nezalekne lehčího terénu ani rozbité či šotolinové cesty. Samozřejmě univerzálnost má své limity a nelze obsáhnout vše. Kombinovaná spotřeba činila v testu 5,2 l/100km.

Pokud tedy srovnáváme s čistokrevným pojetím velkého skútru v podobě modelu TMAX, narazíme na limity použití u Yamahy nebo komfort jinak svižného a klasicky střiženého skútru s hmotností 216 kg a se spotřebou kolem 4,8 l/100km. Výsledkem bude tedy především hra osobních preferencí podle toho, co Vás zaujme a baví a možná taky podle toho, co skutečně na dvou kolech potřebujete. Pravdou totiž je, že ani jeden z modelů není ve srovnání s nespočetnou řadou objemově podobných strojů na trhu zrovna nejlevnější. Honda X-ADV je v základu za rovných 299 900 Kč a kopíruje tak cenu základního TMAXe. Náš testovací model v nejkomfortnějším provedení DX pořídíte za 344 990 Kč.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 186 cm
Lukáš Růžička (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 182 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ X-ADV: opravdová univerzálnost a „fun factor“
+ TMAX DX: pohodlí, MAXimalní komfort a styl sportovního skútru


- X-ADV: paradoxně objem a legislativa, řetěz
- TMAX DX: schránka na drobnosti. Po těch letech možná něco, co by ho opravdu posunulo dále.


Který model byste si vybrali vy?

  1. Hlasováno: 143x
  2. Hlasováno: 87x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 17.5 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
PlusOne přispěl 1.5 Kč
String1 přispěl 2 Kč
crhy1 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Petr7474 přispěl 3 Kč
Matool přispěl 2 Kč
kopetr přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist