yamaha_demo_tour




Video dokazuje, že šílenost Lazareth LM847 skutečně jezdí

Naprosto šílený francouzský výtvor s názvem Lazareth LM847 se objevil na letošním ženevském autosalonu. Jedná se prakticky o čtyřkolku, kterou pohání osmiválec vypůjčený z Maserati. Okolo monstrózního stroje se strhla velká debata, ovšem vyvstávala otázka, jak (a jestli vůbec) se na tom dá jezdit.

Nyní konečně známe odpověď, neboť na internetu se objevilo dvouminutové jízdní video, kde je LM847 v pohybu a ukazuje, jak to vlastně celé funguje. Shrnuto do jedné věty – jezdí to, ale má to několik „ale“.Již z dřívějška víme, že stroj má nezávisle zavěšená levá a pravá kola, takže se do zatáček naklání jako klasická motorka. Zajímavostí je rozdělení přední masky se světly na dvě části, takže se při náklonech světla různě rozjíždí.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Jak již bylo řečeno, srdcem excentrického stroje (a při pohledu na něj i hlavní částí) je osmiválec o objemu 4.7 litru, který pohání různé modely automobilky Maserati. Atmosféricky plněný motor má 470 koní výkonu a co do designu je bezesporu krásný, ale jeho použití v Lazarathu má svoje omezení. Tak v první řadě je nutné podotknout, že stroj nedisponuje převodovkou a má pouze jednu rychlost, což je značně nepraktické. I na videu, kde pilot jezdí dost pomalu – asi ví, proč to dělá – je slyšet, že je motor ve zbytečně vysokých otáčkách. Nemluvě o tom, že jízdní pozice je přinejmenším divná. Holt se sedí prakticky na motoru…Dost nebezpečně vypadá i konec videa, kde je několikrát vytočen motor na místě. Ač je vrknutí plynem vždy pouze decentní a zdaleka ne do nejvyšších otáček, je vidět, jak točivý moment motoru cloumá s celým strojem. Každé pořádné přidání plynu za jízdy by tak znamenalo nechtěný náklon na stranu, což není zrovna ideální.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist