globalmoto_duben_nolan




Dračí Vespa 946 Dragon stojí dost peněz, oheň ale neplive

S novým rokem nezbytně přichází i nový čínský rok a s ním i nová edice Vespy, věnovaná aktuálnímu zvířátku z lunárního kalendáře. A tím letošním je drak! Je blyštivý, smaragdově zelený a ovíjí zlatou Vespu 946 – to je ta stylovější varianta za hromadu peněz. A abyste byli na svém edičním modelu skutečně nepřehlédnutelní, můžete sáhnout i po sladěné bundě.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Nová speciální edice měla svou premiéru v Hongkongu před několika dny při oslavách nového čínského roku. A příběh je prakticky stejný jako loni, kdy Vespa tímto způsobem oslavila rok zajíce. I tentokrát si mohou nadšení sběratelé se slabostí pro stylové italské skútry dopřát ručně vyráběný model 946, který technicky vychází z Primavery, je ale jednomístný a designem navazuje na původní modely z roku 1946.

Letošní edice se jmenuje 946 Dragon, je ve zlaté barvě (nám přijde spíš trochu do béžova) a hlavním motivem je smaragdový drak, zdobící přední i zadní plechovou kapotu. Dragon se tak zařadí po bok několika dalších speciálních edic – od roku 2012, co se 946 vyrábí, tu byla verze Bellisima nebo třeba Christian Dior.

Už „základní“ 946, natož pak speciální edice, se vyznačují vpravdě velmi vysokou cenou. Standardní varianta, která v tuto chvíli není v oficiální nabídce, vyšla na nějakých 230 tisíc korun. Lunární edice potom vyjdou na něco přes 300 tisíc (přepočet ceny pro USA). A to za skútr, který je technikou zcela standardní. 946 má klasický jednoválec 125 iGET se třemi ventily na válec, dosahující výkonu 11 koní, a jednostranné zavěšení předního kola, typické pro Vespu.

I přes horentní sumu se ale lunárním edicím patrně daří. Zatímco loňské „zaječí“ edice vyjelo na svět jen 1 000 kusů, letos to bude 1 888 draků. A aby toho nebylo málo, nabízí Vespa k limitce i stejně exkluzivní bundu. Barevně sladěná bunda s velkým zeleným drakem na zádech, vyšitým zeleným „V“ na hrudi a podivnou rozepínací kapucí nese název Dragon Varsity.

Vespu 946 Dragon, ostatně jako jakoukoliv jinou 946, asi na silnici jen tak nepotkáte. Dá se ovšem předpokládat, že i u nás bude pár nadšenců, kteří po speciální lunární edici za hromadu peněz sáhnou.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist