yamaha_demo_tour




Příslušenství z Eicmy: Vše od rukavic až po brašny

Na výstavě EICMA 2023 nezůstali stranou ani výrobci oblečení a doplňků. K vidění bylo doslova vše – od airbagových vest, nových rafinovaných řad oblečení až po brašny pro domácí mazlíčky. My se dnes podíváme na vystavované portfolio značek Eleveit, Givi, Modeka, Shad, Sidi, T.UR a Tucano Urbano.

Kapitoly článku

Motocyklové příslušenství je dnes plně sofistikované odvětví. Dávno jsou pryč doby, kdy se oblečení stávalo jen „nutnou součástí“ výbavy. Pokud se poohlížíte po novém kousku do své motocyklové výbavy, jste na tom správném místě.

ELEVEIT

Specialista na motocyklovou obuv Eleveit se pro rok 2024 opět prezentoval zajímavou sadou novinek. Tou první byl model Tonale WP, adventure obuv střední výšky s několika vnitřními a vnějšími ochrannými prvky. Model je navíc vybaven voděodolnou membránou E-Dry, použitou u většiny modelů značky, takže ani déšť nebude překážkou. Pro příznivce silničnějšího způsobu cestování byl prezentován nový model Antelao WP, což jsou lehké a pohodlné boty, určené pro dlouhé vzdálenosti. Vrchní část tvoří lehké mikrovlákno a technická tkanina. Zajímavé je utahovací mechanismus v zadní části pomocí kolečka. Použita je opět i membrána E-Dry.

Model Tonale WP

Antelao WP

Model Nirvana WP již příznivci značky dozajisté znají. Ten byl značkou představen již rok zpátky a stal se obrovským hitem. Pro sezonu 2024 se tato kotníková obuv dočkala několika vylepšení v oblasti použitých materiálů a technologií a mají být ještě pohodlnější, bezpečnější a univerzálnější. Úplnou novinkou je model Nirvana Airtech, vhodný pro ultra teplé dny díky použití prodyšné síťoviny.
Velké novinky byly představené také v segmentu volnočasové obuvi, kde Eleveit představil dva nové produkty. První model Stratos WP je pohodlná kotníková obuv, kterou využijete i pro běžné nošení. Druhý model Delta WP je klasická krátká kotníková bota pro všechny, kteří hledají motocyklovou botu, ale preferují nižší střih.

Nirvana Airtech

Stratos WP

Delta WP

Bez povšimnutí nezůstala ani dámská kolekce, nazývaná Eleveit Lady Line. V nabídce jsou nově řady Antibes WP Canvas Lady, Antibes WP Lady a Delta WP Lady. Hlavně modely Antibes lze využít pro jízdu ale také pro běžné volnočasové nošení.
Jezdci na sportovních motocyklech si také přišli na své a sportovní oblast značky se pochlubila třemi novými verzemi boty S Miura – Evo WP, Evo Air a Evo. Jak název napovídá, model Air je perforovaný a zajistí větrání v parních dnech. Na každé solidní sportovní botě jsou samozřejmostí ochranné prvky a modely z řady S Miura nejsou výjimkou. Adekvátní ochranu tak najdeme v oblasti holeně, paty apod.

Eleveit Lady Line

   

Model S Miura

GIVI

Značka GIVI letos oslavuje čtyřicáté páté výročí svého vzniku a na výstavě byly k vidění velice zajímavé produkty. Tahákem číslo jedna byl legendární model topcase kufru Maxia. Již pátý evoluční stupeň tohoto modelu byl veřejnosti poprvé představen zhruba před rokem a jeho limitovaná edice Maxia V58LE se prezentovala nyní. Z technického hlediska má tato edice stejné vlastnosti, rozdíl hledejme ve vzhledu.

Limitovaná edice Maxia V58LE

Aktualizace jsme mohli zhlédnout i v dalším portfoliu značky. Nejprestižnější řada hliníkových kufrů Trekker se prezentovala modelem topcase kufru Trekker Outback Evo 42A a Trekker Outback Evo 42B. Ten má objem 42 litrů, používá uchycení Monokey a je dostupný se stříbrným nebo černě lakovaným povrchem. S velmi očekávanou aktualizací přišel výrobce také v oblasti bočních kufrů. Představen byl totiž model Trekker Outback Evo 33A a Trekker Outback Evo 33B, se speciálním tvarováním kufru na pravé straně, prvního svého druhu od GIVI. Ten byl navržen pro montáž na motocykly s vysokým výfukem na pravé straně. I tyto boční kufry jsou dostupné se stříbrným nebo černě lakovaným povrchem.

Model Trekker s novým topcase kufrem a bočním kufrem s tvarováním na pravé straně, pro montáž na motocykly s vysokým výfukem

Značka i nadále věnuje velkou pozornost také řadě „měkkých tašek” X-Line. Díky neustálému rozšiřování nabídky si tak dokážete svůj motocykl vybavit celkem zajímavou sestavu zavazadel. Nová taška XL09 o objemu 33 litrů je další z této populární řady. Používá řešení, která již byla vyzkoušena a testována u zbytku modelů, takže zde jde člověk do jistoty. Použít se dá jako boční a také jako horní taška.

Nový model z řady X-Line, textilní taška XL09

Za zmínku rozhodně stojí také nově představené řešení pro převoz vašich čtyřnohých přátel. Statisticky totiž vyplývá, že v roce 2023 má téměř 50 % evropských rodin domácího mazlíčka. Tohle zajímavé číslo inspirovalo GIVI k vytvoření způsobu, jak vzít své chlupaté přátele s sebou, i když cestujete na dvou kolech. Výsledkem je T525 – polotuhý horní kufr s osvědčeným uchycením Monokey, určený k přepravě koček, malých psů a dalších zvířat do hmotnosti 5 kg. Použít ho lze na motocyklu nebo skútru. Mezi jeho vlastnosti patří omyvatelný a polstrovaný vnitřní polštář, různé kapsy na uložení maličkostí, nastavitelné větrací otvory a popruh plus tři úchopy pro nošení v ruce.

Model T525

V oblasti přileb byly v podání GIVI k vidění stávající verze, ale i to nejnovější z řad X.27 a X.21. Nejprestižnější model X.27 zaměřen přímo na segment adventure se aktuálně vyrábí v pěti řadách a celkem v osmnácti verzích (včetně jedné pro ženy). Další inovovaný model X.21 se nejlépe hodí pro silniční turistiku a nyní je k dispozici je ve dvou řadách a celkem devíti verzích.

GIVI model X.21        

Model X.27

MODEKA

Novinek jsme se dočkali také u německého výrobce Modeka. Na výstavě bylo představené cestovní oblečení s názvem Hydron & Hydron Lady. Co musíme určitě u těchto modelů vypíchnout, jsou zajímavá řešení, co se týče vodotěsnosti použitím membrány Hydroflex. Díky její elastickém vlastnostem a obratnému střihu jí lze nosit i z vrchní strany bundy nebo samostatně, čímž se otevírají zcela nové možnosti pro její funkční využití.  Dále byla prezentována „old-schoolová“ bunda Matlock. Ta dává svým dizajnem šanci zavzpomínat na dobu nedávno minulou a určitě si najde své příznivce hlavně u starší generace motorkářů.
Značka Modeka přinesla na výstavu novinky také v oblasti rukavic. Po loňském představení sportovní řady rukavic Yron a Valyant letos výrobce rozšiřuje nabídku o zcela nové rukavice Valyant Pro. Tato řada rukavic používá ve vybraných případech také klokaní kůži pro ještě lepší ochranu a pohodlí.

 

Cestovní oblečení Hydron

Hydron Lady

Model Matlock

Nové rukavice Valyant Pro

SHAD

SHAD je bezpochyby jedna ze značek tvořící referenci v oblasti motocyklového vybavení. Na oslavu svého 50. výročí představila novou sadu postranních kufrů Expandable v podobě modelu SH38X. Patentovaný vnitřní mechanismus umožňuje teleskopické vysouvání a zasouvání kufru během několika sekund. SH38X se tak může vysunout o +70 mm, čímž zvětší svůj objem o 40 % a umožňuje např. uložení přilby. Výrobce se pyšní tím, že SH38X je tím pádem nejkompaktnějším rozšiřitelným bočním kufrem na trhu.

Shad model SH38X

SIDI

Výrobce motocyklových bot Sidi se na výstavě Eicma prezentoval ve dvou oblastech. Tou první byla civilní řada obutí. Model Fortex ARX představuje výhody spojení volnočasové boty, kterou je možno použít také pro jízdu na motocyklu. I když vypadá na první pohled skutečně „civilně“, má zesílenou špičky, patu a speciální podrážku. V této řade byly prezentovány i plně odvětrávané boty, které se v parném létě vždy hodí, stejně jako varianta do dešťových podmínek.
Outdoorovou variantou je model Fortex Nucleus. Ty jsou pro nepřízeň počasí vybaveny membránou Gore-Tex. Také pro boty řady Nucleus je společné, že i když vypadají více jako civilní boty, splňují certifikace motocyklového obutí.

Model Fortex byl prezentován v řadách ARX a Nucleus

Druhou vystavovanou oblastí byl off-roadový model Crossair vážící jen něco málo přes 1600 gramů. Vnitřní exoskelet vyztužený skelnými vlákny a integrovaný systém hyperextension zaručuje bezpečnost pro kotník a potažmo pro celou nohu. Sidi si hodně slibuje i od podrážky, která byla vyvinuta společně s výrobcem Vibram. Model je dostupný v sedmi barevných variantách.

            

Sidi Crossair

T.UR

Značka pro enduro nadšence T.ur nezůstala na výstavě stranou. K vidění byly například vyhřívané rukavice a rozšířená nabídka oděvů pro extrémní podmínky. Konkrétně se zastavíme u řady adventure, kde se představil model Podium, a to v dámské i pánské verzi. Tento model je vybaven termoregulační výplní, je voděodolný a přináší prodyšnou membránu Hydroscud. O bezpečí se starají chrániče Easyflex Level 2 na ramenou a loktech, společně s tkaninou odolnou proti oděru. Výrobce si hodně slibuje od střihu, který má v terénu umožňovat slušnou pohyblivost. Další novinkou je model Lapland (kalhoty a bunda v pánské i dámské verzi), který je pro chladné počasí vybaven odnímatelnou vysokoteplotní výstelkou a i zde je použita membrána Hydroscud.

   

T.ur Podium

Model Lapland

Značka má řešení i pro ochranu rukou v náročných povětrnostních podmínkách. Výrobce aktuálně nabízí šest modelů zimních rukavic – dva modely vyhřívané baterií na dlouhé cesty G-Warm 3 a G-Warm, a třetí pár teplých rukavic bez vyhřívání G-Adv. K tomu jsou k dispozici tři modely cestovního střihu s fleecovou výplní (G-One Pro a G-One, ten je také ve verzi Lady). Také rukavice mají společné použití membrány Hydroscud zaručující voděodolnost a prodyšnost.

    

Vyhřívané rukavice G-Warm 3

Letní ježdění, to může být u výrobce T.ur ve znamení dvou zcela nových modelů bund. Jedná se o modely Elba a Airflow Shield. Jsou vyrobeny pro muže i ženy a mají velké perforované panely z vysoce pevné síťoviny. Společně s flexibilními a vzdušnými chrániči Easyflex na ramenou a loktech tvoří na trhu s letním sortimentem zajímavou alternativu.

 

Model Elba a Airflow Shield

Tucano Urbano

Na stánku tohoto italského výrobce to bylo hlavně ve znamení prezentace airbagová vesty Airscudtm Flex a Airscudtm Flex Lady. Model je u obou verzí plně podšitý síťovinou a je vyroben ze dvou vysoce pevných látek – polyesterové síťoviny na hrudi a zádech pro ventilaci a polyesterového mechanického streče na bocích a ramenou pro zajištění pohyblivosti. Vesta má certifikaci na celkem tři způsoby nošení – pod bundu, přes bundu, nebo pod batoh (s maximální hmotností 8 kg). Díky těmto vlastnostem je použitelná celoročně. Technologicky využívá celkem sedm senzorů, které čtou parametry situace kolem celkem tisíckrát za sekundu. Značka vsadila i na zajímavou formu reklamy a vestu propaguje bývalá hvězda MotoGP Marco Melandri. Nabízí se hned ve třech verzích, nabídka začíná verzí Street pro každodenní používání, pokračuje verzí Adventure pro off-road a končí variantou Track pro okruhové jezdce.

Airscudtm Flex a Airscudtm Flex Lady

Informace o redaktorovi

Tomáš Scherer - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist