globalmoto_duben_nolan




Přilby Shark pro rok 2012

Krkonoše, podzim a představení novinek z francouzské továrny na přilby - to jsou tři konstanty, které k sobě nerozlučitelně patří už pěknou řádku let. A co nového se tedy objeví na skladě firmy Nokamoto - oficiálního dovozce přileb Shark - příští rok?

Kapitoly článku

Jak jsme se dozvěděli na prezentačním setkání společně s přítomnými prodejci přileb Shark, některé novinky už do Čech stihly dorazit v průběhu listopadu, takže jestli si chcete udělat radost pod stromečkem některým z následujících modelů, stačí vzít potřebnou hotovost a zajít k nejbližšímu prodejci přileb Shark.

Race-R a Race-R Pro

Dva top modely současné nabídky Sharku nejsou až tak úplně novinkami, protože byly oficiálně představeny už před rokem, ale na náš trh se z organizačních důvodů dostávají až teď. To, že jsme byli ošizeni o první vyrobené kusy může být i trochu výhodou, protože modely roku 2012 už mají vychytané mouchy. Oba dostaly upravenou mechaniku, která drží hledí s rekordní tloušťkou 4,25 mm. Protože na britském trhu už bylo možné zakoupit tyto sportovní přilby už letos, nezávislá zkušebna tamního ministerstva dopravy je mohla otestovat, a výsledek dopadl na výbornou. V testu SHARP, který přísně a komplexně hodnotí bezpečnost přilby, získaly obě plný počet hvězdiček. Také v závodním prostředí se model Race-R Pro stihnul prezentovat, a hned v tom nejlepším světle: Stefan Bradl si s přlbou Shark na hlavě dojel pro svůj první titul mistra světa v kategorii Moto2. Podrobné informace o nástupcích sportovního modelu RSR2 jsme už přinesli vloni, připomeňme tedy jen ve stručnosti, že rozdíl mezi modely Race-R a Race-R Pro spočívá v materiálu skořepiny (a tedy i hmotnosti) a zadním spoileru. Race-R Pro je lehoučká, karbon-kevlarová přilba pro skutečné závodníky, kteří tráví většinu času na okruhu a s hlavou sklopenou za kapotáží využijí efekt zadního spojleru přilby. Race-R má skořepinu ze sklolaminátu a bohatě stačí pro sportovní jízdu v běžném provozu. Z hlediska bezpečnosti je rozdíl zanedbatelný, ale třetinová úspora na ceně je celkem pádný argument.

Vision-R

Nástupce turistického modelu RSF už je rok v prodeji, a podle příznivé reakce trhu byla sázka na panoramatické hledí a vestavěnou sluneční clonu trefou do černého. Majitele starších modelů, zvyklé na obecně skvělé odhlučnění interiéru všech přileb značky Shark, překvapil snad jen o něco větší příděl decibelů. Ten způsobila jednak slabší výstelka v oblasti uší, použitá kvůli přípravě na instalaci originálního intercomu Sharktooth, a především prodloužená bradová část skořepiny, pod kterou se vytváří větší turbulence. Problém s nabíráním příliš velkého množství vzduchu pod bradu výrobce už vyřešil, a k novým modelům dodává vkládací bradový deflektor. Zkrátka nepřijdou ani zákazníci, kteří přilbu Vision-R zakoupili ještě před modifikací – chránič brady se dá použít i na kusy vyrobené a prodané v letošním roce. Další vylepšení se týká ovládání horních ventilací, které se nyní snadněji obsluhuje v rukavicích. Z hlediska designu přibyla nová barva skořepiny, a standardně dodávanou kouřovou sluneční clonu si můžete nyní vyměnit za chromovou.

S700S

Model s termoplastovou skořepinou už by další rok bez sluneční clony neobstál v tvrdém konkurenčním boji. A když už konstruktéři měli starou sedmistovkuna stole, vylepšili rovnou několik dalších prvků, takže se novinka od předchozího modelu liší nejen integrovaným štítkem proti slunci. Kromě vnitřní clony, která se ovládá posuvnou „rychlopáčkou“ na levé straně, přibyla také spodní ventilace na bradové části, nové barevné kombinace a grafika. Výrobce myslel nejen na slunečné dny ale i na chladná rána, a tak je plexi už v základní výbavě připravené na použití Pinlocku. Potěšující zprávou je, že cena zůstává stejná jako u předchozího modelu

S600

Nový low-end model nahradí v kolekci Shark výběhovou pětistovku. Skořepina nejlevnější přilby v nabídce značky vychází z vyššího modelu S800, kompletně vyjímatelný interiér se v cenové hladině pod tři tisíce korun vidí málokdy. Současně s představením S600 dochází k typovému sjednocení všech hledí pro celou řadu termoplastových přileb Shark. Prodejcům díky tomu bude stačit držet menší sklad z hlediska typů, a zákazníci to určitě pocítí na širším výběru barevných plexi, které budou na prodejnách k okamžitému odběru.

Speed-R

Kromě modernizovaných modelů bude francouzská značka od jara příštího roku nabízet ještě dvě další novinky, které byly představeny začátkem listopadu na výstavě EICMA v Miláně. S velkým napětím budeme očekávat hlavně příjezd nového modelu, který Shark navrhl specielně pro naked-biky.
Zatím jsme měli možnost potěžkat v ruce jen prototyp, jelikož sériová výroba se v thajské továrně teprve rozbíhá. Novinka na první pohled vybočuje z modelové řady přileb Shark výrazně hranatými tvary, které podle výrobce společně se spoilery pomáhají eliminovat vliv proudění vzduchu ve vysokých rychlostech, kdy je ničím nekrytá hlava jezdce na naked motocyklu vystavena extrémním tlakům. Spojlery, vyvíjené s použitím počítačové vizualizace CFD (Computational Fluid Dynamics) zajistí odvětrání přilby zadními průduchy a současně by se měl snížit také aerodynamický hluk v interiéru přilby.
Speed-R svým sportovním designem a tloušťkou plexi (4,25 mm) svádí ke srovnávání se špičkovým modelem Race-R, ale ve skutečnosti je sportovním ekvivalentem k turistické přilbě Vision-R, a to včetně ceny, která bude na korunu totožná. Netradičně tvarovaná skořepina má kompozitovou strukturu z multiaxiálních vláken, uvnitř se nachází veškerá komfortní a praktická výbava. Integrovaná sluneční clona se už v dnešní době považuje skoro za samozřejmost, příprava pro instalaci náhlavní sady intercomu Sharktooth se postupně rozšiřuje do více a více modelů. Pro všechny brýlaté motorkáře má Shark šikovný detail Easy Fit, což jsou dva vyjímatelné kousky molitanu v oblasti spánků, kde za normálních okolností obvykle tlačí nožičky dioptrických nebo slunečních brýlí. Jestli se vám tenhle Enfant Terrible  zalbil, v dubnu příštího roku mějte připravených sedm tisícovek a nějaké drobné k tomu. Ceny se liší v závislosti na barevném provedení.

S900C

Nejprodávanější model značky Shark dostal na konec názvu nové céčko, jako Comfort. Pohodlí uvnitř populární termoplastové přilby zvýší od příštího roku nové lícnice, které se podle potřeb dají dofouknout a přesně přizpůsobit tvaru obličeje. Stačí párkrát zapumpovat tlačítkem a už cítíte, jak vám polstry kolem tváří začínají tuhnout, a po chvíli přilba sedí doslova jako ulitá. Pro vypuštění vzduchu z lícnic slouží druhé tlačítko, pod kterým se skrývá jednoduchý ventilek. Další změny modelu S900 se dotkly ventilací, konkrétně jejich otevírání i funkce, a také tento model bude od příštího roku umožňovat komfortnější nošení brýlí díky systému Easy Fit.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist