globalmoto_kveten




Připravte si motorku na sezonu s Autokelly

Blíží se jaro a s ním i začátek motorkářské sezony, takže každý správný motorkář bude chtít svůj stroj provětrat při prvním náznaku hezkého počasí. Po zimě je však důležité nejprve připravit motorku na sezonu, aby vás cestou někde nenechala a vy jste v pořádku dojeli domů. Pokud jste svůj motocykl správně zazimovali, nyní budete mít s přípravou motorky o to méně starostí. Pojďme se podívat, co je potřeba zkontrolovat a jak se na sezonu správně připravit.

Baterie

Častou příčinou zmařené první vyjížďky bývá právě baterie. Pokud jste motocykl zaparkovali do garáže a baterii nechali bez povšimnutí zapojenou celou zimu v motorce, tak se může stát, že ani nenastartujete. Je totiž potřeba baterii z motocyklu odpojit a v průběhu zimní sezony ji pravidelně dobíjet. K tomu slouží speciální nabíječky na moto baterie. V případě že zjistíte, že ani nabíječka baterii nespasí, nezbude nic jiného, než pořídit novou. Možností je několik. Ideální volbou je AGM bezúdržbová baterie, která se nemusí složitě a zdlouhavě aktivovat, jen ji namontujete. Alternativou mohou být také gelové baterie, u kterých je elektrolyt vázán v gelu, takže také není potřeba baterii jakkoliv aktivovat.

Kapaliny

Dalším důležitým krokem je kontrola všech provozních kapalin. Pokud se blížíte ke konci intervalu výměny motorového oleje, doporučujeme učinit výměnu ještě před začátkem sezony. Čerstvý a správně zvolený olej vaše motorka vždy ocení. Dále pak zkontrolujte hladinu chladicí a brzdové kapaliny. Nejste si jistí, kdy naposledy jste chladicí kapalinu měnili? V tom případě to udělejte dříve, než vyrazíte. Chladicí kapalina není drahou položkou a její výměnu zvládne každý motorkář sám. V poslední řadě zkontrolujte množství brzdové kapaliny a v případě potřeby dolijte. Dávejte pozor, ať vyberete tu, která je do vaší motorky doporučená výrobcem.

Filtry

S výměnou oleje je potřeba vyměnit i olejový filtr. Nabízíme celou řadu značek filtrů na různé typy motocyklů. Níže uvádíme pár příkladů filtrů značky Champion. A když už budete u výměny olejového filtru, zkontrolujte i ten vzduchový a v případě, že je zanesený, vyměňte i ten.

Řetěz

Správně napnutý řetěz je základ. Průvěs řetězu je udávaný výrobcem a k jeho správnému nastavení je nutné řetěz kontrolovat a nastavovat na zatížené motorce jezdcem, který na ní bude jezdit. Pokud byste při kontrole a dotahování zjistili, že je řetěz tzv. vytahaný a zralý na výměnu, tak s tím neotálejte. Řetěz je potřeba udržovat také vyčištěný a namazaný. Díky pravidelné péči si tak zajistíte tu nejdelší možnou životnost.

Svíčky

Jedním z důvodů nenastartování motorky po zimě mohou být také svíčky. Svíčky zimou ani tak netrpí jako baterie samotná, ale jarní start na svíčky klade vyšší nároky než obvykle. V případě, že motorka špatně chytá i po výměně či dobití baterie nebo má po nastartování nezvykle nepravidelný dusivý chod, s velkou pravděpodobností jsou příčinou právě svíčky. Proto je dobré svíčky zkontrolovat a občas je nahradit novými, které zajistí ten správný chod motoru.

Pneumatiky

Prakticky nejdůležitější součástí motorky jsou pneumatiky. Jsou v přímém kontaktu se silnící, a proto by měly být vždy ve velmi dobrém stavu a ideálně ne starší než 5 let, pokud je motocykl garážován v optimálních podmínkách. Zkontrolujte proto vizuálně obě pneumatiky, zda nenesou známky poškození. Zaměřte se na praskliny, defekty, nebo jiná viditelná poškození, která by mohla znamenat při jízdě problém. Platí, že minimální vzorek pneumatik by měl být 1,6 mm a u skútrů do 50 ccm 1 mm. Dlouhým stáním mohlo také dojít k podhuštění pneumatiky, proto zkontrolujte tlak pomocí speciálního měřiče. V případě nutnosti pneumatiky dofoukněte na výrobcem udávané hodnoty.

Kompletní výběr náhradních dílů a příslušenství pro motocykly najdete na jenom místě na e-shopu www.autokelly.cz/vse-pro-moto. Dopoledne objednané zboží obdržíte zdarma ještě tentýž den a odpolední objednávky hned den následující, nebo si ho můžete vyzvednout na některé z více než 80 prodejnách Auto Kelly po celé ČR.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)




TOPlist