yamaha_demo_tour




Motoped – downhill bike s pitbike motorem

„Hele, nechce se nám šlapat, tak si na kolo přiděláme motor!“ něco takového si lidé říkají snad od samých počátků motorismu. Vždyť i první motorky vznikaly tak, že se slabé motory montovaly k rámům kol. Žádný z minulých ani současných výtvorů však nenabídne takovou porci zábavy a stylu, jako právě Motoped.

Základní myšlenkou konstruktérů Motopedu bylo zkombinovat nejlepší vlastnosti kola a pitbiku. Takže vytvořili stroj, který je lehký (okolo 50 kilo – v závislosti na použitých dílech), hravý, dá se s ním skákat, kopec pro něj není problém, má malou spotřebu a když přece jen dojde palivo, stačí šlápnout do pedálů a hlavně – je zatraceně cool.
Vzali pit-bike Honda XR50, vymontovali motor, sedlo a nádrž s plasty a to všechno usadili do rámu vlastní konstrukce. Zajímavá je kyvná vidlice s patentovanou minipřevodovkou, která umožňuje šlapání a přenos síly motoru na zadní rozetku. Z horského kola jsou použity díly jako jsou kola, přední vidlice, brzdy, zadní tlumič a pedály.

V jednoduchosti je síla a Motoped to jen potvrzuje. Pokud by vám tedy nestačila slabá padesátka, není problém do rámu usadit jakýkoliv jiný pitbike motor, jejichž nabídka je opravdu široká a vybírat můžeme motory až do objemu 190 ccm. Takový motor by s tak lehkou mašinkou už asi pěkně cvičil a brzdy by měly velké fofry.
Tvůrci svůj nápad vložili ve formátu projektu na veřejný investiční portál Kickstarter s cílem vybrat od dárců 250 000 dolarů pro zahájení výroby ve větším množství. To se nám zdá jako docela velká částka. Cena jednoho Motopedu se samozřejmě bude odvíjet od použitého motoru a dalších součástek. Přihazování skončilo před několika dny a podařilo se vybrat přes 160 000 dolarů!
Stará myšlenka tak dostala nový rozměr a z videa, kde je pravděpodobně nějaká silnější verze, přímo čiší radost z jízdy na tomto stoji. Svezení to je určitě zábavné a svoje zákazníky si Motoped určitě najde, ale zatím není jasné, jestli se rozjede větší výroba. Na domovských stránkách motopeds.com si ale prototyp můžete nechat postavit na zakázku už nyní.

Video


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):



TOPlist