globalmoto_kveten




CR700P – mašina s Wankelem a 200 k

Wankel je ojedinělý typ motoru, který v motorkách jen tak nepotkáte. V Crighton Racing ale věří v jeho potenciál a teď máme možnost se podívat na, po velmi dlouhé době, první motocykl s tímto motorem na živo. A že to není žádné ořezávátko!

Za vznikem závodního stroje CR700R stojí Brian Crighton. Pan Crighton má s podobnými motory zkušenosti už z osmdesátých let, kdy se podílel na jejich vývoji pod značkou Norton. V devadesátých letech dokonce založil Crighton Norton team, který využíval právě tyto motory.

Nyní se Crighton Racing v čele s Brianem pokouší o vzkříšení této techniky pomocí zbrusu nového modelu CR700P, který je poháněn 700 ccm dvojitým Wankelem s obrovským výkonem 200 koní při 11 000 otáčkách a 136 Nm v 9 500 otáčkách za minutu. Výkon je na zadní kolo přenášen šestistupňovou převodovkou. Komu tyto dva údaje nestačí, dodáme ještě, že celá mašina má suchou hmotnost pouhých 136 kilo!
Výkonem a nízkou hmotností tak CR700P může směle konkurovat nejlepším závodním speciálům. Brutálně silný agregát samozřejmě vyžaduje efektivní chlazení. V Crighton Racing vyvinuli chlazení Rotron, které funguje na bázi stlačeného plynu. Z dalších komponentů můžeme jmenovat brzdy od profíků z Bremba, odpružení Bitubo, pneumatiky Dunlop a nádrž na 22 litrů paliva. Pohonná jednotka zřejmě i dost sežere…
Jak se zdá, Wankel je pořádně výkonná malá mrška, ale ze zkušeností z let dávno minulých víme, že není jednoduché ho řádně utěsnit. Tento problém by ale měl být nyní vyřešen, takže jsme zvědaví, jak se současně jediný závodní motocykl svého druhu osvědčí na závodní trati. I když najít pro takový motor vhodnou třídu bude asi problém…
My si myslíme, že pokud bude tento motor usazen do padnoucího podvozku a za řídítka usedne opravdu dobrý jezdec, můžeme očekávat skvělé výsledky.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (47x):



TOPlist