yamaha_demo_tour




Motosalon živě: Velká přehlídka příslušenství

Jako vždy, ani letos není Motosalon jenom o motocyklech. Spousta lidí si sem přichází vybrat novou helmu, bundu nebo pneumatiky a i tentokrát je nabídka velmi široká - od levného po drahé, od drobností po velké zásadní kusy.

Kapitoly článku

LS2

Tato španělská značka helem je na našem trhu velice oblíbená a na stánku to je znát. Výrazné jsou nové designy krosových Subverterů (ten dámský růžový vypadá super) nebo enduro helmy Pioneer Evo, ovšem nechybějí ani úplně nové modely. Cestovatelné sáhnou po vyklápěčce Valiant II, sportovci zase po karbonovém Challengeru C, přičemž oba modely jsou ve standardu vybaveny fólií Pinlock.

 

4SR

Jihočeská značka svůj pěkný stánek proti předchozím letům ještě zvětšila a i tak tam má narváno. Nepřehlédnutelná je hned u vstupu nová kombinéza s blikajícím rukávem a její název 4SR Airbag Ready asi není třeba dále vysvětlovat. Ovšem co je rozhodně potřeba zmínit, že zákazník si může sám říct, jestli si chce nechat vložit airbag In&motion (používají ho i značky Furygan nebo Ixon), nebo Alpinestars. Ale není potřeba jej vkládat hned, klidně můžete koupit nejprve kombinézu, a když našetříte na airbag, vyjmete hrudní a páteřový chránič, airbag vložíte a připojíte a máte "airbagovku".

Z novinek mimo závodní svět musíme zmínit inovovanou pánskou bundu Cool Evo a parádní dámskou Angel Wings. Tu poznáte zvnějšku podle natištěných andělských křídel na zádech a zevnitř má vloženou druhou bundičku, takový elegantní bomber. Pro partu kolem zakladatele značky Vaška Jiruše je důležitou zprávou posledních dní, že jim byl zapsán ochranný vzor na nový bezpečnostní šev, což je již druhý patent 4SR.

Bikers Crown

Chlumecká značka má tradičně obrovský stánek, kde seženete cokoli od bot po přilby ve všech cenových kategoriích. Přeci jen tahle společnost je u nás jedna z největších, ne-li přímo největší. Velkým tématem letošního Motosalonu jsou ovšem airbagy, Bikers Crown prodává jak systémy Alpinestars, tak Dainese, a tou nejžhavější novinkou jsou bundy vlastní značky Triliobite upravené právě pro použití nafukovacích vaků. Trilibite byly doposud především džíny, teď to budou i cestovatelské bundy, ovšem airbag si budete moci dát i do "džísky" nebo kostkované košile!

Bonmoto

Brněnská společnost má kompletní nabídku oblečení a doplňků, ovšem na Motosalonu prezentuje hlavně helmy HJC. Tahle značka má pro rok 2020 novinek spoustu, z těch levnějších jmenujme především vyklápěčku i90 nahrazující úspěšnou IS-Max II. Má dvojitou homologaci, upravený interiér a přípravu na interkom, který se fixuje šroubky. Z opačné cenové hladiny jsou nové karbonové helmy nejvyšších řad, ať už jde o racingovou helmu RPHA 11, touringovou RPHA 70 nebo vyklápěčku RPHA 90. Kromě designu (ten modrý karbon vypadá super) jmenujme z nových prvků třeba větší důraz na odhlučnění.

Další novinkou je intergrálka ze střední třídy nazvaná F70, jde o helmu s velmi agresivním designem hlavně čumáku, který podporují také různě barevná plexi nebo zajímavá povrchová úprava. Kdo je spíše na klasiku, toho potěší jetka V30 ze skelného vlákna s výklopným krytem očí. A nakonec jsme si nechali jeden hodně kontroverzní kousek, odklápěčka V90 je hodně sci-fi retro jak z 80. let.

Cominvest CZ

Tahle společnost zastupuje německou značku Autosol, kterou si oblíbí hlavně ti motorkáři, kteří se svým strojem rádi tráví dlouhé chvíle při čištění. Na stánku můžete vidět v akci jeden z hlavních produktů, který se jmenuje Bluing Remover a používá se na leštění zašlých výfukových svodů. Ale Autosol toho nabízí na čištění a leštění mnohem více, pořídit si můžete celou dárkovou sadu, anebo jednotlivé produkty pro mokré nebo suché mytí nebo speciální leštěnku na kovové díly.

Na výstavě můžete zakoupit také zajímavou sadu MOTO kosmetiky za lepší výstavní cenu 1090 Kč.

Globalmoto

Obrovský stánek má i tato královéhradecká společnost, u níž hraje prim vedle levnějších helem Cyber nebo Yohe především italská klasika Nolan. Ta má pro letošek nachystáno více novinek. Okruháři se určitě zamilují do modelu X-803 RS (ten se prodává pod sportovní značkou X-lite), který je vybavený velikánským aerodynamickým křídlem, naopak kdo vyžaduje univerzálnější helmu, ten sáhne spíše po nové X-903, která má zajímavé magnetické uchycení plexi.

Nově se u některých inovovaných modelů objevuje označení "plus", vyklápěčka 100.5+ má posuvný interiér, takže si na hlavě můžete helmu ještě natočit nahoru/dolů, integrálka N87+ k tomu přidává ještě bezpečnostní lícnice.

U Globalmota samozřejmě nemůže chybět vlastní motooděvní značka Spark, která se začíná výrazně prosazovat i v zahraničí. Zde za zmínku stojí pěkná stylová kožená bunda a textilní komplet Avenger, jenž se stává špičkou v nabídce Sparku.

Inter Cars

Tato velká společnost u nás zastupuje několik značek. Klasikou jsou produkty francouzských značek Shark, Bering a Segura. Shark zde má dvě velké novinky, tou dražší je integrálka Spartan GT, která v sobě kombinuje to nejlepší ze sportovní helmy Race-R Pro a turistického Spartanu - hledí s proměnnou tloušťkou a silným zámkem, bezpečnostní lícnice a vysoký komfort fyzický i hlukový. Moc pěkná je varianta v pohledovém karbonu za 12 tisíc. Druhou novinkou je vyklápěčka Evo-One ES, v detailech lehce očesaná "legenda" Sharku, která je ale o nezanedbatelných patnáct stovek levnější než Evo-One 2.

Velkou novinkou u Inter Cars je dovoz veškerých produktů italské motooděvní značky Spyke, jež na našem trhu vždycky měla dobrý zvuk a nyní dochází k její renesanci. Druhou nově přibranou značkou je Fly, offroaďácká klasika. Kdo shání levnější helmu, může si vybrat z nabídky velké (roční produkce pět milionů kusů!) indické značky SMK - má kompletní portfolio od sportovních po retro.

M-Style

Tahle značka se specializuje na doplňky hlavně na silniční stroje a určitě jednou z nejzajímavějších novinek na stánku je držák telefonu na řídítka s integrovanou bezdrátovou nabíječkou. Pokud si motorku rádi šlechtíte trochu hlouběji, určitě vás zaujmou úzké blinkry, které vzadu kombinují blikače se zadním světlem a vpředu blikače a denní svícení. Rozšířený je sortiment padáků a přídavných světel, nové jsou držáky RZ s různými modifikacemi pro uchycení na konkrétní typy motocyklů.

Megamax24

Známý specialista především na pneumatiky na Motosalonu také je přítomný a stánek má veliký, bohužel zastrčený za Hondou tak, že jej většina lidí mine. Pokud tedy sháníte gumy, už víte, kde je hledat. Že se Megamax24 soustředí na všechny druhy gum, to potvrzují i vystavené motorky, je tu BMW S 1000 RR i nová Africa. Vedle spousty jiných pneumatik si ve stojanu můžete prohlédnout i nové dunlopky, konkrétně model Meridian určený na cendura, univerzální Mutanty nebo motokrosové MX53.

Modeka

Německá značka má dva nové cestovní komplety, střední třídu reprezentuje již třetí generace oblíbeného modelu Tacoma a novým nejvyšším modelem je Talisman. Ten je vyroben ze zajímavého elastického materiálu s příměsí kevlaru, jde o třívrstvý komplet vybavený chrániči SaS-Tec. Novinkou jsou také lehké rukavice Sonora z klokaní kůže, které jsou v nabídce v krátkém i dlouhém provedení.

Dovozce Modeky má společný stánek se svým pražským dealerem, společností Moto Jitka. Z její dílny potom pochází vlastní termoprádlo se stříbrem a paní Jitka je také importérkou motorkářských "koní" Johnny Bulls, jejichž kompletní sortiment je zde také k vidění a vyzkoušení.

Motopalič

Tato moravská společnost je dlouhá léta spjatá s oblečením Scott a botami Sidi. Co se oděvů týče, Scott pro letošní rok udělal úplně novou kolekci oblečení, všechno má certifikaci a nové chrániče D3O. Scott ovšem dělá i helmy nebo brýle, novinkou jsou třeba brýle Fury, což jsou odlehčené oblíbené Prospecty za nižší cenu.

Novinek u Sidi je pro letošní rok opravdu hodně. Cestovatelé si mohou vybrat z modelů Peio nebo nízkých "přezkáčů" Adventure Mid (nízké jsou i silniční Performer Mid). Na endura je vhodný model X3 Enduro, který vychází z motokrosových bot, má ale okovanou špičku a hrubou podrážku, a tou největší novinkou je model Atojo SRS. To jsou čistě motokrosové boty, nahrazující mega oblíbené Crossfiry, a jde o úplně jinak řešenou botu. Na kotníku jsou dva klouby, které botu zužují, a kotník má celkem tři prvky fixace.

MotoZem

Velká severomoravská společnost s několika prodejnami po celé republice má za sebou více než 10 let existence a novinkou v jejím sortimentu jsou kupříkladu boty značky Eleveit. Ty mají kompletní portfolio od sportovních přes městské po adventure modely. Od značky motooblečení Rebelhorn si můžete pořídit novou třívrstvou adventure bundu Patrol nebo pěkné elastické dámské motodžíny.

Motul

Na stánku známé petrolejářské značky si na Motosalonu můžete pořídit dvě zajímavé čisticí sady. Tou první je sada na helmu, a to na čištění vnitřku i vnějšku, a tou druhou je sada na suché čištění motorky, která zvládne i zákeřné skvrny od oleje apod. Na stánku za ni namísto tisícovky zaplatíte akčních 690 Kč. Motul je také partnerem Adama Peschela a jeho kaskadérského vystoupení na venkovní ploše, kde Adam bude testovat produkty této značky.

PSí Hubík

Tlumačovský výrobce prezentuje jak kožené kombinézy (novinkou je dvoudílka připravená na vložení airbagu Alpinestars), tak samozřejmě kožené bundy a textil. Tam je novinkou levný konfekční komplet, který pořídíte do 15 000 Kč, a na opačné straně bunda Sirius/kalhoty Hadar, který se dělá výhradně zakázkově a ve výbavě, kterou si určí zákazník - materiály, membrány, vložky, nepromoky...

RST

Tady je hlavní novinka jasná - RST přichází s celou řadou airbagových produktů s elektronickým řízením, vybavených technologií In&motion. Airbagy můžete mít v textilním adventure kompletu, stejně jako v bundách nebo jedno- nebo dvoudílné kombinéze, ta nabídka je hned od začátku velmi široká. Ovšem pozor, v RST nešli cestou vložené vesty, ale airbag je všitý, což má své výhody - celý systém včetně bombičky přidává pouhých 800 gramů a především zůstává zachována normální ventilace, nemáte na sobě totiž dva oděvy. Super vypadá cena, kupříkladu pěkná adventure bunda i s airbagem vychází na 15 tisíc korun. Mimochodem v případě In&motionu je zajímavá rychlost opětovného použití oděvu, v němž se nafoukl airbag - nic nikam nemusíte posílat, jen si dáte novou bombičku, upravíte pár věcí a do pěti minut máte oblečení znovu připravené.

 

 SW-Motech

Německá klasika má samozřejmě na stánku velká cestovní endura, ať jde o oblíbená géesa, Yamahu Ténéré nebo novou Africa Twin, ovšem v poslední době se vydává i cestou stylových doplňků pro retro motocykly, takže si můžete prohlédnout i nazbrojený Triumph Bonneville s produkty řady Legend. Novinkou je středně velký airbag s upraveným zacvakávacím mechanismem, který kombinuje mechanický zámek s magnetickými prvky, které majiteli pomáhají snáze a rychleji tankbag umístit do zámku.

Wemoto

Jeden z nejoblíbenějších a nejstarších e-shopů na díly a příslušenství pro letošek do své nabídky přidává opravné brzdové sady TRK, které vám pomůžou dostat brzdové třmeny zpátky do kondice. Super nápad jsou kompletní servisní sady pro jednotlivé druhy motocyklů, kdy nemusíte zvlášť vyklikávat svíčky, filtry apod., ale na webu Wemota si zadáte svůj motocykl a dostanete v jednom balení vše, co potřebujete na pravidelný servis.

Yshop

Známý pražský motoobchod má tradičně velký stánek, přičemž letos na stěnách najdete edukativní materiál o konstrukci japonských přileb Arai, jichž je Yshop výhradním dovozcem. I tenhle výrobce se vydal retro cestou, jak jinak než ve svém stylu. Integrálka Concept-X překvapí absencí u Arai tradičních bočnic, také větrání je jen jednoduché, prostě stylovka laděná do 80. let.

Druhá novinka pochází pro změnu z Itálie a je jí nová helma AGV K6, jež nahrazuje oblíbený model Veloce. Jde o univerzální integrálku vhodnou na streetfightera i naháče, díky širokánskému průzoru z ní vidíte při vzpřímeném sezení i zalehnutí. Špičková je hmotnost, pouhých 1220 gramů.

Ke značce AGV se pojí i další novinka, kterou ocení ti, kdo na motorce potřebují být ve spojení. Kecafon ARK, vyráběný společností Sena, je určený výhradně pro vybrané modely AGV a můžete si k němu přihodit i pohodlné ovládání ze řídítek. Kdo má rád hezké doplňky, ten si může prohlédnout BMW R nineT nazbrojené doplňky Rizoma.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 12 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kejml78 přispěl 6 Kč
Zdenek54 přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist