globalmoto_unor




Indian Scout "Miracle Mike" sbírá vavříny ve sprintu

Motocykly se znakem indiána měly v historii vždycky blízko k závodění, a jinak tomu zřejmě nebude ani v novodobých dějinách. Americká značka se nedávno začala znovu seriózně angažovat v seriálu AMA Flat Track, a v posledních dnech hlásí také úspěchy ve sprintu. Před týdnem vyhrál upravený Indian Scout první ze dvou závodů Essenza, a během minulého víkendu bral další vítězství, tentokrát na akci Punks Peak. Pro věnec si za jeho řídítky v obou případech dojela Katja Poensgen.

Blonďatá Němka, kterou si můžete pamatovat ze světového šampionátu silničních motorek kubatury 250 ccm, teď závodí na mnohem silnějším stroji a kratších tratích. Na francouzském Café Racer Festivalu byla nejrychlejší v závodě na 1/8 míle, a hned o týden později vyhrála další sprint, který byl součástí programu akce Wheels & Waves a jel se na horské silnici GI-3440 nedaleko španělského města San Sebastián.

Katja sedlá motocykl Indian Scout, upravený švýcarskou firmou Young Guns. Proti sériovému modelu je závodní Miracle Mike o půl metráku lehčí (197 kg) a na zadním kole má díky nitro-dopingu téměř dvojnásobný výkon (185 koní). Takhle specifikace si vyžádala nejen výměnu spojky a instalaci rychlořazení, ale také lepší brzdový systém, který se teď skládá z hlavního válce značky Magura a dvou radiálních třmenů Brembo M50. Odpružení dodal Öhlins, a kvůli lepšímu výběru sportovních pneumatik jsou na motorce sedmnátipalcové ráfky - vzadu od firmy Excel, vepředu z BMW R90. Chybět nesmí závodní koncovka Akrapovič.

V prvním závodě Essenza, který se začátkem června jel vyřazovacím způsobem na autodromu Linas-Montlhéry, Katja na Indianu Miracle Mike nejdřív porazila další Němku Mai Lin Senfovou na upravené Yamaze XV950 "Dragger", a pak ujela i Mathie Menardovi na Triumphu Street Twin "Alienor" od firmy FCR Original. Do finálové rozjižďky jí pak dostalo vítězství nad Suzuki V-Strom, přestavěnou a přejmenovanou na V-Track 1000. V dramatické rozhodující jízdě jí cestu k celkovému vítězství chtěl zkomplikovat Jerome Savary na Triumphu Thruxton R, ale Katja v druhé polovině trati potvrdila svojí neporazitelnost a potěšila davy přítomných fanoušků.

Závodu Punks Peak se minulý víkend zúčastnilo více než 100 strojů, rozdělených do pěti kategorií. Indian Scout startoval v nejprestižnější třídě Superbike spolu s upravenými motocykly BMW RnineT, Buell XB 12 SS, Ducati S4SR, Harley-Davidson Sportster, Yamaha MT-10, elektrickým bikem Essence e-raw a dalšími speciály. Indian pojmenovaný podle příběhu kuřete, které rok a půl žilo s useknutou hlavou, si i v takové konkurenci připsal další celkové vítězství. Přes prázdniny si celý tým Youn Guns dá od závodění pauzu, a bude se připravovat zářiový festival Glemseck, kde se pojede druhý letošní závod Essenza.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarochson přispěl 1 Kč
závoďáček-r1 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist