yamaha_mt09




Honda v Indii útočí na Royal Enfield, představila CB350 H´ness

Když jednoho modelu prodáte přes 400 000 kusů ročně, je jasné, že vám okamžitě konkurence půjde po krku. Řeč je o Royal Enfieldu a jeho Bulletu 350. Rok už se do něj jeho vlastními zbraněmi pouští Benelli Imperiale 400 a teď se přidává ještě Honda, která na indickém trhu představila stejně koncipované cébéčko. Jak se vám líbí?

Kapitoly článku

Stejně jako v Evropě řádí Euro 5, tak v Indii mají svou přísnou normu BS6, přičemž tam byl skok ještě dramatičtější – ze „čtyřky“ se šlo rovnou na „šestku“. To samozřejmě zamávalo portfolii výrobců a Honda není výjimkou. A tak v současnosti vedle přeci jen pořád celkem slušně obsáhlé nabídky malých pošťuchů v rozmezí cca od 100 do 200 kubíků měla už jen pár velkých modelů typu Fireblade, Africa Twin nebo Gold Wing pro pár zámožných Indů. Kde je střední třída? Právě přijíždí, před pár dny Indové představili model nazvaný CB350 H´ness. To jméno se čte „hájnes“, je to totiž jen zkráceně Highness, tedy Výsost. No, možná mohli vybrat trochu méně velkohubé, ale to už je Indů boj. I když ono se to dá pochopit – tohle totiž má být klasicky střižená motorka, namířená právě proti Royal Enfieldu, ale s nadstandardní výbavou, kterou od klasiky nečekáte. Na cébéčko má Honda devět nových patentů a chlubí se mnoha „Segment First“ prvky. Osvětlení je kompletně z LED diod a dlužno říct, že vypadá vážně dobře, není totiž žádné sci-fi, ale pěkně klasické tvary. Přístrojovou desku v podobě analogového tachometru kombinovaného s LCD displejem mají i ostatní, ale u nich budík nenabízí tolik real-timových údajů a propojení s telefonem, čímž se dostáváme k další fičuře – HSVCS neboli Honda Smartphone Voice Control System, tedy hlasovému ovládání připojeného smartphonu přes interkom. To nemá většina motorek na trhu, natož pak klasiky tohoto ražení. Stejně tak tady překvapí kontrola trakce HSTC a výčet prvků v segmentu použitých poprvé završuje ještě antihoppingová spojka.

VIDEO

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Designem jde o klasiku s moderním šmrncem, který stroji dávají jak již zmíněná LED světla, tak paprsková litá kola namísto tradičních vyplétaných. Přitom ale z celé motorky úplně sálá, že jde o CB. To si s ničím nemůžete splést. Podívejte se na tu nádrž, držáky stupaček, tvar výfuku, tvar zadního světla nebo i boční motorové kryty, kdyby tam bylo napsáno třeba Suzuki, nebudete tomu věřit. Protože tohle je CB. Na výběr bude ze dvou verzí: jednobarevné DLX a dvoubarevné DLX Pro, každá po třech provedeních, přičemž DLX Pro se bude lišit ještě přítomností HSVCS, které standard nemá.

Jako pohonná jednotka slouží výrazně dlouhozdvihový, vzduchem chlazený OHC jednoválec o objemu 348,36 cm3, který ze sebe při kompresi 9,5:1 dostane 15,5 kW/21 k při 5500 otáčkách a 30 Nm při 3000 otáčkách. Než se začnete chytat za hlavu, co to je za lenochoda a proč tohle Honda rovnou nehodila ze skály, podívejte se nejdříve, jak je na tom konkurence: Royal Enfield Bullet 350 má prakticky stejné vnitřní rozměry, nižší kompresi 8,5 a parametry 19,1 k při 5250 a 28 Nm při 4000 otáčkách, Benelli Imperiale potom díky o 2 mm většímu vrtání nabídne objem 374 cm3, kompresi opět 8,5 a maxima 21 koní při 5500 a 29 Nm při 4500 otáčkách. Honda nabízí stejný výkon jako Benelli a ze všech největší krouťák při nejnižších otáčkách, navíc je nejlehčí – se svými 181 kg včetně plné 15litrové nádrže je o pět kilo lehčí než slabší Royal a o více než 20 kg než podobně silná Benelli. Takže minimálně po stránce motorické to bude jednička ve své třídě, která v Evropě sice moc nefrčí, ale v Indii znamená vše. Navíc je v motoru vyvažovací hřídel, takže vibrace budou zřejmě věc neznámá (taková Benelli nevibruje vůbec, proč by měla Honda?), a spotřebu sice Honda neudává, nicméně ta je v Indii extrémně sledovaná a věříme, že i v téhle oblasti se bude japonská značka snažit být na špici. Vždyť třeba válec je kvůli snížení tření přesazený a převodovka je od motoru úplně oddělená, což má snížit ztráty dané vnitřním třením. Publikum má nalákat také prý pěkný dospělácký zvuk.

Motor je umístěn v tradičním dvojitém trubkovém rámu, přední vidlice je klasická, vzadu je dvojice dusíkem tlakovaných jednotek na ocelové kyvce obdélníkového průřezu. Zdvihy netušíme, ale prý má být nastavení komfortní. Kola jsou v kombinaci 19“ vpředu a 18“ vzadu s pneumatikami o šířce 100 a 130 mm, doplněná o velké kotoučové brzdy (310/240 mm) s dvoukanálovým ABS. Honda ještě zdůrazňuje pohodlnou jezdeckou pozici s řídítky přitaženými k řidiči a bohatě polstrovaným dvoustupňovým sedlem, o velké nádrži, větší než u konkurentů, již byla řeč.

Jestli se někdy Honda CB350 H´ness dostane do Evropy? Těžko říct, spíš bychom si mysleli, že ne, když u nás má Honda svou CB300R, neo-retro za moc pěkné peníze. H´ness navíc nebude úplně levná, teda v rámci své třídy. Nepřepočítávejme kurz, to vždycky vycházejí úplné nesmysly, podívejme se, jaké jsou ceny v Indii. Nejlevnější je pořád Royal Enfield Bullet 350, který začíná na 127 000 rupií, ovšem verze Classic s dvoukanálovým ABS už je za 169 000. Nová Jawa 300, s níž také musíme ve výčtu konkurentů počítat, v Indii stojí 174 000 rupií a nejdražší je Imperiale, za tu Benelli chce nejméně 199 000 rupií. Přitom v Česku, kam se tyto dva motocykly (na rozdíl od Bulletu 350) také dovážejí, je to naopak, za Benelli dáte 105 a za Jawu 150 tisíc korun. Za Hondu zaplatíte 185 000 rupií za verzi DLX, varianta DLX Pro s HSVCS, dvěma chromovanými klaksony a dvoubarevným lakováním stojí o pět tisíc více.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 36 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 3 Kč
Mignard přispěl 3 Kč
buchtik přispěl 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
rastaspooky přispěl 3 Kč
Czort přispěl 3 Kč
Wer0n1k4 přispěla 3 Kč
pernik92 přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
Kytí přispěla 3 Kč
radpet přispěl 3 Kč
Qirim přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist