yamaha_demo_tour




Honda podle všeho definitivně skončí s modelem CBR 600RR

Příznivci šestkových supersportů, připravte si hedvábné kapesníky. Podle posledních informací totiž Honda definitivně ukončí jeden ze zásadních modelů a sice CBR 600RR. Na vině je v tomto případě přicházející ekologická norma EURO 4, spolu s klesajícím zájmem o danou třídu.

Podle serveru Motorcycle News váhala Honda nad zaříznutím „Cebra“ pěkně dlouhou dobu. Přece jenom se jedná o jeden z nejvýznačnějších modelů značky a rozhodování bylo těžké. Nakonec se ovšem došlo k tomu, že CBR 600RR kvůli horším prodejům v posledních letech nemá pro značku smysl dále vyvíjet. Předělat motorku tak, aby vyhovovala normám pro rok 2017, by bylo prostě příliš nákladné.Od začátku roku 2017 tak CBR 600RR půjde pravděpodobně zakoupit pouze za mořem v USA, kde normy EURO pochopitelně neplatí. Hovoří se tedy o tom, že právě v Severní Americe CBR dožije ještě pár let v současné generaci a na odpočinek se odebere teprve tehdy, až definitivně zastará.
Můžete samozřejmě namítnout, že by Honda mohla vyvinout příští model pouze pro USA, Japonsko a další mimoevropské trhy. Jenže to by pro japonskou značku znamenalo obrovskou investici, která by se kvůli absenci evropského trhu horko těžko vracela zpátky. Zjednodušeně řečeno, případné nové CBR by již neuživilo samo sebe.Nakonec to tedy opravdu vypadá, že Honda kvůli ekologickým normám definitivně přijde o jeden ze svých určujících modelů. Nebude ovšem první, a asi ani poslední. Konec svých dnů už oznámily motorky jako Kawasaki W800, Yamaha XJR1300 nebo také dvoutaktní endura od KTM a Husqvarny.Velká otázka vyvstává okolo dalších japonských supersportů ve třídě. Ani současná Yamaha YZF-R6 nebo Suzuki GSX-R600 nadcházející euro normě nevyhovují, otázka ale je, jak se k tomu jejich výrobci postaví. Někdo zvolí investici a menší nebo větší technické změny, někdo se svými staršími modely sekne stejně jako Honda.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):
Motokatalog.cz



TOPlist