journeyman_brezen




GAS GAS představil enduro modely 2018

Po těžkých časech se španělský GAS GAS opět hlásí o slovo a představuje ostré soutěžáky modelového roku 2018. Osmnáctkový rok je vyloženě dvoutaktní záležitostí a s minulou generací má jen pramálo společného.

S modelovým rokem 2018 přichází GAS GAS na trh s dvoutakty EC 250 a EC 300, které na trhu doplní také americké cross country verze XC 250 a XC 300. Oproti předchozím modelům je změn fakt hodně a vlastně jde o úplně jinou motorku. Vše staví na kompletně novém ocelovém rámu, který doplňuje hliníková podsedlovka a přepracovaná hliníková kyvka.

Nové enduro ukázali Španělé už na milánské výstavě, a asi nejen mě tenkrát potěšilo osazení pérováním KYB, které velice dobře funguje například na Yamaze WR250F. Velké množství komponentů dodávají přední světoví výrobci a tak jmenujme například ráfky Excel, hydraulickou spojku Magura, brzdové kotouče NG nebo brzdy Nissin, ale i kompletní výfukový systém FMF.

Některé změny se dotkly také motoru. Je to třeba nová kliková hřídel, upravený válec s hlavou nebo vylepšené mazání spojky. Také chladící systém je z gruntu nový, podobně jako již zmíněný výfuk.

Podle prvních fotek nevypadá Gasík vůbec špatně a mě osobně padl do oka. Má to na svědomí nový svěží vzhled a použití klasického předního světla, oproti poněkud futuristickému, který se nám představil na modelu pro milánskou výstavu.

Dvoutakty EC 250 a 300 s klasickým karburátorem probouzí elektrický startér, který však doplňuje mechanický kick start, převodovka disponuje šesti kvalty a transparentní nádrž pobere deset litrů benzínu. Sedlo Gasíků leží ve výšce 960 mm a jejich suchá váha je 105 kilo. Modely EC splňují Euro 4 a koncem května by se měly dostat na prodejny za 199.900 Korun.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist