husqvarna_svartpilen_801_2




D-Air nastupuje na scénu

"D-Air" je první krční, ramenní a bederní přídavný airbag pro motorkáře, který se dříve nebo později objeví na pultech obchodů. Časem se s těmito úrazu-zabraňujícímy doplňky budeme setkávat častěji a častěji a možná půjde o běžnou výbavu, stejně jako je dnes například páteřák...

D-Air zabraňuje úrazu krku, ramen a hlavy samotné a ochraňuje několik desítek kostí v lidském těle. Odhaduje se až 80procentní zmírnění následků pádu. Dainese opětovně představila tento výrobek, tentokrát na výstavě v kalifornském Costa Mesa a jde hned o vylepšenou verzi, která se narozdíl od předešlého typu umisťuje pod bundu a nikoliv z vnějšku kolem krku a ramen.

Zabudovaná elektronika v zadním hrbu v horní části bundy obsahuje celkem 3 mini-gyroskopy a 3 měřiče zrychlení, GPS, a řídící jednotku monitorující vše, co je pro tento systém důležité - tj. změny pohybu a náklonu jezdce.
Bombička s heliem se aktivuje až při rychlosti nad 50 km/h, to eliminuje možnost aktivace například při pádu za chůze. Nafouknutí airbagu trvá jen 20 milisekund, což je kratší doba než třeba například mrknutí oka. Souprava obsahuje displej na ruku, na kterém půjde nastavit citlivost sepnutí. Nový D-Air se samočinně vyfoukne za 10 vteřin po dopadu na zem a usnadní tak jezdci následnou hybnost těla. Úpravami prošly i použité antialergení materiály a vše je doplněno o různé výstuhy z moderních materiálů. Zátěž pro jezdce by měla být minimální neboť celý systém váží jen 750 gramů.
Dainese však není jediná firma, která pracuje na krčním airbagu. Spidi bude fungovat sice na jiné bázi - nafukovat se bude vytažením závlačky která je uchycena na lanku k motorce. Také  Alpinestars by měla přijít s něčím hodně podobným jako má Dainese.
D-Air je však už bohatě vyzkoušena i v praxi a motocyklový závodník Simoncelli poprvé "aktivoval" airbag již v listopadu 2007, testování Rossim a Lorenzem je v plném proudu a s kombinézami doplněnými o airbagy odjezdili většinu závodů GP 2009.
V neposlední řadě se pracuje na verzi pro využití v normálním provozu. Plánuje se prodej dámských a pánských verzí. Tlak dostat tento revoluční doplňěk na pulty prodejen je veliký už jen proto, že vývoj stál nemálo peněz a Dainese bude chtít tuto investici dostat co nejdřívě zpět. Tahle vychytávka by měla být k dostání koncem roku 2010 a nebo počátkem r. 2011.


Zajimavá historka s D-Air se stala Jorge Lorenzovi v listopadu minulého roku, podařil se mu highsider na okruhu ve Valencii ale dokázal to ustát, airbag se nicméně aktivoval neboť detektory zaznamenaly že se děje něco co stojí za pozornost. Systém zapracoval dokonale, ale trvalo pak celých 20 vteřin než se mu vrchní část kombinézy vrátila do původní velikosti.  

Video

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):



TOPlist