husqvarna_svartpilen_801_2




Chcete se stát mechanikem motocyklů?

ISŠ automobilní Brno je státní střední školou, která se zabývá výukou v oblasti techniky motocyklů a všeho, co se děje kolem jednostopých vozidel . Můžeme rozlišit dva směry, kterými se ISŠA v oblasti výuky motocyklů ubírá. Ten první a základní směr je specializace mechanik jednostopých vozidel, což je klasický učební obor určený pro děvčata a chlapce se základním a vyšším vzděláním. V průběhu tří let se zde studenti naučí kompletní techniku a diagnostiku motocyklů, jejich opravy, údržbu a vše, co musí správný mechanik motocyklů znát a ovládat. Ten druhý se týká celoživotního vzdělávání, které připravujeme v rámci projektu Evropského servisního technika motocyklů a dalších kurzů zaměřených na jednotlivé oblasti motocyklů.

Proč vznikl?

Především kvůli nedostatku odborných pracovníků pro motocykly. Tedy pro trend, který zaznamenal v uplynulých letech obrovský vzestup v prodejních statistikách a technických parametrech. V dnešní době přicházejí na trh stále noví výrobci a použité technologie. Sítˇ motoshopů a motoservisů se neustále rozšiřuje, a tím roste poptávka po kvalifikovaných pracovnících.

 


Jaké jsou nároky?

Jedná se o tříleté denní studium, teorie a praxe se střídá v týdenních intervalech. Vzdělání je určeno pro žáky a žákyně 9. tříd základních škol. Pokročilejší věk nebo předchozí vzdělání není vůbec  překážkou, to se potvrdilo hned při otevření historicky prvního ročníku ve školním roce 2003/2004.
Prioritou tohoto oboru je především zájem, iniciativa a zapálenost uchazečů. Motocykly jsou pro některé srdeční záležitostí. Právě tito nadšenci, kteří si zvolili jednostopá vozidla za svůj životní úděl, by měli plnit lavice prvních ročníků. Jen s takovým kolektivem lze vytvořit kvalitní základnu mechaniků.

 

 


Co nabízí?

Pedagogy ovládající problematiku a techniku motocyklů. Kvalitní zázemí v podobě nově vystavěné budovy s moderním dílenským vybavením na ploše 500m². Řadu cvičných, především japonských a evropských motocyklů a pomůcek pro výuku teorie i praxe. Toto vybavení je neustále doplňováno novým. Dále probíhá praxe přímo v motocyklových servisech.
Škola se účastní tematických exkurzí, tuzemských i zahraničních výstav, např. prohlídka firmy Blata, Motocykl Praha, Intermot Kolín/Miláno, apod.

 


Proč se vůbec Integrovaná střední škola automobilní Brno pouští do tak nákladného a náročného projektu?

Bezpochyby je třeba vytvořit novou generaci schopných a zručných mechaniků zaměřených na jednostopá vozidla, zároveň změnit současnou situaci v České republice a přeměnit zavedené opravy motocyklů z metody „autogen a kladivo“ na „momentový klíč a speciální přípravky“.




Škola zajišťuje žákům nejen vzdělání, ale i ubytování a stravování. V teoretické části se žáci kromě všeobecně vzdělávacích předmětů dozvídají kompletní problematiku techniky motocyklů, jejich údržby, diagnostiky a oprav. V praktickém vyučování se žáci naučí základní obrábění materiálů a dále 90% času je věnováno výuce na školních motocyklech a později přímo na motocyklech zákazníků, kterým provádíme v rámci výuky veškeré servisní práce až po měření a ladění výkonu. (příklady zde)

 

 

Autoškola

Součástí průběhu výuky v předmětu řízení motorových vozidel je získání řidičského oprávnění pro skupinu A a B.

Více informací o celkovém dění a např. i podmínkách pro přijetí do učebního oboru. Příjem přihlášek je do 15.března 2008. Mechanika jednostopých vozidel najdete na webových stránkách školy www.issabrno.cz .
V případě Vašeho zájmu nás kontaktujte na:

Integrovaná střední škola automobilní
Křižíkova 15
Brno 612 00
Tel.: +420 533 433 146-9
Mob.: +420 608 71 72 75
Kontaktní osoba motocykly: Libor Machát
E-mail: machat@issabrno.cz
www.issabrno.cz

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist