globalmoto_unor




13 nových pneumatik pro sezónu 2018

Zima dává bikerovi prostor pro vyladění motorky, provedení drobných oprav a samozřejmě je ideálním časem k údržbě. K ní patří i výměna sjetých gum, a abyste nebyli překvapení, co že to před sezónou máte obout, přinášíme vám přehled nových pryží pro následující rok.

Kapitoly článku

Bridgestone

Podle abecedního pořadí je první na řadě japonská továrna do nedávna dodávající pneumatiky pro MotoGP. Na prvním místě je i s počtem novinek, představila hned pět nových pneumatik. R11 jsou nové závodní pneumatiky se vzorkem, které díky vylepšené konstrukci a směsi poskytnou jezdci víc jistoty při průjezdu zatáčkou, zejména pak při vjezdu. To se odrazilo na výsledných okruhových časech, které na R11 byly v průměru o 1,3% lepší. Pneumatiky jsou homologované i do běžného provozu, ale protože jsou to primárně závodní pneumatiky co potřebují dostatek tepla, jejich použití na silnici výrobce nedoporučuje. Bridgestone nabídne dva rozměry přední a šest zadní pneumatiky, všechny ve střední směsi, pro vybrané rozměry bude dostupná i měkká směs.

U pneumatiky Battlax Sport Touring T31 kromě zvýšení stability a ovladatelnosti firma Bridgestone představuje novou směs předního pláště s vyšší pružností gumy. Ta zlepšuje zejména v mokrých podmínkách pocit při řízení, v těch suchých jezdec ocení větší styčnou plochu s asfaltem, tím pádem i větší grip a jistotu. Přední pneumatika bude dostupná v deseti variantách, zadní ve dvanácti.

Adventure jezdci se dočkají lepší přilnavosti za mokra a snadnější ovladatelnosti u nových pneumatik A41, nemusí se ale obávat snížení kilometrového nájezdu oproti předchůdci A40. Lepší schopnosti v mokrých podmínkách dokazují o 8% lepší časy, než s dosavadní pneumatikou. Na výběr bude ze sedmi předních a devíti zadních rozměrů a indexů.

Poslední dvě novinky cílí na řidiče maxiskútrů. Pneumatiky SC2 cílí spíš na sváteční jezdce a na ty, kdo si chce pořádně užít sportovní jízdu. Proto přebírá technologie z úspěšné sportovní pneumatiky S21 a oproti předchůdci přidává více přilnavosti, hlavně tedy na suchu. Druhý typ jezdců, kteří skútr využívají denně za jakýchkoli podmínek, ocení verzi SC2 rain. Ta přebírá technologie z novinky T31 a soustředí se hlavně na vlastnosti na mokrém povrchu.

Continental

Vzrůstající obliba youngtimerů a vyústila k představení oblíbené a v testech dobře hodnocené pneumatiky ContiRoadAttack 3 ve verzi CR. Navazuje na úspěšného předchůdce ContiRoadAttack 2 CR oproti kterému přináší novou směs a vzorek zlepšující vlastnosti nejen na vodě. Pneumatika bude od druhého čtvrtletí roku 2018 dostupná ve velikostech 100/90 a 110/80 pro přední kolo a v rozměru 150/65 pro zadek, vše na osmnáctipalcový ráfek.

Nové pryže se dočkají i milovníci supermota díky ContiAttack SM EVO. Nová směs je vyvinuta pro lepší grip ve smíšených podmínkách a zároveň zvyšuje výdrž zadní pneumatiky. Gumy budou dostupné také od druhého čtvrtletí a to v pěti rozměrech.

Dunlop

SportSmart TT se jmenují nové pneumatiky od Dunlopu a staví se mezi sportovní SportSmart 2 MAX a okruhové GP Racer D212. Mají být ideální volbou pro ty, kdo často střídají okruhové ježdění s normálním. Díky nové technologii NTEC RT můžete na okruhu zadní pneumatiku bez problému upustit a zajistit si tak maximální možnou styčnou plochu s povrchem a tím pádem maximalizovat grip. U vzorku pneumatiky všichni většinou hovoří o odvodu vody, ne tak Dunlop. Ten se chlubí pokročilým tvarem drážek, které maximalizují chlazení pneumatik, díky čemu nedojde k jejich přehřátí. Pneumatika bude od března k dostání ve dvou předních a sedmi zadních rozměrech.

TrailSmart Max je nástupce oblíbeného TrailSmartu. Předchůdce byl velmi dobře hodnocený kvůli své přilnavosti jak na suchu, tak na mokru. Nové technologie ho posouvají ale ještě dál. Výrobce slibuje o 64% vyšší výdrž na předním kole, na zadním o 15%, samozřejmá je celá škála rozměrů, která pokryje jak silničněji zaměřené adventure motorky, tak třeba novou Africu s jedenadvacetipalcovým kolem vpředu.

Metzeler

Nových pneumatik se dočkají i motokrosaři, superkrosaři a enduristi. Jmenují se MC360 a jsou designované pro použití na všech druzích podkladu. Jejich reklamní slogan zní: „Měňte povrch, ne pneumatiku.“ I přes to se bude nabízet ve dvou specifikacích – Mid-Soft a Mid-Hard. Pro každou byl vyvinut speciální vzorek, který v jednom případě zajišťuje přilnavost na měkkém podkladu, ve druhém odolnost proti roztržení. Pneumatiky jsou použitelné v obou směrech rotace, jsou homologované pro silniční provoz a budou k mání celkem v devíti rozměrech. Ve dvou pro 21 palců a v sedmi pro 18 a 19.

 
Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Ve velikostech 110/80 ZR 18 pro přední a 150/65 ZR 18 a 160/60 ZR 18 budou dostupné homologované pneumatiky Racetec RR pro závody klasiků. Doplňují řadu 17palcových velikostí, které úspěšně používají jezdci současných motorek a nabízí stejnou technologii řidičům výkonných motocyklů šedesátých, sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let. Pryže budou nabízené v nejměkčí směsi K1.

Michelin

Kombinací technologií 2CT a 2CT+, spolu s poslední generací směsi a odpruženého běhounu je vybavena nová pneumatika Road 5. Díky tomu podle Michelinu převyšuje svoje současné konkurenty na mokru. Dokonce i když má pneumatika polovinu životnosti za sebou zastaví stejně rychle jako předchozí model Pilot Road 4. Samozřejmostí je vylepšená přilnavost za sucha, stabilita a ovladatelnost. Pneumatiky si brzy budete moct objednat v devíti rozměrech, včetně verze Trail pro devatenáctipalcové přední kolo.

 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Pirelli

Diablo Rosso Corsa se dočkala své druhé verze. Dvousměsová technologie vpředu a třísměsová vzadu se postarají o lepší přilnavost ve všech podmínkách a v jakémkoli úhlu náklonu. Špičatý profil pro snadnou ovladatelnost a rychlé prvotní zatočení je u Pirelli tradiční, stejně jako hladké kraje gumy pro hromadu přilnavosti v maximálním náklonu.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
MÁRTYpičo přispěl 1 Kč
bajker2 přispěl 1 Kč
SV-Mušketýr přispěl 1 Kč
Lucasbiker přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist