globalmoto_unor




BMW Motorrad Concept Link: vize bezemisní městské mobility

BMW o novém elektrickém skútru nemluví jako o dopravním prostředku do města. Jedná se o zcela novou koncepci městské mobility, spojující „starý“ analogový svět s digitální konektivitou. A z obou oblastí přináší spoustu zajímavých novinek.

Koncept prakticky přímo navazuje na starší studii BMW Motorrad Vision Next 100 a nutno uznat, že nevypadá vůbec špatně. Futuristické tvary jsou zahaleny do ocelově stříbrné barvy a plná kola lehce připomínají motorky z filmu Tron: Legacy. Zajímavě působí použití kabelů od baterie k elektromotoru v roli designového prvku.

Svůj účel má i dlouhé nízké sedlo, které umožňuje nastupování nejen ze strany, ale také zezadu. Stejně jako v případě zpětného chodu se jedná o způsob, jak zlepšit manévrovatelnost skútru ve stísněných prostorách. Přímo pod sedlem se pod posuvnými dvířky nachází také zavazadlový prostor. Jeho zajímavostí je možnost ovládat dvířka bezdotykově pomocí speciálně navržené bundy. Její šev reaguje na dotyk a přejetím prstem se zavazadelník otevře.

Výkon elektromotoru u zadního kola sice nebyl přesně specifikován, ale BMW slibuje rychlou akceleraci s vysokým točivým momentem od nulových otáček a také snadnou ovladatelnost. Baterie jsou uloženy v nejnižším možném bodě, což znamená nízké těžiště, které je do města ideální. Na jednostranně zavěšené zadní kolo se síla motoru přenáší ozubeným řemenem. Chlazení celého systému potom zajišťují elegantně skrytá chladící žebra.

Jak již bylo naznačeno, BMW u konceptu rozhodně nešetřilo na přísunu palubních systémů a technologií. Vedle předních LED světel se zde objevuje třeba průhledový štítek, na který jsou promítány základní údaje o rychlosti, navigaci a stavu baterie.

Velký dotykový displej pod řídítky potom slouží v roli infotainmentu. Lze skrze něj ovládat bezkontaktní přehrávání hudby do helmy, zmíněnou navigaci, telefon a další funkce. Ty nejoblíbenější položky lze přiřadit k programovatelným tlačítkům na řídítkách. Spojení s mobilním telefonem nabízí například funkci automatického plánování. Je-li v kalendáři naplánovaná událost s přiřazenou adresou, skútr si sám nastaví navigaci a dokonce prý i zvolí hudbu na cestu. Ovšem co si pod tímhle tvrzením představit, to nám není úplně jasné.

Ačkoliv mnoho pravověrných motorkářů naštve už samotná představa chytrého elektrického skútru do města, tato koncepce si své zákazníky rozhodně najde. Jedná se o dobře vypadající skútr, který určitě i velmi slušně pojede a jeho pokročilé funkce se hodí lidem, kteří potřebují být v pohybu a zároveň i v kontaktu. A tu opravdickou motorku si mohou schovávat doma v garáži na víkendy.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
p_skorepa přispěl -0.5 Kč
sered přispěl -0.5 Kč
pesfilipes přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist