journeyman_brezen




Eicma: Co na hlavu 2 – Shark, Schuberth, Shoei, Arai, HJC

V druhém pokračování novinkového servisu si představíme dvě nové stylovky a crossovou přilbu od francouzského Sharku, karbonovou integrálku a novou otevřenou přilbu od Schuberthu. V Shoei inovovali vyklápěčku Neotec a představili novou krosovou helmu WFX-WR. Jejich japonská konkurence Arai na příští rok připravila integrálku pro choppery a cruisery Renegade-V. Nakonec se podíváme na HJC a jejich novou vyklápěcí přilbu.

Kapitoly článku

Shark

Francouzi sází na oblíbené modely stylových helem z řady Metro a jejich nabídku rozšiřuje o dva modely s názvy S-Drak a X-Drak. Esko má oproti standardnímu Drakovi integrované plexi a jinak tvarovaný bradový deflektor, Xko pak cílí na scrambleristy a nabízí plexi štítek, kšilt, nastavitelné větrání a vyjímatelný interiér. U obou přileb je samozřejmě velká možnost customizace pomocí různých brýlí, krytů tváře nebo kšiltů. Dodejme ještě, že vznikla i helma ATV-Drak, která je v podstatě X-Drak pro čtyřkolkáře. Nemá plexi a její větrání je uzpůsobené pro maximální fungování i v nízkých rychlostech. Navíc ji můžete vybavit doplňky, které vám zpříjemní práci.

Vylepšení se dočkala vyklápěčka EVO-ONE, nyní ve verzi EVO-ONE 2. Dostala větší hledí, vylepšený je systém otevírání bradové části pro snazší používání. Samozřejmostí jsou nové barvy, které se týkají prakticky celé produkce Sharku.

Bahnomily potěší nová přilba Varial. Tři velikosti skořepiny ze skelných vláken, design přizpůsobený brýlím Shark a krčnímu chrániči, důmyslné větrání s možností vyndat přední mřížku pro snadnější čištění. Lepší údržbu zajistí i sundavací štítek či vyjímatelný interiér.

Naopak silničáři se mohou těšit na inovovanou integrálku s LED osvětlením SKWAL 2. Má nový design zaměřený na co nejlepší aerodynamiku. S tím souvisí upravený spoiler a zadní límec. Jiné jsou také bočnice kryjící nový mechanizmus plexi. A co zajímá asi spoustu zájemců o tuhle helmu – LEDky jsou pro příští rok ještě zářivější.

Novinky od Sharku si budete moci brzo prohlédnout v Hradci Králové v Nokamotu, které se stará o jejich dovoz do České republiky.

Schuberth

Němci, o které se v čechách stará firma Geneze a kteří jsou oblíbení především díky jejich vychytaným odklápěčkám, příští rok cílí i na jiné zákazníky. Prvními jsou uživatelé naháčů, silničních motorek, ale i cesťáků, kteří nepotřebují odklápěcí bradu a chtějí špičkovou a lehkou přilbu. Pro ně představili R2 Carbon. Najdete u ní samozřejmě to samé co u loni představené R2 (zabudovaný headset, promyšlenou ventilaci, bezešvý interiér, vytrhávací lícnice, reflexní prvky, zapínání na D kroužky a aerodynamiku z větrného tunelu). K tomu samozřejmě karbonovou skořepinu a 1300 gramů váhy.

Druhá novinka O1 je otevřená přilba, která se hodí nejen na skútr, ale i na chopper, cafe racer, nebo na některý z neoklasických biků (třeba nová Husqvarna Vitpilen). Na designu se podílelo známé studio KISKA a výsledkem je přilba nabízená v šesti velikostech a třech velikostech skořepiny, se stejným bezešvým interiérem jako je na ostatních „šubrtkách“ a s promyšlenou ventilací.

Shoei

Cestovatelé se můžou těšit na novou odklápěcí Shoeiku Neotec II. Výrobce slibuje agresivní a kompaktní design, nové lícnice s izolátorem hluku, které byly spolu s novým bradovým deflektorem testovány ve větrném tunelu a měly by zajistit méně turbulencí a tím pádem i hluku. Nový Neotec je z výroby připravený pro interkom SENA SRL. Komfortnější jízdě má dopomoct větší průzor plexi a jeho inovovaný tvar pro maximální těsnost, nebo nově vyvinutý systém ventilace. Novinka bude nabízena v šesti velikostech, třech velikostech skořepiny, je homologovaná pro otevřené i zavřené použití a u nás jí najdete třeba v BikersCrownu, nebo v Modřicích.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Offrouďácká novinka VFX-WR opět posunuje laťku bezpečnosti přileb Shoei. Najdeme v ní totiž systém M.E.D.S. (Motion Energy Distribution Systém). Ten je podobný, jako systém MIPS od Bellu a řeší tlumení rotačních sil, které způsobují poškození mozku. Mimoto samozřejmě u nové helmy najdete všechny standardy Shoei, kterými byl vybaven její předchůdce.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Arai

Před třemi lety na asijském trhu začala spolupráce mezi firmami Arai a Harley Davidson, nyní se z této spolupráce vyklubala přilba Renegade-V. Cílí na piloty chopperů, cruiserů a podobných motorek, kteří chtějí stále vypadat stylově, ale preferují bezpečí a pohodlí integrálky. Oproti ostatním Araikám tady najdeme jinak tvarovanou bradovou část s novými vstupními a výstupními otvory ventilace. To jsou hlavní změny, které dávají téhle přilbě jedinečný vzhled. Zbytek helmy nese všechny standardy přileb Arai, v hierarchii značky zaujme pozici mezi základním modelem Axces-3 a Chaserem-X. Nový Renegade, ale i jiné Araiky v letošních designech najdete v Praze ve Vrbovce.

HJC

Z Koreje do Itálie přivezla HJC novou modulární přilbu RPHA 90 a k nám ji co nevidět přiveze brněnské Bonmoto. Je vyrobena z materiálu P.I.M. Plus, ze kterého jsou vyráběny všechny helmy HJC nejvyšší řady. Integrovaná clona nabídne dostatečně široké zorné pole a ochranu před zamlžením a odřením, velké vnější plexi je zase snadno vyměnitelné. Antibakteriální Multicool interiér je plně vyjímatelný a pratelný, s vylepšeným odvodem vlhkosti a měl by i rychleji schnout. Jeho design by měl přispět k nízkému hluku uvnitř přilby a je vstřícný k nositelům brýlí. U cestovatelské helmy nesmí chybět ani příprava na bluetooth interkom, ten HJC dodáva firma Cardo. Pak už stačí jen dotáhnout řemínek s plně železným systémem a můžeme vyrazit.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kopetr přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist