globalmoto_duben_nolan




Dainese žaluje Alpinestars kvůli airbagu

Airbagy na motorce začínají být velké téma nejen z toho uživatelského hlediska. Máme tady totiž obrovský soudní spor, kdy se do sebe pustili oba dominantní výrobci oblečení s integrovaným nafukovacím pytlem. Firma Dainese zažalovala Alpinestars, že porušuje její patenty. A německý soud jí nyní dal podruhé zapravdu.

Upřímně, ani si nedokážeme představit, kolik peněz se v tomhle soudním sporu točí. Dainese má na svůj systém D-air, který vyvíjí déle než 20 let, 14 patentů na technologii konstrukce airbagů, 11 na aktivační algoritmus a elektroniku a 10 na umístění airbagu do oděvu. Tady už se nebavíme o nákladech ve stovkách tisíc eur, ale o řády výš. Alpinestars vyvíjí airbag kratší dobu, ale pořád dost dlouho (od roku 2001) a intenzivně na to, aby v tom tahle firma byla také za miliony. Takže je jasné, že když se tihle dva kohouti začnou jednou soudit, žádný z nich nebude chtít ustoupit, dokud bude kam se odvolávat.

O co přesně tedy jde? Již v říjnu 2015 firma Dainese obvinila firmu Alpinestars, že okopírovala základní prvky technologie airbagové vesty Dainese D-air Vest a použila je neoprávněně ve svém produktu Tech-Air. A následně přistoupila k žalobám v Německu, Francii, Velké Británii a Itálii, tedy na největších evropských trzích. Prvním výsledkem sporu byl předběžný rozsudek soudu v německém Mnichově, který stanovil, že firma Alpinestars se svým produktem Tech-Air porušila dva evropské patenty Dainese. Proti tomuto rozsudku se firma Alpinestars odvolala a soudní pře trvala dále.

Nyní tady máme druhý rozsudek, který před dvěma týdny vydal odvolací soud v Mnichově. Ten potvrdil, že „airbag Tech-Air ™ Street airbag Vest (pro silniční použití) a airbag Tech-Air ™ Racing airbag Vest (pro jízdu na závodním okruhu a silnici) vyráběné a uváděné na trh společností Alpinestars porušují německou část evropského patentu Dainese EP 2 412 257 B1“. A nejen to, soud rovnou firmě Alpinestars přikázal stáhnout z obchodní sítě v Německu všechny airbagové vesty Tech-Air prodané po 1. 6. 2015, zakázal jí dále propagovat a prodávat airbagové vesty Tech-Air a uložil jí povinnost zaplatit společnosti Dainese pokutu za každou vestu prodanou v Německu od 1. 6. 2015. Hodně nepříjemné sankce.

Dainese samozřejmě jásá a očekává, že v případě stejných rozsudků v ostatních jmenovaných státech budou žaloby rozšířeny i na jiné země, minimálně celou EU. Alpinestars si naopak pořád stojí za svým, a sice že v žádném bodě nedošlo z její strany k porušení jakéhokoli patentu konkurenční značky, o čemž v uplynulých dnech ujistila také své obchodní partnery (jak Dainese, tak Alpinestars dodávají své airbagové technologie i jiným výrobcům motocyklových oděvů), kteří prý nemají mít obavu, že by se tento spor jakkoli dotkl jejich zákazníků. Dá se tedy očekávat, že nás čeká další kolo soudních bojů, tentokráte u německého nejvyššího soudu.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Normik přispěl 3 Kč
TomasRehak přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist