yamaha_demo_tour




Zero Dual Sport nabitý elektřinou

Nulové emise, 30 koní, 4 hodiny potřebné k dobití lithiových baterií, dojezd 80 km. I tak by šla stručně představit novinka Dual Sport od firmy Zero Motorcycles. Pokud vás nebaví jezdit každou chvíli pro benzín, tak je zde možnost volby a Zero má co nabídnout.

...s dojezdem 80 km na jedno nabití by se ale majitel mohl pro změnu stát čekatelem u zásuvky s 220 volty. Těžko říct, obecně je jedno ale jisté - baterie se stále vylepšují, dojezdy prodlužují, nabídka motorek poháněých elektrickým motorem se rozšiřuje rok od roku, zřejmě ne v brzké době, ale budoucnost bude patřit elektrice. Za posledních pět let se kapacita baterií zdesetinásobila zatímco cena klesla o polovinu.
Po čistě crossovém Dualu, funbiku "S", přichází kalifornské Zero Motorcycles s třetí novinkou - Dual Sport (DS). Jak už název napovídá, jedná se více méně o kombinaci dvou předešlých typů, po Dualu zdědilo zaměření do terénu a po eSku ten zbytek. Tím se myslí rám, baterie, motor, tlumiče, jiné je nastavení podvozku a samozřejmě obutí předního 17' a zadního 16-ti palcového kola. Zlepšení se dočkalo přední světlo. Dual Sport je určený pro vyžití hlavně v terénu mimo běžné silnice.

12V lithiové baterie Z-Force™ váží 36 kilo a spolu s 30-ti koňovým motorem dostanou stroj až na maximální rychlost 90 km/h. Baterie dávají dostatečné napětí pro chod motoru až do poslední minuty své funkčnosti. Velmi lehký (pouhých 13 kg) hliníkový rám je vyroben ze slitin používaných v leteckém průmyslu.
Dé-eSko se ve své kategorii bohužel stále řadí mezi ty dražší (na americkém trhu cca 260'000 Kč, cena je včetně baterie a nabíječky na 110/220V). Na oplátku ale nabídne velmi nízké provozní náklady a doba návratnosti peněz v poměru projetý benzin / cena elekřiny se udává 5 let. Vše samozřejmě záleží na ceně benzínu a elektrické energie v konkrétní zemi.

Zde je několik technických údajů tohoto motocyklu:

- dvoupístková přední a jednopístková zadní kotoučová brzda
- celková váha: 122,5kg
- maximální rychlost 90km/h
- kapacita baterií: 4 kWh (58volt @ 70Ah)
- dojezd 80km
- čas dobíjení: méně než 4 hodiny
- zásuvka 220 nebo 110V

Zajímavé je vidět Dual Sport v akci:



Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz



TOPlist