husqvarna_svartpilen_801_2




Kalašnikov dodává policejní elektro endura a připravuje benzínový powercruiser

Jméno Michaila Kalašnikova zná díky jeho zbrani AK-47 celý svět. Málokdo už ale ví, že v Rusku funguje koncern nesoucí jeho jméno, pod který spadá i továrna dříve vyrábějící motocykly IZH, neboli Iž. Právě logo téhle firmy je na elektromotoru endur, která nedávno převzala Moskevská policie a na bloku konvenčního spalovacího motoru černého konceptu.

Kapitoly článku

Z dostupných informací jsme zjistili pár základních parametrů. Prvním je udávaný výkon 15 kW, který ze sebe dostane elektromotor krmený lithium - ionovými bateriemi. Na jedno nabití by měl být stroj schopný urazit 100 až 150 km podle druhu terénu. Moskevští policisté budou ulice brázdit maximální rychlostí 80 km/h.

Z fotek pak je možné vyčíst další výbavu stroje. Například přední kotoučovou brzdu s dvoupístkovým třmenem, obrácené vidlice, LED blinkry, padací rámy, nebo speciální policejní výbavu. Ta zahrnuje majáky a vysílačku, která bude vážit pár kilo. To odhadujeme z použití hned dvojice tlumičů schovaných v útrobách stroje. Přístrojový panel je řešený, slušně řečeno, spartánsky. Ručičkový tachometr doplňuje digitální displej s ostatními důležitými údaji, zbytek tvoří barevné kontrolky.

Strážci zákona se chystají motorky využít hlavně při nadcházejícím fotbalovém mistrovský světa. Po něm je budou využívat jak při závodech cyklistů, nebo běžců, tak během hlídkování v parcích. Mimo policejní verze se chystají i motocykly pro armádní použití.


 

 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Koncept powercruiseru

Kromě zmíněných strojů pro bezpečnostní složky se připravuje rozjetí výrobních linek i pro civilní modely. To naznačuje koncept představený na vojenské výstavě. Motorka je po rusku obrovská. Její rozměry jsou 2900 x 940 x 1250 mm. Ručička na váze se zastavila na hodnotě 510 kilogramů.

Stroj pohání spalovací motor s protilehlými válci, u kterého sice neznáme objem, ale hodnoty 180 Nm a 110 kilowatt značí, že to také nebude žádný drobeček. Podle továrny dokáže kolos rozhýbat  na 100 kilometrovou rychlost za 3,5 sekundy a maximálka má být 250 km/h.

Statické video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Na trati F1 v Soči

 

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
puffybodie přispěl 1 Kč
kopetr přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist