husqvarna_svartpilen_801_2




Petr Šimák na tandemu s Vláďou: Podepisuju smlouvu, že helmu nesmím rozebírat

 Seriál Na tandemu s Vláďou přivítal Petra Šimáka, který za svou kariéru navrhnul a vytvořil originální design helem pro více než dvacet mistrů světa. Je skoro neuvěřitelné, že na letošním Dakaru měl tři helmy na stupních vítězů v kategorii motocyklů. Poslechněte si rozhovor s borcem, který tvoří helmy pro nejlepší jezdce světa.   

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • O začátcích s aibrushem
  • Jak vyrazil do Ameriky a získal tam spoustu zkušeností
  • O tvorbě helem pro tovární jezdce a mistry světa
  • Co znamená navrhovat a tvořit design helem
  • Jak rozjel značku Slim Grafix a získal důvěru špičkových jezdců
  • O helmách, které používají nejlepší závodníci na světě

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

Petr Šimák vyrazil z malého šumavského města do Kalifornie, kde pár měsíců brigádničil a tvrdě makal jako dělník. Díky různým náhodám se tam dostal k práci grafika a mohl se za velkou louží věnovat práci, kterou vždycky miloval a kterou chtěl dělat. Jelikož v jeho životě sehrálo roli několik náhod, stalo se to, že se z Ameriky vrátil domů a zpátky už se mu nepodařilo dostat. Proto rozjel vlastní značku Slim Grafix v rodném městě a spoustu let tvořil v malé garáži, která měla k dokonalé dílně hodně daleko. Jeho práce se zalíbila klukům závodícím na kolech a brzy se o jeho práci začali zajímat také kluci od motorek. V začátcích vytvořil helmy například pro Kubu Smrže, Lukáše Peška nebo Libora Podmola, a tím se dostal do mistrovství světa. Kromě motrorkářů, tvoří helmy také pro automobilové závodníky jako jsou třeba Nani Roma, Stephane Peterhansel, ale i pro další sportovce z jiných oborů. Konce konců, helmu od Petra používá tak Ester Ledecká nebo Vavřinec Hradílek.

Petr v rozhovoru vypráví, jak začal spolupracovat se špičkovými jezdci továrních týmů a jaké mají nároky na design a provedení originálních helem. Jestli vás zajímá, co si před letošním Dakarem navymýšlel vítěz Ricky Brabec nebo třetí Adrien Van Beveren, poslechněte si další skvělý rozhovor ze seriálu Na tandemu s Vláďou. Dozvíte se také, jak náročné je vymyslet a vytvořit osobitou helmu, co všechno musí při tvorbě dodržet a jak striktně je dodržována bezpečnost jezdců. Je úžasné, že v Čechách máme takové borce, jako je Petr Šimák, který platí za světovou špičku ve svém oboru.

​  

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist