globalmoto_kveten




Reygades v zajetí Kenny Festivalu

Zatím co sedlám stejný motocykl, tedy KTM 990 SM T, změnily se manýry i kvalita silnic z východní na západní normu. Bez větší zastávky totiž pokračuji z Moldávie rovnou do západní Francie. Je září a Kenny Festival volá své příznivce.

Po roční přestávce se vydávám už potřetí vstříc největší motokrosové akci na starém kontinentu a vím předem, že bude na co se koukat. Již na německé dálnici blahořečím rozhodnutí zapůjčitele motocyklu KTM. Díky bratislavské společnosti Central East Europa totiž jedu na nových pneu Pirelli, ty předchozí přežily moldavské komunikace jen tak tak. A což teprve, když přijdou na řadu francouzské kruháče a nebo zatáčkovité úseky v hornaté oblasti Auvergne. Nadbytek výkonu a vlastnosti velkého motardu dělají z jeden a půl tisíc kilometrů dlouhé cesty opravdové potěšení.

MX ála France

Ještě několik malebných kamenných vesniček a už mě vítá Reygades. Malá vesnička s několika sty obyvateli se vždy začátkem září stonásobně rozroste. Už z dálky vidím pole a louky zastavené obytnými karavany závodníků a stovky aut návštěvníků. Do areálu se dostane každý po zaplacení 12 eur. Ten, kdo je zde poprvé si musí připadat jako v Jiříkově vidění. Hlavní areál připomíná dějiště mistrovství světa, najdete zde zastoupení mnoha značek motocyklů i oblečení, francouzští prodejci berou tuto akci velmi vážně. Přestože jde o akci mezinárodní, je zde 95% francouzských jezdců a stejné je to i s návštěvností. To ale neznamená, že by byl divák o něco ošizen. Opak bývá pravdou. Každým rokem tu starují ty největší hvězdy francouzského motokrosu a ani letos tomu nebylo jinak. Jména jako Mickael Pichon, Cyril Despres nebo Frederic Bolley jsou jistě zárukou té nejvyšší kvality a připočteme-li k tomu možnost zhlédnout na 85 závodů ve více než dvacítce kategorií, pochopíte proč je Kenny Festival označován za největší.
Při takovém počtu závodníků v mnoha kategoriích je jasné, že zdejší trať je desítkami a stovkami motocyklů „přeorávána“ od svítání do západu slunce. Na startu se střídají závodníci od těch nejmladších kategorií až po zasloužilé veterány (včteně historických motocyklů), nechybí ani stále oblíbenější čtyřkolky a divácky velmi atraktivní byla letos štafetová jízda pro jednu čtyřkolku a dva jezdce střídající se na jednom motocyklu. Zajímavou pasáží byla především předávka stroje a zajímavostí této kategorie bylo i to, že se zde po boku vynikajícího a až božsky uznávaného motokrosového mága Mickaela Pichona, objevil jeho otec Alain.

Kenny kam se podíváš

Komu by potom bylo i toto málo, může se hodiny procházet v depu, sledovat práci mechaniků nebo širokou nabídku nejnovějších modelů motocyklů, příslušenství či oblečení. Samozřejmě, že centrem zájmu je značka Kenny, která je dlouholetým partnerem této skvělé akce a jejíž zboží známe díky zastoupení brněnskou firmou Bonmoto i u nás. V hlavním stanu značky Kenny bylo rušno po celou dobu akce. Není divu, stejně jako každý rok tu předvedli svou novou kolekci pro rok 2010, odehrála se tu nejedna autogramiáda a došlo i na setkání dealerů Kenny z nejrůznějších koutů světa.
Je na místě říci, že vedle motokrosového, enduro a trialového programu, má značka Kenny i speciální řadu pro kategorii quad a samostatnou kategorií je potom cyklistické oblečení. K výčtu tohoto programu ještě přidám, že tvářemi značky Kenny jsou právě Mickael Pichon a Cyril Despres, kteří zde letos startovali hned v několika kategoriích a které můžete vidět snad na každé druhé stránce nového katalogu Kenny. Třešínkou na tomto motokrosovém dortu je potom start jezdců v dresech Kenny a jejich nepřehlédnutelnost potvrzuje i obrovský počet čtyřkolkářů na samostatném okruhu, vedoucím okolí Reygades. Připočtu-li k tomu ještě freestylové a trialové exhibice, máte o Kenny Festivalu 2009 celkem kompletní informaci. Tu obrazovou vám doplní několik fotografií a také video sestřih z loňského ročníku. Věřte ale, že osobní účast nic nenahradí. A navíc poznáte nádherný kout Francie.

Video z akce


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Informace o redaktorovi

Jarda Šíma - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Související firma
  • Bonmoto

    Na trhu jsme již od roku 2000 a tyto více než 21-ti leté zkušenosti s prodejem motovybavení se snažíme uplatnit při každé Vaši návštěvě. Na prodejně se snažíme o individuální a přátelský přístup, vždy ochotně pomáháme našim stálým i nově příchozím zákazníkům s výběrem. V Brněnské prodejně o roz...




TOPlist