globalmoto_duben_nolan




Pinďour a jeho doba: Nostalgická výstava Fichtlů ve Vysokém Mýtě

Fichtl, Pionýr, Pincek nebo taky pejorativně Dachl či Fekál… Je úplně jedno, jak jste Jawě 50 říkali, ale pokud jste se nenarodili zrovna nedávno, pak jste svoje první motocyklové kilometry, výlety a pády dost možná absolvovali právě na tomto nesmrtelném stroji. Dokonce i lidé motocykly zcela nepolíbení mají celkem přesnou představu, co to ten Fichtl vlastně je, a mnozí mají v živé paměti i dobu, kdy se dal v Mototechně koupit jako nový. Nejen na motorkáře či milovníky Fichtlů, ale prostě na všechny, kteří se občas rádi ponoří do nostalgie, míří aktuální výstava Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Jsou to výstavy, jako je právě tahle, které nám připomenou, jak velkou roli ve společnosti může mít něco tak prostého, jako je malý motocykl. Na jednu stranu motocykl, který dostal výsměšné přezdívky, sotva se objevil na trhu. Na druhou stranu ale i motocykl, který mnoha lidem sloužil jako první a jediný motorizovaný dopravní prostředek, a s nímž je spjato nespočet příběhů. Tolik mladíků, které jejich Ficht odvezl za děvčaty, za kamarády nebo na ryby…

Právě díky své pozici na trhu, spjaté s nízkou cenou, byl Pionýr tolik úspěšný. Jak se dozvíte při průchodu několika výstavních sálů, nacpaných nejen rozličnými verzemi Pionýru, ale i fotografiemi a dobovými artefakty, Pincků se vyrobilo přes 1,6 milionu kusů. Krom toho se vyráběl na několika místech světa a v malém se dostal třeba i do USA a dalších zemí, kam se vozily dnes vzácné exportní verze. V rámci výstavy jich čeká hned několik.

Ptali jsme se ředitele muzea a kurátora výstavy Jiřího Junka, jak vlastně vzniknul nápad uspořádat výstavu, věnovanou Pionýru a jeho době. Inspirace přišla z Německa, kde jedno muzeum uspořádalo podobně koncipovanou výstavu, zaměřenou na jejich malý motocykl – i u nás dost dobře známý Simson. Okamžitě se tedy zrodila myšlenka na výstavu podobného ražení, jen s tuzemským strojem.

Celá výstava má svou posloupnost a provede vás od prapůvodu názvu Fichtl, odvozeného od Fichtel & Sachs, přes okolnosti vzniku až po všechny varianty, které za 27 let trvající éru „Fekálu“ vznikly. K vidění jsou motorky v původních nálezových i velmi zachovalých stavech, renovované leštěnky, ale i kusy, nesoucí dobové úpravy. Protože jakkoliv trubkový nosič ze Simsonu správně na Fichtla určitě nepatří a veteránistům z něj vstávají vlasy hrůzou, do koloritu vesnických Fichtlů patřil zcela běžně.

V atmosféře lemované dobovými fotografiemi, prospekty, oblečením a doplňky (mimochodem dosud jsem nikdy neviděl tu prďáckou originální taštičku, která se dávala do výřezu rámu), se poučíte o technice Fichtlu, prohlédnete si docela obyčejné i velmi vzácné kusy a dozvíte se, že Pionýr sloužil dokonce i v Československé lidové armádě. To je méně známý doplněk k jeho proslulé závodní kariéře…

Velmi ceníme také „interaktivitu“ výstavy. Prvky na hraní ve většině muzeí přejdete, vždyť jsou tu přece hlavně kvůli tomu, aby se děti nezačaly nudit. Ne však na výstavě Fichtlů, kde můžete pohmatem rozeznávat díly, točit funkčním řezem motoru nebo studovat funkci bubnové brzdy. Zlatým hřebem je potom „simulátor“ jízdy na Dachlu, na němž plynem spouštíte fukar, který vám rozevlává vlasy. Jednoduchá, ale velmi zábavná drobnost.

Výstava na počest vysmívaného, ale přesto zbožňovaného Pincka, je zkrátka obsáhlá a zábavná, a hraje na tu správnou nostalgickou notu. Záměrně píši „na počest“, protože jakkoliv je primárně o motorkách, neomezuje se pouze na ně. Najdete tu i spoustu reálií spjatých s dobou, společností a českým motorismem jako takovým, a navrch i několik vážně zábavných interaktivních prvků. Do Vysokého Mýta to navíc není daleko z Čech ani z Moravy, takže výstavu Pinďour a jeho doba coby jeden z cílů letošních vyjížděk rozhodně doporučujeme.

Máte na to v podstatě přesně letošní sezónu. Výstava je totiž v rámci muzea časově omezená a končí 22. října. Návštěvu lze navíc spojit s krásnou expozicí Muzea českého karosářství jen o ulici vedle. Regionální Muzeum ve Vysokém Mýtě má otevřeno od úterý do neděle mezi 9:00 – 17:00 s pauzou na oběd. Vstupné je symbolických 30 korun za dospělého, snížené vstupné je 15 korun, a čtyřčlenná rodina zaplatí 70 Kč.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Jan Rameš - (Odebírat články autora)
David Jelínek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 30 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
buchtik přispěl 30 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist