journeyman_brezen




Ladies Ride: Jízda, co má smysl

V sobotu 16. června proběhl v areálu Harley – Davidson v Praze U Šalamounky již čtvrtý ročník dámské jízdy v sedlech motocyklů všech značek, typů a kubatur. Těch se nakonec v horkém dni sjelo na dvoře Šalamounky necelých 90 kusů a chvílemi to spíše vypadalo jako pokus o rekord v největší koncentraci růžové barvy na jednom místě. Důvod srazu křehkých dam v sedlech jednostopých strojů měl však vyšší cíl: Výtěžek z akce putoval na dobrou věc a jedná se tak o charitativní akci. Nedílnou součástí této dobročinné akce je také spanilá jízda vedoucí centrem Prahy, kterou mohou jet právě pouze ženy, což tuto jízdu odlišuje od ostatních.

Kapitoly článku

Nejen na to, jak se zrodil celý nápad na tuto akci, jsme se zeptali organizátorky akce, motorkářky Lucky Dubové:

Co je vlastně akce Ladies Ride?
Ladies Ride nese podtitul Dámská jízda, co má smysl. A v tom je všechno skryto. Je to charitativní dámská jízda na motorkách, která pomáhá holkám a ženám, co neměly v životě takové štěstí a žijí v domově Pramen v Mnichově u Mariánských Lázní.

Jak to celé vzniklo?
Jezdila jsem se samýma chlapama a řeči o výfukách mě až tak nebraly. Chtěla jsem se prostě projet s holkama, na pohodu. A možná to proložit i debatama o řasenkách. Založila jsem blog Petrol and Estrogen, který má právě tu řasenku v logu a na základě toho přišla i myšlenka, zda nebude jednodušší se potkat a poznat se osobně. No a Ladies Ride byla na světě. A to, že by jízda měla pomáhat, jsem chtěla od začátku. Když už se potkáme a bude nás dost, nepomůžeme někomu, kdo to potřebuje? A úplnou náhodou jsem narazila na domov Pramen na sociálních sítích.

Kdo všechno se může této akce zúčastnit?
Akce jako takové se může zúčastnit kdokoliv, a to i v případě, že by měl přijít pěšky. Samotnou jízdu pak ale jedou jenom holky.

Jak se vyvíjí počet účastnic v průběhu všech ročníků?
Účast k mému potěšení roste. První ročník v roce 2015 jelo okolo čtyřiceti holek a letos už nás bylo k devadesáti.

Pomáháte každý rok zdravotně postiženým ženám z Domova Pramen a proč sis vybrala zrovna tento?
Ano, pomáháme každý rok tomuhle domovu. Vybrala jsem si ho záměrně proto, že klientkami jsou ženy. A ženy by ženám měly pomáhat. Druhý důvod byl, že domov je umístěn daleko sice v krásném, ale skoro zapomenutém kraji, kde mají menší možnosti získat sponzorské dary.

Kolik se při letošním ročníku této akce podařilo vybrat peněz a k čemu poslouží v Domově Pramen?
Letos se vybralo 23.550,- korun a holkám z domova to pomůže trávit volný čas podobně jako ho trávíme my. Zajít si zaplavat, na bowling, nebo zajet na výlet. Pro nás naprosté samozřejmosti, ale pro postižené ženy, a hlavně pro pracovníky domova je však tohle všechno velice složité zajistit.

Celá akce i s vyjížďkou po Praze trvala okolo 3 hodin. Plánujete do budoucna nějakou vícedenní akci, nebo to bude vždy jen takovéto komornější setkání spojené právě s vyjížďkou?
Nechte se překvapit (smích). Něco v hlavě nosím, ale nechci předjímat. Ladies Ride zůstane, možná s menšímu úpravami tak, jak je a příští rok určitě proběhne 5. ročník. A pokud nějakou jinou akci společně s přáteli zrealizuji, nebudu to s Ladies Ride spojovat. A jsem vlastně moc ráda, že Ladies Ride si drží status komornější akce. Vypadá to, že se stala pevnou součástí holčičího motorkářského kalendáře. Pokaždé se totiž účastní skvělý holky, mezi kterými mám už přátele.

Kromě registračního příspěvku 200,- Kč, kdy tento výtěžek je věnován klientkám z Domova Pramen, se na akci prodávají i trička, kšiltovky, nebo samolepky. Počítám, že i zakoupením těchto věcí se přispěje na dobrou věc.
Ano, veškerý výtěžek z Ladies Ride jde na podporu Domova Pramen.

Pořádáš, nebo se podílíš i na dalších takovýchto projektech spojených s motorkáři pro potřebné?
Můj hlavní projekt je domov Pramen. Pro něj pořádám každý rok dvě akce, letos dokonce tři. Prvním z nich je samozřejmě Ladies Ride. Dále Jarní úklid šatníků, kdy shromáždíme přebytečné oblečení a doplňky a vezeme ho klientkám Domova Pramen.
V tuto chvíli mě zaměstnává největší projekt letošního roku. V rámci oslav 115. výročí založení značky Harley-Davidson konaných v Praze jsem dostala příležitost zrealizovat můj vlastní nápad, dražbu originálních helem. Autory těchto kousků je celkem 20 známých osobností nejen z motorkářského světa. Mezi nimi jsou samotní potomci rodiny Davidsonových a dále pak řada českých osobností - Marpo, Dalibor Gondík, Iva Kubelková, David Černý, Pavel Liška, Jan Révai, Pepa Vojtek a další. Výtěžek z prodeje těchto helem půjde rovněž Domovu Pramen.
Kromě Ladies Ride spolupořádám ještě Gentleman’s Ride, která je pro změnu organizovaná na podporu výzkumu rakoviny prostaty, a to je další srdcová záležitost, i když pánská.

Díky moc za rozhovor.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cipeace přispěl 3 Kč
andywild přispěla 3 Kč
zmulin přispěl 3 Kč
Petr7474 přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist