globalmoto_kveten




Indian představuje hned čtyři motocyklové přestavby

Tři cruisery postavené na Indianu Sport Chief a jeden parádní dirt track se základem v modelu FTR. Indian se pochlubil hned čtveřicí přestaveb od věhlasných stavitelů z USA a Japonska. Podobné projekty, kdy za přestavbami a úpravami stojí samotné značky, jsou k vidění čím dál častěji.

Kapitoly článku

Cílem výrobců je pochopitelně zvýšit zájem o úpravy a individualizaci formou originálního příslušenství. Zákazníci, kteří si koupí typicky cruiser nebo chopper, většinou jen těžko půjdou vlastnoručně vyrábět novou nádrž z kusu plechu, ale pokud jim může prodejce nabídnout jiná řídítka, sedla a doplňky, rádi po takové nabídce sáhnou, a utratí pár peněz.
Nutno ovšem podotknout, že přestavby, které Indian představil ve svých tiskových zprávách, mají k odoplňkovaným sériovým kusům přece jenom daleko. V první řadě jsou tu tři motorky ze série „Forged“. Ve všech případech se jedná o model Sport Chief a pokaždé v podobném stylu, liší se však celá řada detailů a postupů.

První motorku zdobenou plameny představila dílna Powerplant Motorcycles, která ji postavila na míru pro herce Normana Reeduse, známého třeba ze seriálu The Walking Dead. Cílem bylo udělat motorku užší a ve stylu sedmdesátkových chopperů. Proto stavitelé sáhli do uložení zadních tlumičů i do kyvné vidlice, aby zúžili zadní část. Jiná je taky užší nádrž, zadní blatník nebo řídítka, sedící na vysokých nástavcích. Nechybí ani nové retro sedlo, ručně vyrobený výfuk nebo větrný štítek.

Druhá stavba v „mosazných“ barvách s airbrushem je dílem Jaka Cutlera z Barnstorm Cycles, který motorku udělal pro MMA zápasníka TJ. Dillashawa. Sport Chief v tomto případě dostal jednomístné sedlo, zúženou nádrž s prolisy na kolena a řídítka posunutá výš a dozadu – to všechno pro pohodovější jízdní pozici. Nový je i výfuk a spousta detailů od vzduchového filtru, přes páčky Beringer a stupačky, až po zvednutý předek motorky pomocí originálního kitu.

Třetí stroj nese černou barvu s pastelovými linkami a postavil ho motokrosař Carey Hart pro svého kolegu – FMX jezdce Jeremyho „Twitche“ Stenberga. Důraz dal tentokrát na šasi, brzdy a celkovou ovladatelnost. Hlavní změnou je tedy nově navržená hliníková a tužší kyvná vidlice, lehká kola obouvající sportovní Dunlopy, a v neposlední řadě brzdy. Vpředu monobloky Brembo s pumpou Beringer, vzadu potom komplet Beringer. K tomu ještě hubenější nádrž, odstupňované sedlo, Dynojet a samozřejmě tlumiče – vpředu GP Suspension, vzadu Fox.

Tokijská spojka

Že jsou na vás přestavené Sport Chiefy moc „čoproidní“? Pak by vás mohlo zaujmout tohle: FTR přestavené ve stylu dirt tracku, o které se postaralo britské zastoupení Indianu ve spolupráci s časopisem Sideburn a samozřejmě stavitel Toshiyuki „Cheetah“ Osawa. Ten je hybnou silou za popularizací motorek ve stylu dirt track v Japonsku.

Sériové FTR přišlo o plechařinu, nádrž i podsedlový rám. Nový podsedlák je vyrobený z ocelových trubek, nádrž z hliníku, a na to všechno byl posazen ručně vyrobený hliníkový „dekl“, běžící od zadní krovky až po přední kryt airboxu. Víčko nádrže je za rozložitým prošívaným sedlem, vpředu před jezdcem je potom ručně vyráběný ozdobný „panel“ a ručně vyhotovené je také logo na bocích nebo hliníkové nádechy, přivádějící vzduch k brzdám.

Styl americké ploché dráhy dokreslují bílé výfuky S&S vytažené pod sedlo a samozřejmě devatenáctipalcová vyplétaná kola. Jiná jsou i řídítka s ovládacími prvky, stupačky a drobnosti jako zrcátka nebo miniblinkry Rizoma. Zadní světlo má svoje místo v konci hliníkové krovky, odkud prosvítá skrz vyvrtané otvory.
Motorka měla svou premiéru minulý víkend na Bike Shed Moto Show v Londýně a vypadá fakt prďácky. Škoda je jen fotek, kterých Indian vydal všeho všudy pár, z toho několik jen z jednoho úhlu. Zato ale nabídnul tohle trochu divné, ale srandovní video „ze stavby“.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist