globalmoto_kveten




V-Twin Bad Dog o objemu 3 500 ccm

Pokud jste milovníky velkoobjemových motorů a každý kubický centimetr je pro vás jako další čtvereček čokolády, tak motor Bad Dog 215 bude něco pro vás. Kanaďan Bill Price totiž navrhnul dvouválec o objemu 3 500 ccm!

Sklon válců je 60 stupňů, chlazení je kombinované – vzduch + olej, rozvod DOHC. Ojnice běží souběžně vedle sebe na jedné klikovce. Ložiska a další součástky pochází z Chrysleru 426 Hemi. Výkon 300 koní při 6 000 otáčkách přenáší šestistupňová převodovka. Počítá se s vstřikováním paliva. Tolik k základní charakteristice.
Menší vadou na kráse je, že se motor nevejde do žádného současného rámu. To chce Bill vyřešit vlastnoručně zkonstruovaným rámem, který pojme velikost i sílu motoru. Různé další součásti budou vyrobené CNC obráběním.

Prototyp kompletní pohonné jednotky s motorem, šestistupňovou převodovkou, primárním převodem, vstřikováním paliva, elektronickým zapalováním, olejovou pumpou a startérem stojí 40 000 dolarů (768 000 korun). Speciální rám vyjde o 5 tisíc dolarů méně, tedy zhruba na 672 000 korun.
Co říkáte na toto kanadské monstrum? Má nějaké reálné využití? Nebo je to záležitost jen pro sběratele a bohaté nadšence? My si myslíme, že spíše to druhé. Pokud vás motor zaujal a chtěli byste o něm vědět víc, můžete navštívit stránky BadDogCycles.com.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):



TOPlist