gbox_leden



Vyrazte do kina na film Poznejte Nový Zéland Lukáše Podiuka

Lukáš Podiuk si vysnil procestovat Nový Zéland na motorce a dá se říct, že tomu podřídil všechno. Po brigádách si na Novém Zélandu vydělal si na motorku a z cesty natočil parádní celovečerní dokument. A co víc, celou cestu podnikl sám a sám si film natočil a sestříhal. Klobouk dolů! Jestli cestu chcete prožít s Lukášem, doporučuji film shlédnout v rámci promítání za přítomnosti autora.

V rozhovoru Na tandemu s Vláďou řekl cestovatel Lukáš Podiuk, že koupit si motorku, pro něj znamenalo koupit si svobodu. Nechci předbíhat, ale kdo viděl jeho film, bude s tímto tvrzením maximálně souhlasit. Já ho shlédl před pár dny a musím přiznat, že od té doby se chci na Nový Zéland podívat ještě víc, než kdykoliv předtím a jak jinak než na motorce. Lukáš na motorce projel jižní i severní část a sám z dobrodružné cesty natočil celovečerní dokument, který ukazuje krásy divoké přírody Nového Zélandu, ale také to, jak se nástrahami nespoutané přírody musel popasovat ve stupačkách Hondy CRF250 Rally.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Nechci o filmu prozradit úplně všechno, nicméně i kdybych to udělal, nic nezkazím, protože slova nedokážou vystihnout záběry jízdy na motorce a krásy Nového Zélandu. Všechno začíná na farmách, kde si Lukáš vydělává peníze pro uskutečnění vysněné cesty na motorce po Zélandu. To znamená, že měsíce sází stromky, sbírá třešně nebo pěstuje chmel, než svůj plán sdělí svému šéfovi, který ho překvapivě nepošle k čertu. Jeden by si myslel, že ho bude chtít udržet na farmě a bude dělat všechno proto, aby makal a nevymýšlel fíkoviny. Jenže jak se říká, jiný kraj, jiný mrav a šéf Lukáše v nápadu podpoří a pomůže mu pořídit "předváděčku" Hondu CRF250 Rally. Pak už film přibližuje, jak se Lukáš balí, co všechno před cestou plánuje a jakým směrem je rozhodut vyrazit.

Pak už vyráží na tříměsíční cestu, která startuje na jižním ostrovem a později pokračuje tím severním. Celkově to znamená zhruba jedenáct tisíc kilometrů, přičemž velká část cesty vede terénem. Lukáš svou nejdelší a nejkrásnější cestu na motorce odstartuje dobýváním majáku, kam vede dost krkolomná cesta a prozradím, že se mu první pokus nedaří, a co víc, málem si hned na začátku slušně zavařil. Víceméně s jízdou v terénu nemá žádné zkušenosti a také v rozhovoru na červené sedačce přiznal, že se během cesty učil a na začátku cesty se považoval za úplné offroadové ucho. Vzhledem k tomu, že cestu podniká během covidových časů, nepotkává skoro žádné cestovatele a dobře ví, že nemůže riskovat nebo dokonce si někde rozbít hubu. Konec konců, nebude vůbec od věci zkouknutím filmu, shlédnout rozhovor s Lukášem Na tandemu s Vláďou.

Ve filmu střídá jedno krásnější místo druhé a je neuvěřitelné, že na motorce projíždí národní park, dostává se na místo, co je největší zásobárnou pitné vody na jižní polokouli nebo se po pár dnech dostává na vrchol nejsouměrnější sopky na světě, jež se jmenuje Taranaki a její vrchol leží 2.518 m n. m. Na jižním ostrově je zážitků strašně moc a Lukáše párkrát potrápí brodění řeky nebo nepříjemné rašeliniště a močály, ale pokoj mu nedají ani zákeřní komáři. Cestu na nějakých šedesát dní přeruší další brigáda, která je zdrojem financí na pokračování a přesun na severní ostrov. Jenže Lukáš nemá stále vyřízené účty s Majákem a než se nalodí na trajekt, jde zkusit třetí pokus. Jak dopadne a jak si užije severní ostrov? To se dozvíte v téměř hodinu a půl trvajícím filmu.

Film Lukáše Podiuka se už viděly města Bruntál, Hošťálkovy, Olomouc, Ostrava a dále se bude promítat ve Zlíně, Českých Budějovicích, Praze, Liberci, Plzni a Brně. Pokud máte chuť zažít fajn večer s parádním filmem o Novém Zélendau za přítomnosti jeho hlavního hrdiny, mrkněte se na dostupnost lístků. Pak už nezbývá než vám popřát pěkný zážitek. Možná vás film "nakazí" stejně jako mě a budete o této zemi snít, podobně jako Lukáš před lety nebo já dnes.  

Zde je krátká ochutnávka filmu

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 173 cm

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz


TOPlist