europ_asistance_2024



Jak se připravit na motodovolenou?

Chystáte se na motodovolenou? Než vyrazíte, přečtěte si náš průvodce, který vám pomůže s přípravami. Dozvíte se, jak důkladně zkontrolovat motorku, co si sbalit a jak se vyhnout problémům na cestách. Ideální čtení pro každého motorkáře, který si chce užít pohodovou a bezpečnou cestu.

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

Pečlivá kontrola motorky

Před delší cestou je rozumné nechat motorku zkontrolovat a zajistit, aby byla ve stavu, kdy se s ní dá počítat. Dělejte to spíš dříve než později, nikdy nevíte, jaký problém se může objevit a jak dlouho bude trvat jeho vyřešení.

Při cestování po ČR si snadno najdete pomoc a obvykle vše vyřešíte rychle a bezproblémově. Opak ale může nastat v případě ciziny, kdy si nemůžete být jistí, že seženete někoho, s kým si porozumíte a kdo je opravdu kvalitní mechanik. Navíc se z toho lehce stane drahá sranda. Snažte se proto vyhnout situaci, kdy v cizí zemi budete řešit něco, co už mělo být dávno hotové.

Jiné to samozřejmě je, když k problému dojde nezávisle na předchozí kontrole. V takové situaci je dobré mít sjednanou asistenční službu a poradit se po telefonu. A to i v případě nehody.
Informace o cestě

Kdo ví, toho nic nepřekvapí. Projděte si cestu, kterou jste si naplánovali a zkontrolujte, kde jsou různé objížďky, opravy a jiné překážky v jízdě. Je totiž možné, že pojedete jinudy a mohlo by vás to vyvést z míry anebo také donutit změnit plány.

Informace o silnicích najdete třeba v Google mapách nebo na různých webech pro dopravce (např. řidiče kamionů). Chybu neuděláte, pokud si přečtete naše forum nebo založíte nové vlákno.

Co si sbalit

Nebudeme zde vysvětlovat, jak se obléknout na motorku, to už určitě díky naším článkům víte. Lepší bude se věnovat tomu, co za oblečení si sebou vzít do cílové destinace. Důležité je zamyslet se, kam míříte a jaké je tam teplota. Čím vyšší teplota, tím lepší, protože si vystačíte s pár kousky, které ani nezaberou moc místa.

  • Prvně by vás mělo zajímat spodní prádlo. Mějte ho dostatek, ať nemusíte řešit každý den nekonečně praní v umyvadle. K tomu se hodí i speciální taštička na použité prádlo, abyste ho oddělili od čistého.
  • Následně přejděte k základním kouskům jako jsou trička, kalhoty, případně další kousky jako šaty, sukně a šortky. Neberte si jich zbytečně moc, ať máte místo i na jiné věci. Hlavní je, aby se jednotlivé kousky oblečení snadno kombinovaly a nevznikl z toho úplný cirkus.
  • U bot se smiřte s tím, že jsou velké, těžké a jen těžko je složíte do kompaktních rozměrů. Proto si zvolte maximálně 2 páry podle toho, kam se chystáte. Obvykle je dobré mít jedny společenské a jedny třeba na chození nebo pláž (případně do veřejné sprchy).
  • Hygienické potřeby by měl tvořit zubní kartáček, pasta, mýdlo, antiperspirant, v létě opalovací krém, šampon a ručník.
  • Hodit se bude i pokrývka hlavy, sluneční brýle, batoh a lékárnička.

A co když jedete stanovat? V tom případě musíte vzít v úvahu i stan, spacáky a karimatku. Poohlédněte se po superlehkém zboží, je kvalitní, ale zabere méně místa a váhy. Nezapomeňte ani na jídlo, pokud nehodláte jíst v restauracích a zvolíte radši kemp. V tom případě přibalte vařič, nádoby, plecháček, příbory, nůž a prkénko.

Spoustu dalších užitečných informací najdete v našem starém článku. Vypsali jsme tam snad vše, co by vás mělo zajímat.

Na co se připravit

Pamatujte na to, že motodovolená nemusí být jen relax a pohoda. Připravte se dopředu i na nečekané a uvidíte, že se vám bude cestovat o poznání snadněji. Hlavně v případě, že je to vaše první dovolená, se vyplatí mít vymyšlené náhradní plány.

Nemusíte se samozřejmě ponořit do stresování o tom, co vše se pokazí, ale promyslete si, jaké překážky by vás mohly potkat a jak je vyřešit. Vymyslet plán B a C není náročné a zároveň vás to může v krizi zachránit.

Určitě se vzdělejte v tom, jaká pravidla mají země, ve kterých se budete pohybovat. Někdy se totiž dost liší i v rámci Evropy. Není na škodu vědět, co s sebou (ne)smíte vozit, kde se dá vyspat a jak se řeší případné pokuty.

Před odjezdem dejte vědět rodině, partnerovi nebo přátelům, jaká trasa vás čeká a kde a kdy vás mohou přibližně zastihnout. Zapomeňte na to, že byste odjeli a nikdo z vašich blízkých neměl alespoň rámcový přehled o vašem pohybu.

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)



TOPlist