Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.
V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?
Dík za info.
Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jsou i další obdoby filtrované kávy.
co se týká kávy, tak dávám přednost arabice , ale která konkrétně si myslím že není podstatné. beru z holešovic i když ne každý je preferuje. u mě dobrý.
Vladimir píše: Jirka.46> u mokakonvičky jde především o teplotu vody_páry. funguje na základě páry která tlakem vytlačí vařící vodu přes sítko s kávou nahoru. myslím že spíš snížením plamene nebo stupně na střed nebo méně se nedosáhne takového vzrůstu teploty ve druhé polovině extrakce. aspoň taková je moje zkušenost. mokka konvička je moje druhá nejoblíbenější příprava. tady bych dobu extrakce nezohledňoval. je to jiná příprava kde není prakticky žádný tlak.
Máš zkušenost s porovnáním chuti kafe v závislosti na materiálu konvičky - hliník/nerez? Hodně lidí tvrdí že je to kafe z hliníkový lepší a kupodivu musim souhlasit
Doma mám velkou hliníkovou a na koleji menší nerezovou, kafe melu vždy před přípravou a rozdíl tam znát teda je
+ samozřejmě rozdíl vaření na plynu/elektrické plotýnce, ale to holt na koleji neovlivním a musím se spokojit i s tím "málem"
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
My se zatím držíme značky Segafredo - čas od času se daj v supermarketu koupit půlkilovky za pár korun a je to docela dobrý kafe Do konvičky by ale mělo bejt namletý spíš nahrubo než najemno Pak už jen záleží na tom jak si tu přípravu ohlídáš, připálit se dá každý kafe a pak to neni zrovna dobrota
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Jirka.46 píše: Teď nemůžu najít článek,kde se píše o delší době extrakce,ale třeba tady píšou 30 sekund www.piccoloneexistuje.cz/moka-konvicka
Proboha neber to jako dogma, uplný nesmysl. 30s se s oblibou říkává u espressa, pro konvičku to platit ani nemůže. Máš jinou teplotu, tlak i objem, který si děláš... Espresso pod tlakem tlačí, rychlost tam ovlivníš kolik jak namletého a jak napěchovaného tam je kafe, chceš mít dobré kafe v malém šálku, když bys nechal déle tak teče už jen hořká voda, proto to stopneš někdy dokud teče ještě hnědé kafe. Orientuj se spíš podle vůně a barvy, experimentuj s mletím a na nějaké "poučky" moc nehleď. Důležité je kávu připravit tak, aby ti chutnala, když si necháš dělat toho dlouho kýbl kafe už nebude dobré, pokud se budeš řídit nějakýma "dogmatama" uděláš si toho rychle, že se ani nestihne vylouhovat, tak nebude mít žádnou chuť. Spíš se můžeš docela dobře řídt množství kafe/objem, který si děláš a jak bude namleté a to pak opakovat.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Edit:odkaz
Naposledy editováno 10.05.2015 14:59:39
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
To je něco,když se dozvídám pořád něco jiného.V tom případě se luhují ty nežádoucí látky,takže lepší varianta co jsem četl,udělat espresso a dolít horkou vodou bez delší extrakce.
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Edit:Nedavno jsem četl něco,že na pumpách melou hrubší,aby mohlo déle extrahovat,ale zajímalo by mi,jak je to s tímhle.
Naposledy editováno 17.11.2015 17:56:59