Španělé vyhráli Trial národů – ale proč nejel Toni Bou za Andorru?

Na baleárském ostrově Ibiza ve Středozemním moři se jel 36. ročník Trialu národů neboli soutěže národních tříčlenných družstev. Titul obhajovali domácí Španělé, kteří ho úspěšně obhajují už 15 let – od roku 2004 nenašli v této soutěži přemožitele. Od roku 2000 se jezdí také kategorie žen.

Foto: vítězní Španělé Bou Raga a Fajardo

Španělé byli samozřejmě favority a to nejen proto, že jeli doma. Kdo čekal na Ibize úžasné přírodní scenérie, byl uspokojen jen tak napůl. Většina kontrolovaných úseků totiž byla vedena po kamenitém mořském úbočí, odkud byl na jezdce nejlepší výhled z kotvící jachty, a pořadatelé se nerozpakovali vyrobit před majákem sekci čistě z betonových kvádrů. Zklamání…

Trial národů se jezdí tak, že trojčlenné družstvo startuje společně (startovní intervaly jsou tříminutové) a všichni tři jezdci projedou sekci, ale započítávají se jen dva nejlepší výsledky, bez ohledu na to, který z jezdců ho dosáhne. Tak mohli na jedné sekci bodovat třeba Martin Matějíček a Martin Křoustek, na jiné zase Křoustek a Marek Wünsch a na další Wünsch a Matějíček. Ano, tato trojice nás reprezentovala a měla nelehký úkol obhájit loňské první místo v kategorii „Inter“, což je ta béčková kategorie pro slabší národy. Úkol to byl o to těžší, že z elitní kategorie „World“ sestoupili Němci.

Favorité nezklamali

Sekce na Ibize byly spíše lehčí, což je dáno i tím, aby ti nejslabší nechytali jen samé pětky. Lehká soutěž má úskalí v tom, že i drobná chybička je tvrdě potrestána. Trojice Španělů chyby ani chybi
ky nedělala, za celou soutěž, tedy 2 x 15 sekcí, za družstvo tedy 90 sekcí, si jen čtyřikrát šlápli, dvakrát v každém kole, pokaždé v 9. sekci. No, vlastně to není pravda, oni nasbírali celkem 21 trestných bodů, ale protože se nejhorší výsledek v každé sekci škrtá, započítaly se jim jenom ty
tyři body. Který z nich chytil dvě pětky, které se nepočítaly, to se ovšem z výsledků vyčíst nedá. Vítězi Trialu národů 2019 se tedy stali Španělé ve složení Adam Raga, Toni Bou a Jeroni Fajardo. Nejsou to žádní mladíci, Ragovi je 37, Bouovi bude v říjnu 33 a Fajardovi je 34 let.

Nemohu si odpustit jednu otázku. Proč jel Bou ve španělském týmu a nereprezentoval Andorru? V několika článcích a reportážích se psalo o tom, jak je Bou čerstvým rezidentem Andorry a jak bylo zodpovědné nedávno jet před „domácím“ andorrským publikem, ale za Andorru na Ibize nestartoval. Možná by mu to Montesa ani nedovolila, ale každopádně by to byla daleko větší frajeřina. A Španělé by vyhráli i bez něho, mohli nasadit Busta nebo třeba Casalese. Tým Andorry startoval v kategorii Inter a jeho jedničkou byl Gaudí Vall, což je mladík, s nímž se pere o titul Cadete ve španělském mistráku náš David Fabián.

Medaile pro důchodce

Druhé místo Japonců může být pro někoho překvapením, vždyť „Svět“ jezdí jen Fujinami, ale Japonci skončili sice loni u nás v Sokolově až čtvrtí, ale předtím byli v Trialu národů druzí a třetí. Prostě to stále umějí, a to jsou ještě starší než Španělé: Takahisa Fujinami 39 let, Kenichi Kuroyama 41, Tomoyuji Ogawa za týden 43. Japonci nasbírali v prvním kole dvanáct, ve druhém jen sedm bodů a zaostali tak za Španěly o 15 bodů. Třetí skončili Farncouzi ve složení Bincaz, Ferrer, Colairo s 24 body, až čtvrté místo zbylo na vynálezce trialu Brity (Dabill, Pryce, Martyn), kteří sice zajeli druhé kolo skvostně za pouhé dva body jako Španělé, ale v prvním jich schytali 25, víc než Francouzi za celou soutěž. Na Italy zbylo se 45 trestnými body páté místo a poslední patří Norům s 95, ti mohou přemýšlet, zda jim nebude lépe v kategorii Inter.

Inter pro Němce

Kategorii Inter vyhráli Němci, jeden z nich, nevíme který, ale asi to nebyl Kadlec, si za celou soutěž jen jednou šlápl. Naše trojice tedy vítězství neobhájila, skončila o jeden bod za Australany na šestém místě. Australané tuto kategorii vyhráli předloni. Martin Křoustek jel Trial národů po 21., poprvé startoval v našem družstvu v roce 1997 a od té doby ani jednou nechyběl. Křoustek patří generačně k Japoncům, je mu 41 let a stále si drží reprezentační formu – bravo! Za vítěznými Němci a před námi byli Švédové (7 bodů), Američané (8), Rakušané s Mempörem (11) a Australané (18), Andorra skončila desátá se 119 body.

Suverenní byly i Španělky

Také Trial národů žen se stal kořistí domácích závodnic. Trojice Sandra Gomez, Berta Abellan a Neus Murcia si šlápla za celou soutěž je třikrát. Britky Emma Bristow, Donna Fox a Jess Bown se jim sice přiblížily dvoubodovým druhým kolem, ale v tom prvním posbíraly osm bodů a to rozhodlo. Třetí místo na bedně obsadily snaživé Norky na čele s Ingveig Hakonsen. Snad nám brzy dorostou děvčata, abychom také mohli dívčí kategorii obsadit. Stačily by dvě, jako Švýcarkám, které skončily poslední, když z 90 sekcí projely dvě za nulu a jednu za dva body, při všech ostatních selhaly a přivezly do cíle 287 trestných bodů. Myslím, že by je Petra Budínová a Denisa Pecháčková napřesrok pojezdily…

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
PavelDR přispěl 2 Kč
SPIJKER přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist