GP of Czech Republic Supermoto

Nejen v Brně se o tomto víkendu jelo v naší zemi motocyklové Mistrovství Světa, v Sosnové u České Lípy se představili jezdci velmi příbuzného šampionátu, který má se silnicí hodně společného. Jel se třetí díl Mistrovství Světa Supermoto.

Autodrom Sosnová u České Lípy hostil o víkendu třetí díl Mistrovství Světa Supermoto. Vydařené závody byly poznamenané slabší účastí diváků, kterou zcela jistě také zavinila termínová kolize s brněnskou Grand Prix České republiky v závodech silničních motocyklů. Program celého víkendováho zápolení sice zahájili jezdci bojující o evropské body, ale hlavním tahákem byly zcela jistě souboje nejprestižnějších tříd Mistrovství Světa, tedy třídy S2 (do 450 ccm) a třídy S1 (nad 450 ccm). V obou kubaturách se také představili čeští jezdci, když ve slabší třídě to byli Petr Vorlíček (KTM) a Jiří Boček (Honda), zatímco v silnější kubatuře se o další zisk světových bodů pokoušel permanentní jezdec tohoto šampionátu Jan Kvasnička.
S 2 - Race 1
Závody Grand Prix Supermoto jsou prováděné v podobě dvou kratších závodů a následného Superfinále, které je nejenže delší, ale i dvojnásobně bodově honorováno. Podívejme se nejprve na slabší třídu S2.
V prvním závodě této třídy se z vítězství radoval francouzský tovární jezdec KTM Fabrice Lecoanet, který o vítězství bojoval především s Massimo Verderosou (ITA-Honda), jenž nakonec obsadil o 0,301 sekundy druhé místo. Třetí projel cílem se ztrátou 1,489 sekundy Jerome Giraudo z Francie, který je továrním jezdcem italské Aprilie, která od letošní sezóny naplno nasazuje svůj tým do tohoto šampionátu.
O čtvrté místo se strhl nevídaný souboj, kterého účastníkem byl i náš Petr Vorlíček, jenž nakonec získal velmi pěkné šesté místo (+5,720), když ho předjeli v cíli čtvrtý Ital na motocyklu Honda Simone Girolami (+4,047) a pátý Brit Christian Iddon (+4,999), jenž startuje na motocyklu Husqvarna.
Druhý náš jezdec, Jiří Boček ze slavného motocyklového rodu silničářů Bočků (otec Dalibor a strýc Roman), absolvoval během prvního závodu této třídy velký boj s Enzo Ermondim (ITA-Honda) a Jean-Marc Gaillardem (BEL-Honda). Nakonec získal šestnácté místo, když dokázal za své záda odsunout celkem pět stálých jezdců Mistrovství Světa.
S 2 - Race 2
Suverénně si ve druhém závodě počínal tovární jezdec Aprilie Jerome Giraudo, který bezpečně zvítězil před Christianem Iddonem (+3,436) a Fabio Baldduccim (+4,289), který startuje na motocyklu TM. Čtvrtý nakonec projel cílem Massimo Verdorosa, zatímco pátý byl Ivan Boano s motocyklem Husaberg.
Petr Vorlíček tentokrát tvrdě bojoval nejen se svým motocyklem, ale i s nástrahy krásného okruhu v Sosnové. Cílem projel se ztrátou 12,329 sekundy na dvanáctém místě a nezískal tak žádný světový bod. Jiří Boček tentokrát absolvoval osamělý závod, který pro něj skončil opět šestnáctou pozicí.
S 2 - Superfinal
Po dvou druhých místech v úvodních Superfinále letošní sezóny se konečně tovární jezdec Hondy Massimo Verderosa dočkal a zaslouženě zvítězil v Sosnové. Jako druhý projel cílem Brit Christian Iddon (+1,676), který na třetí místo poslal Ivana Boana. Čtvrtý byl Fabrice Lecoanet od rakouské továrny KTM, který slavil v prvním závodě premiérové vítězství. Pětici nejlepších uzavřel jezdec na motocyklu VOR - Ital Attilo Pignotti.
Náš Petr Vorlíček nedokázal navázat na vynikající umístění z prvního závodu, přesto padal velmi výborný výkon a v plejádě světových es dokončil superfinále na jedenáctém místě. Vynikající výkon podal i Jiří Boček, který své dravé mládí protlačil na konečné dvanácté místo, které mu zajistilo první světové body jeho kariéry.
V celkovém pořadí vede Massimo Verderosa (112), druhý je Jerome Giraudo (98) a třetí Fabrice Lecoanet (84). Petr Vorlíček (25) je na šestnáctém místě, Jiří Boček (9) se zařadil na 22. místo Mistrovství Světa.
S 1 - Race 1
Třída S 1 je třídou, kde startují jezdci zvučných jmen, které známe ze závodů Mistrovství světa silničních motocyklů a snad právě to dokazuje, jak velmi příbuzný našemu sportu je sport, jenž se tak dynamicky rozvíjí (dokazuje to i množství japonských fotografů, kteří byli v Sosnové přítomni). Když to nejsou jezdci přímo od silničních motocyklů, tak to jsou jezdci, kteří mají v silničních závodech kořeny v podobě otců (Ivan Lazzarini), bratrů (Boris Chambon) či někdy pro silnici dělali (Eddy Seel). K těmto zvučným jménům se přidali další jména, která v tomto sportu již mnoho znamenají, jako například Max Manzo, Gerald Delepine, Bernd Hiemer či Thierry Van Den Bosch, jenž se v loňské sezóně neúspěšně pokoušel vstoupit do Mistrovství Světa Supersport, a byli jsme postavení před zcela jasnou záležitost v podobě tří nádherných závodů.
V prvním závodě nám hvězdy ihned ukázaly, proč je tento sport tak divácky atraktivní. Neustále smyky při nájezdech do zatáček, zdvihající se přední kola na výjezdech, smyky zadních kol při akceleracích strojů, nenechávali diváky odpočinou. V napínavé podívané slavil vítězství Ivan Lazzarini s továrním strojem KTM. Druhý byl Bernd Hiemer na stroji Husqvarna (nikdo netušil, že to bylo jediné pódiové umístění, které v neděli v této třídě nezískala továrna KTM) a třetí byl další pilot KTM Thierry Van Den Bosch. Mezi první trojicí byl v cíli rozdíl pouhých 0,967 sekundy.
Na čtvrtém místě projel cílem další z jezdců rakouské továrny KTM - Boris Chambon. S velkým odstupem pak následoval na páté pozici Max Manzo s továrním strojem Aprilia na něhož neustále dorážel dlouhovlasý, fousatý Ital Valter Bartolini s motocyklem VOR.
Náš Jan Kvasnička v prvním kole ztratil svou startovní pozici, když klesl při průjezdu prvním kolem na 14. místo. Pak se však nadechl k vynikající jízdě, kterou ukončil ziskem jednoho bodu za desáté místo.
S 1 - Race 2
Druhá jízda se stala jasnou záležitostí továrních jezdců KTM, ze kterých byl nejrychlejší Francouz Thierry Van Den Bosch. Na druhém místě dokončil závod Ivan Lazzarini, jehož následoval Boris Chambon. Čtvrté místo, již se ztrátou 6,442 sekundy, získal Gerald Delepine s továrním motocyklem Husqvarna. Pátý dokončil závod Mx Manzo a šestý Fabrice Guyot na motocyklu TM. Sedmou pozici vybojoval Valter Bartolini, který udržel za svými zády Eddy Seela, jenž do závodu startoval po nezdaru v první jízdě z posledního místa.
Jan Kvasnička podal opět vynikající výkon. Dokázal se probojovat dokonce na osmé místo, pak však nedokázal vzdorovat loňskému Mistru Světa Eddy Seelovi, který ho v devátém kole (z dvanácti) předjel. Cílem přesto projel na vynikajícím, devátém místě.
Stínem tohoto závodu byl pád Itala Massimo Beltramiho, jenž nezvládl dopad motocyklu po letu vzduchem z jediného skoku v terénní části okruhu. Beltrami dopadl na přední kolo, neustál to a lehl v místě, kam z dráhy nebylo vidět (za horizont). Otřesený Ital zůstal bezvládně ležet na zemi, pořadatelé, respektive ředitel závodu, tento závod ihned nepřerušili a tak se stalo, že se během minuty přiřítili jezdci jedoucí další kolo. Nic netušíc závodníci začali dopadat těsně vedle ležícího italského závodníka, ale i těsně vedle lékařů, kteří se pokoušeli o rychlý zásah. Korunu všemu dala sanita, která přijela do místa havárie po závodní dráze, a to tak, že si její řidič snad myslel, že dokáže s obřím automobilem přejet uměle vytvořený "skok". Nakonec jezdci sami pochopili, že nemá cenu za této situace závodit a tak byl závod přerušen a po chvíli znovu odstartován. Italský jezdec po chvilkové ztrátě vědomí by měl být dle prvních informací až na nějaké pohmožděniny v pořádku.
S 1 - Superfinal
Vyvrcholení krásného nedělního dne nám obstarali opět jezdci třídy S1, kteří se utkali o vavříny v Superfinale. Zcela jasně v něm dominoval Thierry Van den Bosch, který odsunul na druhé místo opět Ivana Lazzariniho, jenž tentokrát zaostal o 6,721 sekundy. Na třetím místě se po vlažnějším začátku ukázal malinkatý Boris Chambon, jenž přijel ještě tři sekundy za Lazzarinim.
Čtvrté a páté místo patřilo jezdcům Husqvarny, když čtvrtý byl Bernd Hiermer a pátý Gerald Delepine. Šesté místo vybojoval Fabrice Guyot, sedmým místem zůstal opět za očekáváním loňský Mistr Světa Eddy Seel, osmé místo zůstalo pro Maxe Manza s Aprilii. Desítku nejlepších uzavřeli devátý Švýcar Marcel Götz a desýtý Ital Federico Brondi.
Náš Honza Kvasnička začal ve vynikajícím stylu, když cílem úvodního kola projel na páté pozici. Poté šest kol absolvoval jako šestý jezdec Superfinále, pak sice ještě o jednu pozici klesl, ale stále se držel ve skupině bojující o páté místo. Pád v desátém kole však zhatil jeho šance na vynikající výsledek. Přesto rychle osedlal opět svůj stroj Husqvarna a vydal se do druhé poloviny závodu, jehož cílem nakonec projel jako jedenáctý jezdec celkového pořadí.
V tabulce celkového pořadí letošního šampionátu nejprestižnější třídy Supermota je na čele Boris Chambon (113), který má náskok tři body na druhého Ivana Lazzariniho (110). Třetí je Thierry Van Den Bosch (103), čtvrtý Eddy Seel (79) má již větší náskok. Protože však tento šampionát má teprve na svém kontě tři podniky (z celkových deseti), lze brát v potaz i pátého Geralda Delepina (75) či šestého Bernda Hiemera (65). Náš Jan Kvasnička (23) je prozatím na šestnáctém místě.
Šampionát Grand Prix Supermoto pokračuje příští týden na německém okruhu Sachsenring. V nejbližších dnech se můžete těšit na rozsáhlou fotogalerii ze závodu Grand Prix of Czech Republic.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist