Yamaha vzdá čest bývalému vítězi z Estorilu, kterým byl Fabrizio Pirovano

Světový šampionát superbiků se do Estorilu vrátil po sedmadvaceti letech a byl to právě poslední závod v roce 1993, který vyhrál Fabrizio Pirovano v sedle Yamahy YZF 750 SP. Uctít památku na již zesnulého závodníka se rozhodla Yamaha Europe s replikou jeho motorky, která je postavena na současném modelu R1 2020. V neděli před druhým závodem superbiků bude tento stroj připraven absolvovat jedno čestné kolo.

Ital Fabrizio Pirovano získal své desáté vítězství, když vyhrál první závod superbiků v Estorilu, který se jel tehdy v dešti a byl předposledním kláním sezony. Rodák z Biassonu v Lombardii byl s Yamahou dvakrát vicemistrem světa (1988, 1990) a měl status Krále Monzy.

Replika jeho vítězné motorky z Estorilu 1993 je postavena na letošním modelu R1 s kapotáží v bílo-růžových barvách, kterou tehdy nesla Yamahy YZF 750 SP s číslem 5 na kapotě. V sedle repliky pojede v neděli čestné kolo Alessandro Gramigni, blízký přítel bývalého jezdce superbikového šampionátu a přítomna bude také rodina Fabrizia Pirovana.

Jakmile replika Yamahy absolvuje v Estorilu čestné kolo, bude prodána v online dražbě jejíž výtěžek půjde na výzkum rakoviny v rámci nadace Fondazione Oncologia Niguarda Onlus, kterou Pirovanova rodina podporuje od jeho smrti v roce 2016. Boj s rakovinou Fabrizio Pirovano prohrál ve věku 56 let.

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Lech přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist