WSBK Magny-Cours – Sprint vyhrál Razgatlioglu, druhý závod Bautista

Dnem závodu devátého podniku sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2023 byla závodní neděl na okruhu Circuit de Nevers Magny-Cours. Sprint WorldSBK vyhrál Toprak Razgatlioglu (Yamaha), druhý hlavní závod se stal kořistí Álvara Bautisty (Ducati), lídra průběžného hodnocení. Český zástupce Oliver König (Kawasaki) závod superbiků dokončil osmnáctý. Vítězství v závodu World Supersport získal Nicolo Bulega (Ducati), jenž získal zlatý double a posílil své šance stát se mistrem světa. Čech Ondřej Vostatek (PTR Triumph) zůstal těsně za body, když závod supersportů dokončil jako šestnáctý v pořadí. V třídě World Supersport 300 vyhrál oba víkendové závody Nizozemec Jeffrey Buis (Kawasaki), jenž je nyní vedoucím mužem průběžného hodnocení. Petr Svoboda (Kawasaki) zajel na jedenácté místo a průběžně je nyní čtvrtý. Desátý podnik superbikové sezony přivítá za dva týdny španělská Aragonie.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 21kol startoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), druhý Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) a třetí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Z druhé řady vyrazil Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) a Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Třetí řada a trojice Loris Baz (Bonovo Action BMW), Axel Bassani (Motocorsa Racing) a Xavi Vierge (Team HRC). Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) startoval třiadvacátý. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) na startu chyběl, jelikož měl po sprintu zraněné levé koleno.

Po prvním kole vedl závodní pole Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), druhý jel Jonathan Rea, třetí byl Toprak Razgatlioglu. Čtvrtý byl Danilo Petrucci, pátý jel Michael Ruben Rinaldi. Oliver König byl třiadvacátý. Ve třetím kole stále vedl Álvaro Bautista za nímž jel Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu a čtvrtý Danilo Petrucci. Turek měl na kontě nejrychlejší kolo 1’36,746 sekundy. V pátém kole došlo ke kontaktu s pádem mezi jezdci Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) a Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Švýcar zůstal ležet na zemi, ale byl při vědomí. Závod zastavily červené vlajky.

Závod byl restartován na 17 kol a Scott Redding do něho odstartoval s penalizací dvou dlouhých kol. Po startu si první pozici udržel Álvaro Bautista, druhý jel Toprak Razgatlioglu a třetí byl Jonathan Rea. Havaroval Bradley Ray. Ve čtvrtém kole spadl Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Na špici pole jel Álvaro Bautista, druhý Toprak Razgatlioglu a třetí Jonathan Rea. Vedoucí skupinu těsně sledovala trojice Michael Ruben Rinaldi, Axel Bassani a Andrea Locatelli.

V šestém kole jel na první pozici s náskokem 2,7 sekundy Álvaro Bautista, který využil souboje o druhé místo mezi Jonathanem Rea a Toprakem Razgatlioglem. Rea útočil, a nakonec se mu před Turka podařilo dostat. Sekundu za Razgatlioglem jel Rinaldi, pátý byl Locatelli a šestý Bassani. Na devatenácté pozici figuroval Oliver König. V devátém kole už Bautista vedl náskokem 4,4 sekundy a suverénně mířil za vítězstvím v závodě, když nastavil nejrychlejší kolo závodu 1’36,670 sekundy. Souboj o druhé místo pokračoval, jelikož rozdíl mezi druhým Reou a třetím Razgatlioglem byl na necelých dvou desetinách.

Sedm kol před koncem závodu odstavil motorku Scott Redding, jehož nakonec zastavil technický problém. V závodu už pokračovalo jen devatenáct jezdců. Na špici pole byl s náskokem šesti sekund Álvaro Bautista a za ním to neustále vřelo, protože Toprak Razgatlioglu předváděl Reovi, jak kvalitní technický komplet má Yamaha, kde Rea bude příští rok závodit. Ve třináctém kole Turek Severního Ira předjel a s těsným náskokem pokračoval na druhé pozici. Necelé čtyři sekundy ztrácel na třetího Andrea Locatelli. Oliver König jel osmnáctý.

Ve čtrnáctém kole skončil Michael Ruben Rinaldi, který nebyl úplně fit potom, co ho ve sprintu poslal k zemi jeho týmový kolega Bautista. Adrenalinové závodění předváděla dvojice Toprak Razgatlioglu a Jonathan Rea. Oba útočili, předjížděli, ale vše v mezích slušnosti. To bylo asi to jediné v dnešním klání, co bylo zajímavé, protože velké rozdíly mezi ostatními jezdci moc napínavých okamžiků nenabízely. Před Olivera Königa se dostal Brit Bradley Ray, takže jel na osmnácté pozici.

Závod vyhrál Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), který si upevňuje pozici lídra průběžného hodnocení. Druhý projel cílem Toprak Razgatlioglu, třetí byl Jonathan Rea. Na stupně vítězů nedosáhl čtvrtý Andrea Locatelli, pátý je Američan Garrett Gerloff. Čech Oliver König dojel osmnáctý a zatím mistrovské body nezískal.

Superbike World Championship – Závod (2)
33°C, dráha suchá, 51°C, vlhkost: 30%
1. #1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R  27'32.363
2. #54 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1 +5.893
3. #65 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +6.779
4. #55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 +10.978
5. #31 GERLOFF Garrett BMW M1000 RR +11.482
6. #47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4R +15.258
7. #9 PETRUCCI Danilo Ducati Panigale V4R +17.578
8. #87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +19.576
9. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R +19.937
10. #5 OETTL Philipp Ducati Panigale V4R +19.986
11. #7 LECUONA Iker Honda CBR1000 RR-R +22.640
12. #76 BAZ Loris BMW M1000 RR +27.073
13. #34 BALDASSARRI Lorenzo Yamaha YZF R1 +27.428
14. #35 SYAHRIN Hafizh Honda CBR1000 RR-R +41.742
15. #38 SOOMER Hannes Honda CBR1000 RR-R +45.875
16. #32 VINALES Isaac Kawasaki ZX-10RR +46.219
17. #28 RAY Bradley Yamaha YZF R1 +55.481
18. #52 KONIG Oliver Kawasaki ZX-10RR +58.003
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R  
  #45 REDDING Scott BMW M1000 RR  
  #60 VAN DER MARK Michael BMW M1000 RR  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist