WSBK Indonésie – Sprint vyhrál Razgatlioglu, druhý závod Bautista

Na indonéském okruhu Pertamina Mandalika International Street Circuit dnes uzavřely tři závody druhý podnik sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2023. Závod WSSP vyhrál Federico Caricasulo (Ducati). Sprint i druhé klání superbiků bylo přerušeno červenými vlajkami. Tissot Superpole Race vyhrál Toprak Razgatlioglu, který startoval do jubilejního 100.závodu s Yamahou. Druhý hlavní závod vyhrál Álvaro Bautista (Ducati), lídr průběžného hodnocení šampionátu. Český jezdec Oliver König (Kawasaki) byl ve sprintu osmnáctý, do druhém klání superbiků neodstartoval. Třetí podnik sezony je koncem dubna v Assenu.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 21kol odstartoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Z druhé řady vyrazila trojice Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK), Axel Bassani (Motocorsa Racing) a Xavier Vierge (Team HRC). Třetí řada a Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) a Scott Redding (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Oliver König (Orelac Racing MOVISIO) startoval devatenáctý. Do závodu neodstartoval Loris Baz (Bonovo Action BMW), který má zlomenou pravou nohu (lýtková kost, kotník) a Eric Granado (Petronas MIE Honda Racing Team), jehož stále trápí žaludeční problémy.

Po startu si vedení udržel Toprak Razgatlioglu, druhý jel Andrea Locatelli, třetí byl Jonathan Rea. Do závodu se nepodařilo odstartovat českému jezdci Königovi, jehož motorku mu odtlačili na boxovou uličku. Ve druhém kole Andrea Locatelli zaútočil na týmového kolegu Razgatliogla, čehož následně využil Axel Basani, který měl s Turkem kontakt. Ital Bassani vedl závodní pole, druhý jel Michael Ruben Rinaldi, třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Alex Lowes a pátý Toprak Razgatlioglu. Álvaro Bautista figuroval na osmém místě poté, co do závodu startoval desátý.

Po pěti kolech jel na špici Michael Ruben Rinaldi, druhý byl Axel Bassani, který dostal příkaz, aby přenechal jednu pozici za nebezpečnou jízdu. Třetí byl Alex Lowes, čtvrtý Toprak Razgatlioglu, který využil Bassaniho snahy pustit před sebe Alexe Lowese, a dostal se na druhé místo, kde na vedení ztrácel dvě sekundy. V sedmém kole chyboval Alex Lowes, který se propadl na dvanácté místo a v problémech byl Jonathan Rea, jemuž patřila pátá pozice. Závod zastavily červené vlajky poté, co v jedenácté zatáčce kolidovala dvojice Michael van der Mark a Philipp Öttl. Holanďan dostal highsider a Němec do jeho motorky narazil. Spadl také Scott Redding, který málem poslal k zemi Locatelliho. Dráha se čistila a všichni čekali na restart závodu.

Restartovaný závod měl 14kol a jezdci do něho startovali na základě pořadí, jaké bylo v posledním kompletním kole. Z první pozice vyrazil Michael Ruben Rinaldi, druhý Toprak Razgatlioglu a třetí Xavi Vierge. Álvaro Bautista vyrazil čtvrtý, pátý Jonathan Rea a šestý Axel Bassani. Bylo jasné, že přerušení závodu pomohlo jezdcům, kteří jeli před vyvěšením červených vlajek mimo Top3, to znamená především Reovi a Bautistovi. Startovalo celkem šestnáct jezdců.

Po startu se na špici přetahoval o vedení Michael Ruben Rinaldi s Toprakem Razgatlioglem. Álvaro Bautista byl třetí, čtvrtý Xavi Vierge, pátý Jonathan Rea a šestý Axel Bassani. Už ve třetím kole zajel první Rinaldi nejrychlejší kolo 1’32,398 sekundy a náskok navýšil na devět desetin. O druhé místo bojoval Toprak Razgatlioglu s Álvarem Bautistou. Půl sekundy za Top3 byl Xavi Vierge, za nímž jel Jonathan Rea, Axel Bassani, Andrea Locatelli a Danilo Petrucci.

Po pěti odjetých kolech měl první Michael Rinaldi náskok přes jednu sekundu. Na druhé pozici již figuroval Álvaro Bautista, šest desetin za Španělem byl Toprak Razgatlioglu. V těsném závěsu za Turkem jel Xavi Vierge, Axel Basani, Jonathan Rea, Andrea Locatelli a Danilo Petrucci. V polovině zkráceného závodu zůstávala situace stejná, vedl Rinaldi, druhý byl Bautista a třetí Razgatlioglu. Nejrychlejší kolo 1’32,247 sekundy měl na kontě Bautista. V devátém kole havaroval v sedmé zatáčce Jonathan Rea. Na dráze v tu chvíli bylo patnáct jezdců, takže kdo závod dokončí, ten dnes boduje.

V desátém kole stačil druhý Álvaro Bautista umazat z Rinaldiho náskoku téměř sekundu a jel na zadním kole Ducati svého týmového kolegy. Naopak třetí Toprak Razgatlioglu už na první dva ztrácel něco přes dvě sekundy a navíc musel dávat pozor, protože měl těsně za sebou továrního jezdce Hondy Viergeho. Tři kola před cílem už o vedení a vítězství bojovala dvojice Ducati. Bautista jel těsně za Rinaldim a čekal na příležitost. Ta přišla v předposledním kole, protože to Bautista Rinaldiho předjel a převzal roli lídra.

Druhý závod superbiků v Indonésii vyhrál Álvaro Bautista, jemuž zároveň patří status lídra průběžného hodnocení šampionátu. Michael Ruben Rinaldi byl v posledním kole dlouhý na brzdy, čehož využil Toprak Razgatlioglu, který projel cílem druhý, třetí byl Xavi Vierge. Ital Rinaldi, který jel téměř celý závod vpředu, závod dokončil čtvrtý.

Superbike World Championship – Závod (2) restart
31°C, dráha suchá, 54°C, vlhkost: 62%
1. #  1 BAUTISTA Alvaro  Ducati Panigale V4R    21'43.781
2. #  54 RAZGATLIOGLU Toprak  Yamaha YZF R1  + 1.218 
3. #  97 VIERGE Xavi  Honda CBR1000 RR-R  + 3.050 
4. #  21 RINALDI Michael Ruben  Ducati Panigale V4R  + 4.068 
5. #  55 LOCATELLI Andrea  Yamaha YZF R1  + 4.848 
6. #  9 PETRUCCI Danilo  Ducati Panigale V4R  + 5.838 
7. #  87 GARDNER Remy  Yamaha YZF R1  + 6.339 
8. #  47 BASSANI Axel  Ducati Panigale V4R  + 6.796 
9. #  7 LECUONA Iker  Honda CBR1000 RR-R  + 9.095 
10. #  45 REDDING Scott  BMW M1000 RR  + 9.659 
11. #  31 GERLOFF Garrett  BMW M1000 RR  + 9.832 
12. #  77 AEGERTER Dominique  Yamaha YZF R1  + 11.264 
13. #  22 LOWES Alex  Kawasaki ZX-10RR  + 15.167 
14. #  34 BALDASSARRI Lorenzo  Yamaha YZF R1  + 15.663 
15. #  35 SYAHRIN Hafizh  Honda CBR1000 RR-R  + 37.461 
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #  65 REA Jonathan  Kawasaki ZX-10RR     

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist