WSBK Barcelona – Razgatlioglu vyhrál sprint, Bautista druhý závod, lídrem SBK je Bulega

Neděle byla dnem závodu druhého podniku sezony superbikového šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship 2024. Sprintové klání superbiků vyhrál Toprak Razgatlioglu (BMW), jenž si na konto připsal druhé vítězství závodního víkendu v Barceloně. V hlavním závodu superbiků dominoval Álvaro Bautista (Ducati), jenž si na konto připsal jubilejní 60.vítězství. Lídrem průběžného hodnocení je po závodech v Barceloně Nicolo Bulega (Ducati). Závod WorldSSP300 vyhrál Inigo Iglesias Bravo (Kawasaki), Petr Svoboda (Kawasaki) bodoval pátým místem, Filip Novotný (Kawasaki) skončil čtyřiadvacátý. Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení třístovek je po dvou úvodních závodech sezony Aldi Satya Mahendra (Yamaha). Druhý závod supersportů vyhrál Stefano Manzi (Yamaha), Ondřej Vostatek (Triumph) obsadil šestadvacáté místo. Lídrem WSSP zůstává Yari Montella (Ducati). Třetím podnikem sezony je za měsíc Assen.

Kapitoly článku

MS Superbike – ZÁVOD (2)

Do 20kol závodu startoval z první řady Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), Andrea Iannone (Team GoEleven) a Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati). Z druhé řady vyrazila trojice Nicolo Bulega (Aruba.it Racing – Ducati), Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) a Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team). Třetí řada a Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team), Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) a Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team).

Po startu se na špici pole posunul Álvaro Bautista, druhý jel Andrea Iannone, třetí Nicolo Bulega, čtvrtý Toprak Razgatlioglu a pátý Alex Lowes. V prvním kole po kolizi havaroavl Michael Ruben Rinaldi (Team Motocorsa Racing) a Axel Bassani (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) musel kvůli nehodě jeho soupeřů ve čtvrté zatáčce mimo trať a propadl se na poslední jednadvacátou pozici. Ve třetím kole byl první Álvaro Bautista, druhý Toprak Razgatlioglu, třetí Andrea Iannone, čtvrtý Nicolo Bulega a pátý Remy Gardner. Ve třetím kole došlo v první zatáčce ke kontaktu s pádem jezdců Bradley Ray (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team) a Iker Lecuona (Team HRC).

Po nájezdu do pátého kola závodu vedení převzal Nicolo Bulega. Těsně za Italem jel jeho týmový kolega Álvaro Bautista, třetí byl Toprak Razgatlioglu, čtvrtý Andrea Iannone a pátý Remy Gardner. Ve druhé pětce figurovali jezdci Michael VD Mark, Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), který měl naději na první body, Danilo Petrucci, Alex Lowes a desátý Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team). V osmém kole měl první Bulega náskok pěti desetin na druhého Bautistu, který najel pět desetin na třetího Razgatliogla a půl sekundy za Turkem jel Iannone. Celkem vyrovnané rozestupy u jezdců, kteří jeli s ohledem na pneumatiky tak, aby jim nabídly potřebný výkon i v závěrečných kolech, což se ne každému může podařit.

V úvodu druhé poloviny závodu měl první Álvaro Bautista náskok tří desetin na druhého Nicola Bulegu. Sedm desetin ztrácel na druhou pozici třetí Toprak Razgatlioglu, který ujel čtvrtému Iannonemu na rozdíl 1,1 sekundy. Pátý byl Michael VD Mark, šestý remy Gardner, sedmý Danilo Petrucci a první desítku uzavíral Sam Lowes, Alex Lowes a Jonathan Rea.

Ve čtrnáctém kole havaroval ze čtvrté pozice Andrea Iannone, který postupně ukrajoval ze ztráty, kterou měl na třetího Razgatliogla. Turek už na vedoucí dvojici továrních jezdců Ducati ztrácel 2,5 sekundy. Díky pádu Iannoneho získal velký prostor, protože jeho náskok na týmového kolegu VD Marka měl hodnotu 2,8 sekundy. Bulegovi pneumatiky odešly v sobotním závodu dvě kola před koncem, takže tady byla oprávněná otázka, jak to Ducati zvládne dnes. Rozdíl mezi prvním Bautistou a druhým Bulegou měl čtyři kola před cílem hodnotu půl sekundy, třetí Razgatlioglu ztrácel na Bulegu 3,6 sekundy.

Tři kola před koncem závodu útočil jedenáctý Dominique Aegerter (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) na desátou pozici, na níž jel Američan Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW). Ve hře o poslední pozici Top10 byl také dvanáctý Scott Redding (Bonovo Action BMW). Na prvním místě pokračoval Álvaro Bautista, jehož náskok na druhého Bulegu měl hodnotu šesti desetin. Třetí Toprak Razgatlioglu už na druhou pozici ztrácel pět sekund. Jezdci Ducati jeli na plný plyn, žádné zpomalení pozorovat nešlo, takže o výsledku závodu již bylo rozhodnuto.

Druhý hlavní závod superbiků vyhrál Álvaro Bautista. Druhý projel cílem Nicolo Bulega a body za třetí místo si po dvou předchozích vítězstvích připisuje Toprak Razgatlioglu. S čtvrtým místem bude spokojený Michael van der Mark, pátý Danilo Petrucci stejně tak, navíc je Ital nejlepším jezdcem netovárního týmu. Na letos první mistrovské body dosáhl tovární jezdec Yamahy, osmý v cíli Jonathan Rea.

Superbike World Championship – ZÁVOD (2)
15°C, dráha suchá, 28°C, vlhkost: 69%
1. #1 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R 34'12.160
2. #11 BULEGA Nicolo Ducati Panigale V4R +2.041
3. #54 RAZGATLIOGLU Toprak BMW M 1000 RR +7.005
4. #60 VAN DER MARK Michael BMW M 1000 RR +12.452
5. #9 PETRUCCI Danilo Ducati Panigale V4R +15.076
6. #87 GARDNER Remy Yamaha YZF R1 +15.202
7. #22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR +15.285
8. #65 REA Jonathan Yamaha YZF R1 +16.963
9. #77 AEGERTER Dominique Yamaha YZF R1 +19.849
10. #31 GERLOFF Garrett BMW M 1000 RR +21.644
11. #45 REDDING Scott BMW M 1000 RR +22.108
12. #14 LOWES Sam Ducati Panigale V4R +24.985
13. #55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 +26.329
14. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R +26.452
15. #53 RABAT Tito Kawasaki ZX-10RR +34.445
16. #5 OETTL Philipp Yamaha YZF R1 +36.522
17. #95 MACKENZIE Tarran Honda CBR1000 RR-R +46.934
18. #27 NORRODIN Adam Honda CBR1000 RR-R +> 1'
         
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  #29 IANNONE Andrea Ducati Panigale V4R  
  #7 LECUONA Iker Honda CBR1000 RR-R  
  #28 RAY Bradley Yamaha YZF R1  
  #47 BASSANI Axel Kawasaki ZX-10RR  
  #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist