WSBK Argentina – První závod SBK vyhrál Bautista, šest jezdců do závodu nenastoupilo

Sobotní program na závodním okruhu San Juan Villicum byl nakonec celkem dost komplikovaný s ohledem na traťové podmínky. Jelikož se na tomto okruhu v průběhu roku moc nezávodí není přilnavost asfaltu ideální. Navíc se na trať díky větru dostal písek, takže jezdcům motorky hodně klouzaly. Navíc při vyšších teplotách prosakuje v asfaltu tér, takže v sobotu došlo na možnost nezávodit, což se nakonec nestalo, ale celkem šest jezdců superbikového šampionátu do závodu nenastoupilo. Uvidíme jak se toto projeví v rámci programu nedělního dne závodu. Pole position a první závod WorldSBK vyhrál Álvaro Bautista. V supersportech má pole position Francouz Corentin Perolari.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do závodu na 21 kol odstartoval z první řady Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady vyrazil Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing), Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team) a Michael Rinaldi (Barni Racing Team). Do závodu nenastoupil Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha), který měl v Superpole ošklivý pád a lékaři ho do prvního klání nepustili.

Před Superpole a závodem se měl řešit povrch trati plný prachu a písku. Došlo na setkání jezdců s vedením závodu, kde se apelovalo na jejich bezpečnost, ale závod nakonec odstartovali. Jelo ale jen dvanáct závodníků, protože šest jezdců se rozhodlo nestartovat právě z bezpečnostních důvodů. Mezi těmito jezdci byl Eugene Laverty (Team Goeleven), Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK), Ryuichi Kiyonari (Moriwaki Althea Honda Team), Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team).

Na téma bezpečnosti jezdců napsal příspěvek Michael Laverty, který uvedl, že je to celé jako vtip. S tím, že jsou podmínky bezpečné měli souhlasit jen dva jezdci a zbytek byl proti startu a měly se jet dva dlouhé závody v neděli za chladnějších podmínek. Šest výše jmenovaných jezdců, společně s jeho bratrem, ale do závodu nenastoupilo. Uvidíme jak na to bude reagovat Dorna, protože den závodu je teprve před námi.

AKTUALIZACE – ve stanovisku jezdců, kteří nestartovali se píše, že při vyšších teplotách asfaltem prosakuje tér, což bylo také příčinou nebezpečných pádů Leona Haslama a Lorise Baze. Celkem 14 jezdců z 18 se dohodlo, že v sobotu neodstartují, nicméně tlaky na jednotlivé závodníky vytvořily situaci, kdy jen šest z nich nakonec nestartovalo, ostatní se na start postavili. Jezdci považují za vysoce nezodpovědné odstartovat závod za podmínek, které jsou pro každého z nich nebezpečné. O to víc zarážející je fakt, že se o problémech předem vědělo. Jezdci požadovali zrušit sobotní závod a odjet dva dlouhé závody v neděli, protože jsou hlášeny nižší teploty. Vzhledem k okolnostem nebylo jejich přání vyslyšeno.

Po první zatáčce se před Álvara Bautistu dostal jak Michael VD Mark, tak Jonathan Rea. Španěl Bautista ještě v prvním kole znovu vedl a na kluzké trati se snažil svým pronásledovatelům ujet. Za jezdcem Ducati jela trojice Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu a Michael VD Mark. Pátý Alex Lowes ztrácel na tuto trojici už přes jednu sekundu.

Po pěti kolech vedl Álvaro Bautista, těsně za Španělem jel Jonathan Rea a na třetí pozici byl Toprak Razgatlioglu. Michael VD Mark ztrácel na Turka něco přes šest desetin, Alex Lowes na týmového kolegu pět sekund. Na šesté pozici jel Michael Rinaldi, sedmý byl Leon Haslam (Kawasaki Racing Team) a osmý Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team).

V polovině klání zůstával na špici pole Álvaro Bautista, druhý jel Jonathan Rea, třetí Toprak Razgatlioglu. Na čtvrté a páté pozici pokračoval VD Mark s Lowesem. Ve čtrnáctém kole závodu vedl Álvaro Bautista náskokem 2,5 sekundy. Jonathan Rea na Španěla těsně po polovině klání zaútočil, ale ten jeho útok odrazil a jezdec Kawasaki už nechtěl nic riskovat. Turek Razgatlioglu ztrácel na druhou pozici dvě sekundy a přibližoval se. Leon Haslam se dotáhl na pátého Lowese a také tam to vypadalo na zajímavý souboj.

Pět kol před cílem závodu dělilo druhého (Rea) a třetího (Razgatlioglu) jezdce v pořadí jen osm desetin, rozdíl mezi pátým (Lowes) a šestým (Haslam) byl na sedmi desetinách. Tady se schylovalo k zajímavým soubojům a to zejména Rea vs. Razgatlioglu. První Álvaro Bautista už měl náskok 4 sekund, takže vítězství, které si s Ducati tak přál, měl Španěl hodně blízko.

Španěl Álvaro Bautista jel v Argentině svůj první závod a ten vyhrál. Druhý projel cíle Jonathan Rea, třetí byl Toprak Razgatlioglu, který je zároveň nejlepším netovárním jezdcem roku 2019. Necelých 14 sekund ztratil na pódium čtvrtý Michael VD Mark. Po technických problémech nakonec slavil deváté místo v cíli domácí jezdec Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura).

Superbike World Championship – Závod (1)
31°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 28%
1. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R   35'38.957
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 1.562
3. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 3.327
4. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 16.996
5. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 22.535
6. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 25.840
7. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 31.928
8. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 41.819
9. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 46.835
10. # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR + 1'03.500
11. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + 1'13.699
12. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 3kola
             
  Do závodu nenastoupil/neklasifikován    
  # 50 LAVERTY Eugene Ducati Panigale V4 R    
  # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1    
  # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR    
  # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1    
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R    
  # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist