V Austrálii slavnostně ukončili sezonu WorldSBK 2022

Při slavnostním ceremoniálu, který se konal na po nedělních závodech na Phillip Islandu, byly předány ceny celkovým vítězům WorldSBK a WorldSSP. Zároveň proběhlo vyhodnocení řady dalších ocenění v kategoriích jako Tissot Superpole Award, Pirelli Best Lap Award, Hyundai N-Spired Award, plus ceny pro vítěze v soutěžích týmů, výrobců a netovárních týmů a jezdců. (na fotografii Dominique Aegerter a Álvaro Bautista)

Ve WorldSBK získal titul mistra světa Álvaro Bautista. Jeho skvělá sezona mu zajistila první triumf v této soutěži a pro Ducati první triumf od roku 2011. Ducati vyhrála Pohár konstruktérů 2022 a mistrovský titul získali v soutěži týmů díky stáji Aruba.it Racing – Ducati. U Ducati slaví trojí vítězství stejně jak to dokázali v MotoGP.

Na slavnostním ceremoniálu byli odměnění také vítězové soutěží pro netovární týmy a netovární jezdce WSBK. Tým Motocorsa Racing vyhrál v soutěži netovárních týmů a jejich jezdec Axel Bassani získal titul v soutěži netovárních jezdců.

Jonathan Rea (Kawasaki), Álvaro Bautista (Ducati), Toprak Razgatlioglu (Yamaha)

V sérii WorldSSP získal titul mistra světa Dominique Aegerter (Yamaha), který titul zároveň obhájil a stal se teprve třetím jezdcem v historii soutěže, jemuž se to povedlo. Švýcarův tým Ten Kate Racing Yamaha vyhrál šampionát týmů také díky bodům od Leonarda Tacciniho a Bradleyho Smithe. Úspěch slaví také Yamaha, která již šestou sezonu vyhrála soutěž výrobců WSSP.

Cenu Tissot Superpole Award získají jezdci s nejlepšími výsledky v Superpole. V každém Superpole vždy nejlepších devět získalo body a v případě WorldSBK se na bodování odrazil i výsledek sprintového závodu Tissot Superpole Race. V kategorii WSBK vyhrál Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha s Brixx WorldSBK), který měl na kontě čtyři pole position a sedm vítězství ve sprintu. Ve WorldSSP získal celnu Tissot Superpole Award Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha), který získal sedm pole position z dvanácti možných.

Can Öncü (Kawasaki), Dominique Aegerter (Yamaha), Lorenzo Baldassarri (Yamaha)

Cena Pirelli Best Lap Award se uděluje jezdcům s nejvyšším počtem nejrychlejších kol dvou hlavních závodů. V třídě WorldSBK slavil vítězství Álvaro Bautista (Ducati), který v roce 2022 zajel devět nejrychlejších kol, tedy byl o jedno kolo lepší než druhý v pořadí Toprak Razgatlioglu (Yamaha). Ve WorldSSP získal toto ocenění Dominique Aegerter (Yamaha), který zajel nejrychlejší kolo ve dvanácti závodech.

Cenu Hyundai N-Spired získává jezdec, který ve dvou hlavních závodech daného podniku dokáže ze své pozice na startu získat nejvíce pozic. Letos tuto cenu vyhrál Luca Bernardi z týmu BARNI Spark Racing, Čech Oliver König (Orelac Racing Verdnatura) byl třetí v pořadí.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist