Tomáš Mikšovský v Silverstone nebodoval

Tomáš Mikšovský nastoupil na okruhu Silverstone k pátému závodu Mistrovství světa Supersport, který pro něj po smolném závodě bohužel bodový přísun neznamenal.

Boj až na cílovou čáru tentokrát body nepřinesl - Tomáš skončil v závodě Mistrovství světa Supersport, který se jel na britském okruhu Silverstone, na 19. pozici.
První letošní zastávka na britských ostrovech (pojede se ještě v srpnu na Brands Hatch) začala jako vždy pátečním programem, který byl tentokrát narušen krátkou dešťovou přeháňkou. V ranním tréninku zajel Tommy během svých osmnácti měřených kol čas 1:33,744, který pro něj znamenal celkové 21. místo. Odpoledne pak následovala první kvalifikace, která byla na nově připraveném okruhu narušena již vzpomínaným deštěm. Ještě před kvalifikací se nebe zatáhlo a tak všichni jezdci vyjeli vstříc svým kvalifikačním časům s cílem co nejrychleji zajet dobré kolo, protože nikdo nevěděl, zda suché počasí vydrží celou kvalifikaci. Po krátké dešťové přeháňce však asfalt velmi rychle oschl, a tak se znovu začalo tvrdě bojovat o každou desetinku. Tomáš Mikšovský během kvalifikace zlepšil svůj ranní čas o 1,1 sekundy, přesto skončil opět na 21. místě. Po kvalifikaci Tomáš seznámil své techniky s chováním motocyklu. V několika zatáčkách totiž jezdil Tommy s podtočenou rychlostí. Po konzultaci byla tedy pro sobotní program změněná převodovka, ale bylo také kompletně změněno nastavení pérování motocyklu Honda CBR 600RR, což přišlo jako výsledek jednání s technikem od firmy Showa.
Během sobotního volného tréninku zkoušel nymburský jezdec nové nastavení svého motocyklu. Svůj nejlepší čas sice nezlepšil, ale důležité bylo, že se dokázal zrychlit ve třetí měřené části, ve které dosud nejvíce ztrácel. V odpolední kvalifikaci poté absolvoval celkem 21 kol, při kterých zajel čas 1:31,852. Tento čas sice znamenal posunutí dosavadního maxima o dalších 0,8 sekundy, v konečném hodnocení kvalifikace to však znamenalo pokles na 25. místo startovního roštu.
Do nedělního závodu Tomáš Mikšovský výborně odstartoval a během několika úvodních zatáček se posunul až na osmnácté místo. Bohužel v nájezdu do cílové šikany udělal Tomáš chybu, která ho stála předchozí, tvrdě vybojované pozice. Následovalo několik kol, ve kterých se Tommymu nedařily výjezdy zejména z pomalých zatáček, kde mu šlo zadní kolo často do prudkého smyku. S postupem času se vytvořila čtyřčlenná skupina, ve které byl kromě Tomáše Mikšovského i jeho týmový kolega Pawel Szkopek a dvojice jezdců týmu AJO Promotion Topi Haarala a Sami Penna, tedy dvojice předních jezdců loňského Mistrovství Evropy třídy Supersport. Tvrdý boj byl částečně ukončen šest kol před cílem, kdy po pádu odstoupili Szkopek s Haaralou, ovšem s druhým Finem musel Tomáš Mikšovský svádět bitvu až na cílovou čáru, kde byl nakonec o 0,043 sekundy dříve než finský jezdec. Bohužel to znamenalo až devatenácté místo a tak i nadále zůstává Tomáš Mikšovský na patnáctém místě celkové klasifikace, když na jeho kontě je stále devět bodů. Fotografie Tomáše Mikšovského z okruhu Silverstone

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist