Superbikový kalendář bude znám až před Aragónem

První superbikový závodní víkend je už minulostí, ale stále ještě není jasný kalendář na letošní sezonu 2013. A v čem jsou vlastně problémy? Přitom se zdá, že Carlos Checa si s dalším Španělem, Javierem Alonsem - novým ředitelem superbikového šampionátu - docela rozumí.

Dorna sice obnovila smlouvu s okruhem Phillip Islandu na další tři roky, ale kalendář v této sezóně je stále plný otazníků. Dle dostupných informací přinese superbikové zápolení včetně testů tomuto regionu okolo okruhu Phillip Island - ne okruhu samotnému, ale všem místním podnikatelům - cca 20 milionů Euro.
Problémem jsou smlouvy, které s jednotlivými okruhy uzavřel ještě Flammini a ty byly hodně výhodné z jednoho prostého důvodu, aby totiž Flammini mohl konkurovat MotoGP. Tyto výhodné podmínky samozřejmě nyní Dorna nemůže přijmout a tak stále ještě nejsou podepsány smlouvy s Imolou a Portimaem.

Je ovšem celkem jisté, že vypadne Silverstone, kde organizátoři mají hodně velké finanční problémy - dva závody SBK na území Velké Británie jsou za současné hospodářské situace opravdovým přepychem - a nejsou tak schopni splnit stanovené podmínky. Závod ze 4. srpna tak bude z kalendáře vymazán, ale jednání s Tureckem (jezdilo se zde MotoGP 2005-2007) vypadají hodně nadějně. Zde by se mělo jet až 15. září.

Volný zůstane termín Brna, tedy 23. června. To rozhodně v kalendáři nebude a náhradní závod, tedy plánovaný rakouský Red Bull Ring, je variantou až na rok 2014.
A Dorna nemá moc zájmu na hledání dalšího, tedy 15. závodu na letošní sezonu - ostatně v posledních sezonách se vždy jezdilo 14 závodů - neboť musí šetřit. Není žádným tajemstvím, že MS-Superbike v Indii bylo kvůli politickým nepokojům přeloženo ze začátku března na polovinu listopadu 2013. Toto přeložení ovšem stálo velké týmy  30.000 Euro a více (letenky, hotely atd.). A týmy to nyní po Dorně vyžadují zpět a Dorna se chystá postiženým týmům vyjít vstříc a zaplatit odškodné.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist