Hiro Aoyama pojede superbiky

Oficiální tisková zpráva Hondy potvrdila "veřejné" tajemství, že historicky poslední mistr světa dvěstěpadesátek Hiro Aoyama pojede v příštím roce světový superbikový šampionát za tým Ten Kate Honda.

Hiroshi Aoyama je v současné době desátý jezdec tabulky MS v seriálu MotoGP s týmem San Carlo Honda Gresini a jezdí satelitní motocykl Honda RC212V. Před závoděním v MotoGP jezdil ve třídě 250 ccm, kde se stal posledním mistrem světa dvěstěpadesátek v roce 2009. Má na svém kontě celkem devět vítězství v závodech Grand Prix s dalšími 18 umístěními na stupních vítězů.
Aoyama byl posledním šampiónem  kubatury do 250 ccm, kdy na motocyklu Honda RS250RW získal čtyři vítězství v sezóně 2009, a porážel tak soupeře jako Hector Barbera, Marco Simoncelli a Alvaro Bautista a to mu přineslo vytoužený titul.

29-letý rodák z japonské Chiby jezdil skoro celou svou kariéru na motocyklu Honda, tedy s výjimkou tří let závodění na rakouském motocyklu KTM (2006-2008).

Na přestupu Aoyamy se velmi angažovala samotná továrna Honda, neboť mít ve svém týmu rychlého Japonce je snem každé motocyklové továrny ze země vycházejícího slunce.

Hiroshi Aoyama: "V posledních dvou rocích jsem závodil v MotoGP a byl to pro mě neopakovatelný zážitek. Ačkoliv se budu muset naučit některé nové okruhy, tak se moc těším na závodění s novým motocyklem Honda CBR1000RR Fireblade v roce 2012. Nevím toho moc o Superbike, ale opravdu doufám, že odvedu dobrou práci se svým novým týmem."

Ronald Ten Kate - manažer týmu: "Jsme opravdu všichni nadšení, že za nás pojede Hiroshi Aoyama. Přichází do SBK v ještě poměrně mladém věku a rychlost, kterou se prokázal v posledních několika letech v závodech Grand Prix, je mimo jakoukoliv pochybnost. Doufáme, že s pevným programem zimních testů, pomůžeme Hiroshimu přechod na novou specifikaci SBK-Fireblade, tak rychle a snadno, jak je to jen možné."

Carlo Fiorani - Superbike Racing Manager, Honda Motor Europe: "Samozřejmě jsme velmi rádi, že za nás pojede Hiroshi Aoyama mistrovství světa Superbike v příští sezóně. On vyrůstal v rodině zvané Honda a má za sebou bohaté jezdecké zkušenosti na různých úrovních."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist