Ježek: Na závěr sezóny sedmé místo

Motocyklový závodník Ondřej Ježek zakončil letošní rok sedmým místem ve francouzském Magny Cours, když v mokrém závodě vyrovnal svůj nejlepší výsledek sezóny. V celkovém pořadí světového poháru FIM Superstock 1000 skočil na jedenáctém místě.

Již tradičně na začátku října hostil světový šampionát Superbiků okruh v Magny Cours, nedaleko historického města Nevers v samotném srdci Francie. Slovenský tým SK Energy Racing vyrazil letos poprvé pouze ve dvou jezdcích, s Tomášem Svitkem a Ondřejem Ježkem.
Pátek a sobota překvapily všechny zúčastněné vlídným počasím, které není pro tyto končiny v tuto roční dobu typické. Hned páteční úvod byl však pro Ondru problematický. Po čtvrtečním dešti trať nebyla během prvního volného tréninku absolutně suchá, na trati se vyskytovala řada vlhkých míst. Na jedno takové najel Ondra bohužel již během úvodního kola, spadl a trénink pro něj skončil. Odpolední kvalifikace také neprobíhala růžově. Nevhodné nastavení podvozku zapříčinilo Ondrův ne zcela dobrý čas a umístění až na 16. místě.

Do soboty se podařilo týmu provést změny na motocyklu, které vedly k výraznému zlepšení. Ondrův vůbec nejrychlejší čas na tomto okruhu 1:43,029, jenž dokázal zajet v druhé kvalifikaci, jej zařadil na 12. místo.
V neděli se podmínky obrátily. Zahradní déšť zkrápěl Magny Cours celou noc i celé nedělní dopoledne. Start závodu třídy Superstock 1000 proběhl dle plánu v 10:30 hodin. Po startu se Ondra mírně propadl, nicméně již po několika kolech se držel ve skupince bojující o 6. místo. Z této skupiny poodjel Francouz Lussiana, vypadli Grobler a Millet, a tak se souboj smrskl pouze na dva muže, Christophera Bergmana a našeho Ondru Ježka. Ondra se před Bergmana dokázal dostat a díky chybám Australana Staringa se tři kola před koncem pohyboval na skvělé páté pozici! V posledních kolech však Staring i Bergman zrychlili a před našeho jezdce se dostali. Ondra přesto vyrovnal své letošní maximum ze Silverstonu, když obsadil 7. místo. V celkovém pořadí zůstal se 48 body těsně za top ten na 11. pozici. Celkovým vítězem světového poháru se stal Sylvain Barrier z Francie sedlající motocykl BMW.

  

Ondřej Ježek:
„S víkendem ve Francii můžu být naprosto spokojený. Na této trati se mi nikdy výrazně nedařilo. Však také 4 body za 7 let, co zde jezdím, o tom říkají své. Dnes jsem získal bodů devět. Závod to byl ale náročný. Místní asfalt je na mokru velmi kluzký. Pro závod jsem zvolil taktiku hlavně neudělat chybu. Ta se mi vyplatila. Mnoho závodníků skončilo na zemi, zejména v prvních kolech. Mrzí mě sice, že jsem neudržel 5. místo, je ovšem pravda, že jsem se necítil v posledních kolech na motorce jistě a nebyl jsem schopen tlakům dvojice kluků na Kawasaki odolat. Sedmé místo je pro mě velkým úspěchem. Byl to pro mě povedený závěr sezóny. Chtěl bych poděkovat týmu SK Energy Racing za letošní sezónu, když mně na jaře doslova vytrhl trn z paty a dal mi možnost zůstat v seriálu WSBK. Zejména jeho šéfovi panu Luboši Gréčovi, šéftechniku Mauro Scardassovi a svým mechanikům Michalu Kněžínkovi a Alexi Scanavinimu, kteří odváděli po celý rok obětavou a kvalitní práci. Dále bych chtěl poděkovat svému tátovi a všem svým sponzorům, zejména společnosti Fany Gastroservis a společnosti Stavby Mostov Slovakia. Jsem rád, že se mi i díky všem těmto lidem podařilo mít po dvou letech úspěšnou sezónu a věřím, že ta příští bude ještě lepší!“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist