Kawasaki Intermoto Step na Moscow raceway

Je to letos poprvé, co se Mistrovství světa Supersportů odehrává v „zemi neomezených možností“ – v Rusku. Nikdo, ani pořadatelé, nevěděl, do čeho se to pouštíme, a přestože jsme se pokoušeli si zjistit co nejvíce informací, nic nás vskutku nedokázalo připravit na dobrodružství, které tu zažíváme.

Cesta pro kamiony byla naplánována přes Německo a následně trajektem z Lübecku do Lotyšska. Poté následovalo přejetí lotyšsko-ruských hranic a cesta za doprovodu ochranky až na okruh. Úplně pohodová cesta, dle slov pracovníků logistiky. Skutečná realita byla ovšem trochu odlišná. Více než 30hodinové čekání na hranicích byla jen předehrou toho, co se mělo dít. Následovala totiž 600 km dlouhá cesta na okruh, která hravě strčí do kapsy naši slavnou D1. Cesta, na které se střídaly asfaltové úseky s těmi štěrkovými rychleji, než je vůbec možné a plynule sjízdné. Naštěstí ve výsledku, díky velkým zkušenostem a opatrné jízdě našich skvělých řidičů, to ale v našem případě odnesla jen jedna stará sklenička.

Ostatní členové týmu cestovali do Moskvy letecky. O této části cesty se dá obecně říci, že proběhla bez problému, až na chaotickou dopravu v celé Moskvě. Kdo nezažil, neuvěří. Místní obyvatelé se ve velmi husté dopravě proplétají i dvousetkilometrovou rychlostí a místí motorkáři jsou schopni si při průjezdu větší křižovatkou dát „kolínko“. To vše za znuděných pohledů policistů.
Následný přesun o 70km do centra dění nás přenesl na závodní okruh Moscow raceway. Samotný okruh je zasazen do lesa nedaleko dálnice M9, je poměrně krátký (3 931m), úzký a velmi technický. Ale na zázemí okolo tratě se neustále pracuje a v některých místech pravděpodobně ještě dlouho bude. Narychlo se dodělávají parkoviště, tribuny…

            

Včera, ve středu, se zde uskutečnil oficiální test Infrontu. Všichni jezdci a týmy jsou zde poprvé, tak jsme dostali možnost získat vůbec první data z okruhu před samostatným závodním víkendem. Pro Supersporty to měly být dva tréninky, dopolední a odpolední o délce 2 x 90 minut. Avšak kvůli dopravní zácpě v Moskvě dojeli ráno vypůjčení traťáci z italského Misana o hodinu později a náš dopolední trénink byl zkrácen o půl hodiny.

                                             

Po pár kolech, když se seznámili s tratí, začali naši jezdci intenzivně pracovat na nastavení motocyklu. To se také dařilo. Avšak v 18. objetém kole spadl Fabien Foret v rychlé pravotočivé zatáčce a to ukončilo jeho dopolední snažení. Naštěstí se mu nic nestalo. I přes pád byl Fabien po ranních trénincích na páté pozici. Romain Lanusse si vedl také velmi dobře a měl 15. nejrychlejší čas, pouze 1 sekundu za Fabienem. Na odpoledne, po skvělé práci všech našich mechaniků, byla motorka pro Fabiena opět v pořádku a už se testovalo různé nastavení motocyklů. Odpoledne jezdci na trati ještě zrychlovali a v celkovém výsledku to znamenalo 7. nejrychlejší čas pro Fabiena a výborné 18. místo pro Romaina.

Dnes nás čeká pilná příprava na nadcházející závodní víkend. Tak nám držte palce.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist