Zpráva o smrti Daijira Kata

Výběr ze zprávy o smrti Daijira Kata, kterou dnes zveřejnila speciální komise v japonském Tokiu.

V japonském Tokiu byla dnes zveřejněná zpráva týmu profesora Ichiro Kagayami, který dostal na starost vyšetřit příčiny smrtelné nehody Daijira Kata v japonské Suzuce.,br> Dle této zprávy havaroval Daijiro z důvodu nedostatku přilnavosti zadního kola jeho Hondy RC 211V. Zpráva podrobně popisuje průběh události i průběh samotného vyšetřování této nehody touto komisí, kterou sestavila továrna Honda. Zavinění cizí osobou nebo poruchou motocyklu bylo vyloučené.
Při prudkém brždění se dle zprávy zvedlo zadní kolo do vzduchu a motocykl se natočil do boku. Dajiriro Kato na vzniklou situaci, dle senzorů v motocyklu, reagoval uvolněním přední brzdy. Následovala ztráta kontroly Daijira nad motocyklem, který opustil samotnou dráhu v rychlosti 170 km/h a v rychlosti 150 km/h narazil do ochranné zdi z pneumatik, podle které několik metrů jel. Následně v rychlosti 140 km/h narazil do ochranných, pěnových balíků. Vše končilo nárazem do jednoho z těchto balíků tak, že do něj vrazil Daijiro stále sedící na motocyklu. Pěnová ochrana nebyla schopná pohltit značnou kinetickou energii a tak vymrštila motocykl do vzduchu, kde se teprve Daijiro Kato od motocyklu oddělil.
Zpráva také popisuje okamžitý zákrok traťových komisařů a následnou první pomoc. Zachází do polemiky, zda by Daijiro nezemřel, kdyby nebyly pěnové balíky přerušené, čímž by vlastně Katuv stroj i s jezdcem mohl pokračovat ve výjezdu (motocykl byl zachycen právě o hranu jednoho z balíků).
Důležité je také to, že právě toto místo, ač je zde ochranná, betonová zeď hodně blízko, nebylo nikým předem označeno za nebezpečné a ani samotní jezdci ho nikdy před nehodou nekritizovali. Nikdy se v tomto místě ani nestala vážná nehoda a tak při zimní rekonstrukci šikany Triangle a zatáčky R130 nikoho ani nenapadlo tuto část rekonstruovat.
Daijiro Kato zemřel po čtrnácti dnech v bezvědomí, dne 20. dubna ve 12:42 hod. japonského času.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist