WSBK - závod

Dnes v ranních hodinách pokračoval šampionát superbiků a supersportů na okruhu Phillip Island.

WSBK - 1. závod Na australském okruhu Phillip Island pokračoval dnes v ranních hodinách našeho času světový šampionát superbiků. V prvním závodě dominoval britský jezdec Neil Hodgson (34:51,974) na továrním stroji Ducati 999 F03, když prakticky od startu vyrazil nejrychleji a svou vedoucí pozici, až na jednu krátkou výměnu s Pierfrancesco Chilim, držel až na cílovou čáru. Druhé místo obsadil po špatném startu, ale po skvělé stíhací jízdě Hodgsonův týmový kolega Ruben Xaus ze Španělska (+ 7,745).
Prvního výrazného úspěchu litrových čtyřválců dosáhl třetím místem další španělský jezdec Gregorio Lavilla (+ 11,480) ve službách japonské Suzuki. Čtvrté a páté místo patřilo domácím borcům, když pro to čtvrté si dojel výbornou jízdou Steve Martin (Ducati 998RS) a pro to páté jeho zkušenější krajan Troy Corser (Petronas FP1).
Znalost a oblibu okruhu proměnil v šesté místo francouzský jezdec Régis Laconi (Ducati 998RS), který na sedmé místo odsunul v úvodních kolech dobře jedoucího Chrise Walkera (Ducati 998 F02) z Británie. Překvapení sobotního superpole, španělský pilot David Garcia, dokončil závod na osmém místě před devátým Italem Marco Borcianim a desátým Lucio Pedercinim taktéž z Itálie (všichni na Ducati 998RS).
Druhou desítku začíná Ivan Clementi na dalším čtyřválcovém stroji, tentokráte Kawasaki ZX-7RR jenž dokončil závod před dvanáctým Borjou, třináctým Mauro Sanchinim a čtrnáctým Busseiem. Poslední bod za patnácté místo bral druhý Foggyho jezdec James Haydon, který během závodu řešil problémy s udržením na trati.
Jeden z favoritů, italský veterán Pierfrancesco Chili, skončil po explozi motoru již během pátého kola (ze druhého místa), naopak Brit James Toseland předčasně zajel pro poruchu stroje do boxů v kole osmém (když během prvního kola očesal svůj stroj a učinil z něj jakéhosi "naháče").
Neil Hodgson po závodě věnoval své vítězství nedávno zesnulému Barry Sheenovi. WSBK - 2. závod Podobě jako první závod se začal vyvíjet i závod druhý jen s tím rozdílem, že Ruben Xaus již při startovacím manévru tolik neztratil na vedoucího jezdce. Snad právě proto si také nedokázal Neil Hodgson vytvořit dostatečný náskok před svými pronásledovateli. V patnáctém kole se pak stalo to co již vyznívalo několik předešlých kol - Xaus dojel svého týmového kolegu na čele závodu. O dvě kola později se dostal v zatáčce Honda Ruben na vedoucí místo, o které však na cílové rovince opět přišel. Po souboji se pak rozhodovalo až na cílové rovince posledního kola, kde dokázal Hodgson udržet svého mladšího kolegu za svými zády a připsat si tak již čtvrté vítězství v této sezóně (34:44,425). Hodgson tak zahájil sezónu stejně jako jeho slavnější předchůdce u tohoto továrního týmu, australský pilot Troy Bayliss jenž v loňském roce vyhrál úvodních šest závodů.
Druhé místo stejně jako ve všech letošních předchozích závodech získal Ruben Xaus (+ 0,070) jenž tak továrně Ducati pomohl k druhému double v letošní sezóně. Souboj o třití pozici vahrál nestor Chili, který si tak alespoň částečně zahojil svou ránu na duši z poruchy v prvním závodě. Frankie si jistě vavřín z Phillip Islandu po vynikajících výkonech v kvalifikacích zasloužil. Čtvrté místo patřilo opět velice dobře jedoucímu Régisu Laconimu.
O páté místo se v posledních kolech strhla neskutečná bitva, do které se zapojili jezdci týmu HM Plant James Toseland a Chris Walker společně s továrním jezdcem Suzuki Gregorio Lavillou jenž v úvodních kolech tohoto závodu opět atakoval stupně pro nejlepší trojici jezdců. Mezi těmito jezdci se rozhodlo opravdu doslova až na cílové čáře, když pátého od sedmého dělilo pouhých 0,024 sec. Nejlépe z tohoto souboje vyšel nejmladší z této trojice James Toseland jenž na šesté místo odsunul svého kolegu Chrise Walkera a na sedmé Gregorio Lavillu.
Osmý dokončil závod Troy Corser když tentokráte svého krajana Steve Martina odsunul na místo deváté. Desítku nejlepších uzavřel Marco Borciani před jedenáctým Ivanem Clementim, dvanáctým Mauro Sanchinim, třináctým Nello Russem, čtrnáctým Lucio Pedercinim a patnáctým Juanem Bautistou Borjou.
Na čele celkového pořadí i nadále zůstal Neil Hodgson (100 bodů) před svým kolegou z týmu Ducati Fila Rubenem Xausem (80). Třetí je Chris Walker (48), čtvrtý Gregorio Lavilla (44) a pátý Steve Martin (41). WSS - závod Ve třídě Supersport se sice hned od startu odpoutala dvojice Chris Vermeulen - Katsuaki Fujiwara, ale za těmito jezdci se strhla doslova bitva o každou zatáčku. Dvakrát se pole jezdců roztrhalo aby se následně vždy sjelo dohromady, až třetí roztrhání pole vedlo k definitivním skupinám jezdců bojujících o světové body. Již mnohokrát bylo v této sezóně či před touto sezónou řečeno, že japonské továrny soustředí své síly namísto do superbiků, tak do supersportů, mnohokrát bylo řečeno, že uvidíme nádherné závody, ale tento závod předčil snad všechny očekávání. V jednu chvíli jsem napočítal celkem třináct jezdců bojujících o druhou pozici. Nyní již k výsledkům tohoto závodu, protože nemá cenu popisovat každé předjetí, protože článek by byl opravdu nesmírně dlouhý.
V závodě supersportů zvítězil domácí borec Chri Vermeulen (34:03,675), který od poloviny závodu ujel i druhému v cíly Katsuaki Fujiwarovi (+ 9,299). Bitvu o třetí pozici pro sebe rozhodl na oblíbeném okruhu holandský jezdec Jürgen Van Den Goorbergh (+ 14,762) jenž na čtvrté místo v osmnáctém kole odsunul francouzského pilota továrny Suzuki Stéphane Chambona, který se v průběhu závodu dostal na třetí místo na němž si v jednu chvíli vypracoval celkem solidní náskok.
Pátý poté dokončil závod domácí Kevin Curtain startující se svým strojem Yamaha YZF R6 na divokou kartu. Šesté místo v cíly patřilo německému pilotovi Jörgu Teuchertovi na továrním stroji Yamaha YZF R6. Sedmé místo získal další domácí borec Karl Muggeridge na stejném stroji jako vítěz závodu, tedy na továrním stroji Honda CBR 600RR týmu Ten Kate. Osmé místo patřilo nejlepšímu stroji Kawasaki ZX-6RR v rukou Pere Riby, zatímco devátý dojel Alessio Corradi, desátý Robert Ulm z Rakouska a jedenáctý loňský šampión Fabien Foret, který stále nemůže nalézt správné držení továrního motocyklu Kawasaki.
Na dalších místech se umístnili Christian Kellner, Christophe Cogan, Werner Daemen a poslední bod bral Simone Sanna, kterého však na třetího Goorbergha oddělovalo pouhých necelých deset sekund.
Na čele šampionátu je nyní Chris Vermeulen se shodným počtem bodů jako druhý Katsuaki Fujiwara (45), třetí je Jürgen vd Goorbergh naopak se shodným počtem bodů jako čtvrtý Alessio Corradi (23). Pátý je Jörg Teuchert (21).
Šampionát třídy World Superbike a World Supersport má nyní opět měsíční přestávku a pokračuje na konci dubna (25. - 27. 4. 2003) na japonském přetěžkém okruhu Sugo.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist