WSBK - Laguna Seca

Dramatickou podívanou přinesly další závody série World Superbike, které se jely na kalifornském okruhu Laguna Seca.

World Superbike – 1. závod:
Velmi dramatický průběh postihl první závod na okruhu Mazda Raceway Laguna Seca u kalifornského Montery. O úvodní dramatickou situaci se postaral americký jezdec Aaron Yates, který startoval s divokou kartou, když mu v první zatáčce po startu ("Andretti Hairpin") podklouzlo přední kolo a havaroval. Při tomto pádu stačil srazit další jezdce mezi kterými byli favorité závodu v podobě Neila Hodgsona, Pierfrancesca Chiliho nebo například také domácí želízko Eric Bostrom. Další početná skupina jezdců musela mimo trať či dokonce zastavit (například Martin, Lavilla, ale i Mrkývka). Logicky následovalo přerušení závodu a úklid trosek motocyklů. Z celé situace vyšel nejhůře americký jezdec Eric Bostrom, který byl s podezřením na frakturu ramene odvezen do nemocnice. Pro eBosse to znamenalo předčasný konec v účinkování na okruhu Laguna Seca a nejistou situaci v pozici druhého jezdce celkové klasifikace šampionátu AMA Superbike před dalším závodem, který se jede na okruhu Mid-Ohio.
Pokračování měl tento “Crash Race“ krátce po svém restartu, když již během druhého kola havarovali Ivan Clementi a James Haydon, dále se kvůli havárii v průběhu závodu odporoučeli například Ruben Xaus z vedoucí pozice, stejně jako Régis Laconi, který převzal vedení po odpadnutí Xause. Pro havárii dále skončili Martin, Lavilla nebo Pedercini, který přidal i zajímavou akrobatickou vložku v podobě jakéhosi běhu vedle motocyklu.
Za tohoto stavu se nakonec z vítězství radoval Pierfrancesco Chili (40:35,653), který na druhé místo odsunul Neila Hodgsona (3,068) a na třetí Jamese Toselanda (6,072). Pro čtvrté místo si dojel australský jezdec, vedoucí muž šampionátu AMA Superbike - Mat Mladin, jenž zpočátku v závodě vedl, ale po drobné chybě o toto vedení přišel a následně postupně propadl až na čtvrtou pozici.
Pátý dokončil závod Chris Walker před šestým Aaronem Yatesem a sedmým Giovani Busseiem. Osmou pozici vybojoval Troy Corser na Foggyho Petronasu, devátou Mauro Sanchini a desátou Marco Borciani.
Náš Jiří Mrkývka jezdil na 18. místě, ale již v pátém kole mu porucha stroje vystavila stop v tomto závodě, ve kterém dojelo nakonec pouhých 13 jezdců do cíle.
World Superbike – 2. závod:
Pokud jsem závěrem zprávy z prvního závodu hovořil o pouhých třinácti jezdcích v cíli, tak druhé dějství na okruhu Laguna Seca bylo v tomto směru ještě horší. Tento velice náročný, kalifornský okruh s obávanou, ale přesto milovanou zatáčkou The Corkscrew (Vývrtka), kde jezdci točí levou a následně pravou v obrovském převýšení (Mrkva o této zatáčce říká, že pokud sedí hodně vzadu, tak doslova vyletí do vzduchu nebo, že pokud stojíte ve Vývrtce, tak se můžete kvůli tomu převýšení opřít doslova rukou o svah), si letos vyžádal velký počet odstoupivších jezdců, kteří tak na vlastní kůži poznali záludnost montereyské závodní dráhy. Druhý závod totiž dokončilo pouze deset jezdců!
V této situaci se z vítězství radoval španělský jezdec Ruben Xaus (40:43,876), který si tak vynahradil zklamání z prvního závodu. Druhý dokončil závod opět Neil Hodgson (11,565) a třetí opět jezdec týmu HM Plant Ducati, tentokrát však Chris Walker (13,064) byl tím vyvoleným.
Pro čtvrté místo si dojel Régis Laconi před pátým Gregorio Lavilloum, šestým Giovani Busseiem, sedmým Juanem Borjou a osmým Mauro Sanchinim. Desítku doplnili Marco Borciani a Lucio Pedercini.
Jiří Mrkývka se stal jednou z mnoha obětí okruhu a v pátém kole havaroval v páté zatáčce okruhu, za Lagunou, kde se trať začíná ostře zvedat k Vývrtce. V tomto závodě havarovali však i takový borci jako jsou Chili, Toseland či domácí Yates. Smutným jezdcem byl jistě také Ivan Clementi, který skončil pro poruchu motocyklu, když se jeho stroj v poslední zatáčce, posledního kola vzňal.
V celkovém pořadí i nadále vede Hodgson (355) s bezpečným náskokem nad druhým Xausem (233) a třetím Toselandem (201). Náš Jiří Mrkývka je na 34. místě se ziskem jednoho bodu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist