Veterán Ballerini poprvé na pódiu

Třicetiletý Andrea Ballerini získal své první pódium až v 53. závodě své kariéry v Grand Prix.

Vynikajícího úspěchu dosáhl v posledním závodě Grand Prix třídy 125 ccm tým bratrů Aki a Esa Ajových z Finska - AJO Motorsports. Během mokrého závodu dokázali japonský jezdec Masao Azuma i Ital Andrea Ballerini prokázat své kvality a po zásluze získat první dvě místa ve výsledkové listině.
Vítězem se stal třicetiletý (2. 7. 1973) Ballerini z italské Firenze, který tak získal svůj nejlepší výsledek dosavadní kariéry, jenž zřejmě bude jen těžko obhajovat. Tento italský jezdec zahájil svou kariéru v roce 1992 a již o tři roky později nastoupil ke svému prvnímu závodu v Grand Prix, když v roce 1995 debutoval s motocyklem Aprilia na australském okruhu Eastern Creek, kde se dříve konaly závody australské Grand Prix. Následovaly dva roky coby oficiální jezdec Grand Prix 125 ovšem bez výraznějších úspěchů (pouze ve dvou závodech se dostal do nejlepší desítky). Musel tedy zákonitě následovat sestup o třídu níže, když v roce 1997 jezdil pouze Mistrovství Evropy. Přesto se v dalším roce do Grand Prix vrátil, ale opět neuspěl, když nedokázal získat ani jeden bod. Andrea ovšem svou snahu o úspěch nevzdával a opět se přes Mistrovství Evropy pokoušel o návrat do Mistrovství Světa. V roce 2001 se mu podařilo evropský šampionát vyhrát, ale i zajet několik zajímavých výsledků coby jezdec s divokou kartou ve dvou závodech Grand Prix. V domácím závodě v Mugellu se kvalifikoval druhým časem do první řady na startu (11. místo v závodě) a v brazilském Riu, kde stejně jako nyní na Phillip Islandu pršelo, startoval opět z první řady (4. místo). V samotném závodě se již tenkrát ukázaly kvality tohoto jezdce na mokrém podkladu, když o své první pódium přišel pádem za druhé pozice.
Nyní tedy Ballerini získává své první pódium a hned vítězné, když jeho dosavadní nejlepší umístnění během 52. závodů, které až do Grand Prix Austrálie absolvoval, byla pátá pozice. "Toto je pro mě nová zkušenost," říkal po svém závodě italský jezdec a veterán mezi mladíky nejslabší třídy. "Masao mi poradil jakou pneumatiku si mám vzít do závodu a ta pneumatika pracovala opravdu dobře. Děkuji Bridgestonu, mému týmu, ale i Masao Azumovi."

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist