Úspěchy českých jezdců v závodech v roce 2015

Česká republika má na poli motorových sportů kvalitní zástupce, kteří v mezinárodních závodech dělají naší zemi dobré jméno. Takové lidi máme dozajista v disciplínách jako je motokros i silniční závody. V tomto článku se podíváme na čtyři takové závodníky, kteří slavili úspěch v roce 2015 a kteří vynikají v některém z těchto sportů.

Petr Pilát

Prvním ze závodníků, na které se dnes podíváme, je Petr Pilát. Patří mezi mladší závodníky motokrosu, narodil se 12. března 1991. Motokrosu se začal věnovat již ve svých 3 letech a na freestylovou variantu tohoto sportu přešel ve 12 letech. Jako většina závodníků tohoto sportu za život zažil mnoho zranění, to ho však neodradilo ve své oblibě pokračovat. V roce 2005, kdy bylo Petrovi teprve 14 let, skočil salto (back flip) a stal se tak nejmladším závodníkem, který toto dokázal.
Mezi jeho největší úspěchy lze zařadit 1. místo na Velké ceně ČR v Superkrosu v roce 1999, dále 1. místo v PROFI Motocrossu v témže roce, v roce 2002 1. místo v Severní Itálii v kategorii Motocross i Supercross, o rok později 1. místo na soutěži No Fear Junior MX challenge - Motocross & Supercross nebo 1. místo z Red Bull FUEL konaného v Rotterdamu. Mimo to mu patří řada stříbrných a zlatých medailí z podobných disciplín.
V roce 2015 zaznamenal Petr úspěch hned v lednu, kdy se na Night of the Jumps ve městě Linz umístil na první pozici. Utkal se zde s hvězdami jako Maikel Melero nebo předchozí světový šampion David Rinaldo a Remi Bizouard. Po této soutěži Petr zaujmul druhou pozici v žebříčku Freestyle MX European Championship s 36 body, tedy se stejným výsledkem jako v žebříčku první Remi Bizouard.
Zhruba o týden později Petr zaznamenal další úspěch v městě Graz. Na tento závod neměl nejlepší vzpomínky, neboť o rok dříve se na grazském závodě zranil a skončil v nemocnici. To mu však nebránilo v tom, aby v lednu 2015 zde skončil na druhém a třetím místě. Na závodě Petr předvedl svůj nový trik zvaný „dead body flip“ a díky tomu vyhrál cenu pro nejlepší individuální trik.

Kamil Holán

Se jménem Kamil Holán se většina návštěvníků tohoto webu již pravděpodobně setkala. Co se týče jeho osobního života a minulosti, dá se říci, že Kamil se narodil 14. října 1977 ve Žďáru nad Sázavou. V tomto městě však dle jeho slov nebyly vhodné podmínky pro trénink, proto se přestěhoval do Prahy, kde dnes také žije.

Zdroj: kamilholan.cz

Pokud se podíváme do Kamilovy závodní minulosti, zjistíme, že se pravidelně účastní závodů 300 zatáček Gustava Havla. Tento závod se v ČR jezdí již od roku 1936, jde tedy o okruh s dlouhou historií. První rok, kdy se Kamil zúčastnil 300 zatáček, byl rok 2009 a hned v něm slavil úspěch, kdy se umístil na třetí příčce v obou kategoriích, kterých účastnil, a sice kategorie do 600cc a nad 600cc. Potom několik let Kamil neměl žádný úspěch, dokud se mu nepodařilo konečně obhájit bronzovou pozici v roce 2012 v kategorii do 600cc a ve druhé v tomto roce dokonce vyhrál stříbro. O rok později přesně tyto výsledky zopakoval, kdy se umístil opět na 3. a 2. místě.
Na mezinárodní scéně je Kamil známý tím, že se účastní závodu Isle of Man TT, který se jezdí již přes sto let na ostrově Man nacházejícím se poblíž pevninské Británie. Jde o silniční závody, ve kterých závodí motorkáři z různých koutů světa. Jedno kolo se jede na 37 mil a závod je napínavý také díky tomu, že se jezdí na silnicích, které se po zbytek roku používají k běžnému provozu. Tento rok si Kamil domů odvezl čtyři repliky! Jde o speciální ceny za dobré umístění v některém ze závodů v rámci tohoto turnaje. Závody TT nabízejí unikátní zážitek pro každého závodníka, nejen z důvodu velké obtížnosti tratě, ale také protože jsou pokládány za důležitou součást lokálních tradic ostrova Man. Jako takové jsou podporovány místními, kteří se každoročně shromažďují, aby mohli vidět závod na vlastní oči, stejně jako místními společnosti, jako např. populárním poskytovatelem hraní pokeru online PokerStars, která má na ostrově Man své sídlo, a sponzoruje závod Senior TT již od roku 2007.

Karel Hanika

Třetím naším závodníkem na kterého jsme se zaměřili je Karel Hanika, který se narodil v roce 1996 v Brně a je tak jedním z nejmladších českých motocyklových závodníků. Závodit začal již v době, kdy mu bylo teprve šest let a mezi jeho největší úspěchy patří první místo v Přeboru ČR v roce 2005 v kategorii Junior A. Dále to je zlatá medaile z Mistrovství Rakouska v téže kategorii. O tři roky později Karel získal titul vicemistra Evropy v kategorii Junior B a též Přeborník ČR v této kategorii. Mezi největší události z jeho profesionálního života z posledních let patří 3. místo ze soutěže Red Bull Rookies Cup, jež patří do seriálu závodů MOTO-GP. O rok později dokonce získal zlatou medaili v této soutěži.

Zdroj: haajashare.com

V roce 2015 Karel měl dobrý start do sezóny, kdy v dubnu dojel na pěkném 10. místě ve druhém závodě v rámci Mistrovství světa silničních motocyklů v texaském Austinu v USA. Poté na kvalifikaci na GP Argentiny konané také v dubnu Karel skončil na šestém místě, což mu umožnilo startovat na lukrativní startovní pozici v hlavním závodě. V závodě v Argentině se potom Karel se dvěma svými kolegy z týmu Red Bull KTM Ajo vešli do první sedmičky. Karel přitom skončil sedmý, šel o jeho nejlepší výsledek v tomto roce.
V rámci MotoGP skončil Karel v prvním evropském závodě roku na 22. pozici navzdory dobrému startu, po kterém se držel na osmém až devátém místě. Dle jeho vyjádření pro web Silniční motorky.cz to pro něj bylo poněkud zklamáním, neboť se na trati cítil dobře a věřil si na lepší umístění. Poté však přišel pád, ze které se Karel ještě dokázal vzpamatovat a závod dojet, bohužel až na již zmíněné pozici. V Barceloně v červnu Karel skončil dvacátý, jelikož byl o sekundu pomalejší než jeho kolega Miguel Oliveira z týmu Red Bull, který obsadil pěkné šesté místo. Na GP v Assenu Karel zažil úspěch, kdy dokázal zajet pátý nejlepší čas. První závod GP Německa potom Karel hodnotil slovy: „Byl to pro nás dobrý den“. To rozhodně ano, vždyť skončil na šestém místě a jeho druhý kolega Binder z jeho týmu třináctý.

Libor Podmol

Zdroj: liborpodmol.com

Libor Podmol se narodil 1. června 1984 a je podobně jako Petr Pilát motokrosovým závodníkem. Libor začal závodit ve třídě MX již v roce 1994, freestylové variantě motokrosu se věnuje od roku 2002. Mezi nejzajímavější turnaje, kterých se účastnil, patří Mistrovství Evropy ve freestylovém motokrosu nebo Rock´n´Ride. Závodí na Yamaze 250 nebo Freestyle Yamaze 450.
Letos Libor měl úspěch již v březnu, kdy se v Polsku v Krakově v aréně Tauron konalo druhé kolo závodů mistrovství světa v FMX motokrosu. Na závodě nechyběl ani jeho bratr Filip Podmol. Libor zde zazářil trikem Volt, který mu pomohl získat stříbro. Libor je známý svými těžko pochopitelnými triky, o rok dříve např. jako první závodník vůbec předvedl trik, který pojmenoval jako surfer flip. Tento flip spočívá v tom, že závodník při odrazu z můstku na motorce nesedí, ale stojí na jejím sedle. V této pozici ještě udělat flip je opravdový kousek, o kterém se před tím, než ho Libor dokázal provést, nikomu ani nesnilo.

Pokud se chcete dozvědět více o životě Libora Podmola jakožto motokrosového závodníka, můžete se podívat na dokumentární film o něm nazvaný "Tomorrow will be better", kde se také dozvíte o jeho začátcích a kdo mu pomohl vyšplhat až na vrchol tohoto sportu.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)




TOPlist