TT Isle of Man - pátek

V pátek se mělo končit se závodním týdnem na ostrově Man, ale nečekaná mlha, která se snesla na horskou část okruhu, zapříčinila, že se nejprestižnější, závěrečný závod pojede až dnes. V pátek tak byl na programu pouze závod produkčních šestistovek.

TT Production 600 - 2.kola (75,46 mil)
Závod sériových supersportů byl poznamenán velkou nervozitou po neustálém odkládání tohoto závodu. Nad vrcholky kopců, kterými se vine trať 37,73 mil dlouhého okruhu, se totiž zatáhla obloha, ze které sice brzo přestalo pršet, ale obrovská skotská mlha zahalila kopce a dlouho nedovolila pořadatelům uzavřít silnice. Tak se stalo, že namísto startu celého závěrečného programu letošní Tourist Trophy, který měl být před devátou hodinou se uzavíraly silnice až ve 14:30. Znamenalo to, že závod třídy Production 600 byl zkrácen ze tří původních kol na pouhé dvě kola, naopak nejprestižnější závod a vrchol TT, tedy závod třídy Senior TT 1000, byl přeložen na dnešní den. V 8:45 hodin by se měly uzavřít silnice a v 10:45 by se měl konat závod této "Blue-Riband" kategorie, který je vypsán na nejdelší vzdálenost - 6 kol (226,38 mil).
Nyní již k jedinému včerejšímu závodu, zkrácenému na dvě kola - k závodu TT Production 600. Tento závod se stal kořistí novozélandského jezdce Shauna Harrise, který se tak během tohoto týdne radoval ze svého druhého vítězství. "Přijel jsem sem s novým duševním postojem - s naprostou vírou v sebe, se znalostí okruhu a plné důvěře v můj motocykl," říkal vítězný jezdec v cíli závodu. "Rozhodl jsem se odstartovat a jí do toho od samého začátku, dělat svou vlastní věc."
Na druhém místě skončil jezdec z Walesu Ian Lougher, který za vítězem zaostal o šestnáct sekund. "Bylo to hrozné, vyjel jsem nahoru a tam byla opravdu hrozná mlha. Jsem rád, že organizátoři použili zdravý rozum a předčasně ukončili závod," říkal Lougher po ukončení závodu právě z důvodu velké mlhy v horských částech okruhu Mountain. "Mlha rychle sestupovala a viditelnost se snížila tak na délku deseti motocyklů," doplnil Lougher.
Třetí skončil v tomto závodě Ryan Farguhar na stroji Kawasaki ZX-6R.
Zajímavostí z Manu je i soukromá návštěva britského Prince Williama, který se ve čtvrtek večer sešel s hvězdami středečního závodu "ostrých" šestistovek, tedy s továrními jezdci britského Triumphu a pozval je na večeři. S plnými žaludky to však včera již těmto jezdcům na prodejních verzích Daytony 600 tolik nešlo. Nejlepší na stroji Triumph skončil Bruce Anstey, který byl klasifikován na osmém místě, zranění Jim Moddie skončil v tomto závodě na 12. místě, zatímco John McGuinness dokončil závod jako osmnáctý.
1. Shaun Harris Suzuki 37m 49.79s
2. Ian Lougher Honda 38.06.10
3. Ryan Farquhar Kawasaki 38 10.17
4. Adrian Archibald Suzuki 38 13.25
5. Jason Griffiths Yamaha 38 17.08
6. Richard Britton Honda 38 31.89
7. Martin Finnegan Honda 38 36.64
8. Bruce Anstey Triumph 38 50.74
9. Chris Heath Yamaha 38 51.01
10 Roy Richardson Kawasaki 39 14.30

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist