PČR + EU CUP ESA - Supermono /Most/

Článek o závodě motocyklů třídy Supermono, který se jel jako součást Přeboru České Republiky a evropského poháru ESA na okruhu v Mostě u příležitosti Mistrovství Evropy, pro nás připravil včetně podrobných výsledků Rejmondo.

MOST
12.-13.7.2003
ESA + P ČR SUPERMONO?
Týden po českém mistráku se na mosteckém automotodromu sešla evropská elita i ve třídě supernono. Jel se tu 5. závod evropského poháru ESA. Nechyběl loňský šampión Mark Lawes z Velké Británie, celkově 3. Perry Goldstein, také Brit a ani 4. Němec Stefan Meiners. Slabší zastoupení měla země s řadou vynikajících pilotů této třídy – Nizozemí. Celkem nastoupilo do oficiálních tréninků 29 jezdců ze sedmi zemí. Nejvíce jich mělo Německo (11), dále Británie (9), Česká republika (4), už zmiňované Nizozemí (2) a po jednom Nový Zéland, Belgie a Švédsko.
Sobotní tréninky zcela ovládli Němci,vedoucí šampionát, Jerzenbeck a Meiners. Jako jedinní se dostali pod hranici 1:41. Druhý muž celkového pořadí, Jerzenbeck šel ve druhém tréninku dokonce pod 1:40. Nejlepším z našich byl tradičně starší z rodu Kamenických, Martin, na 12. místě. Hned za ním se srovnali Halm a bratr Libor. Posledním z našeho tábora byl skutečně poslední Duchan, jenž svou Gileru nedokázal prohnat, jako jedinný, cílovou čarou v čase pod 2 minuty.
Do závodu, který odstartoval nedělní program, nenastoupil 3. muž tréninku Brit Ruth a chyběl i Holanďan Berkhout. Oba Němci potvrdili své kvality a vyrazili do čela. Vynikající start měl Goldstein. Ze 3. řady se vyhoupl až na třetí místo, následován krajany Lawesem a Hitterem. Také náš Halm odstartoval dobře a držel si desátou pozici. Druhé kolo však znamenalo konec nadějím na dobré umístění. Jeho Yamaha nevydržela tempo a uvařila se. Desáté místo bylo zakleté i pro naši jedničku, Martina Kamenického. Když se na něj ve třetím kole prokousal, i on musel do depa s motorem od oleje. V témže kole došlo k těžké nehodě dvou pilotů. Třetí Goldstein měl technické problémy a s rukou nad hlavou pomalu dojížděl do boxů. Pod depem ho dojela skupinka bojující o 5.-7. místo. Holanďan Verschuren ho zřejmě přehlédl a při předjíždění ve skupině do něj v plné rychlosti zezadu narazil. Oba upadli, Britův motocykl pokračoval ještě dobrých sto metrů ke svodidlům. Goldstein vyvázl pouze s bolestivými pohmožděninami, Verschurena odvezla sanita s otřesem mozku a podezřením na zlomeniny do mostecké nemocnice. Na desáté místo se mezitím probojoval další Čech, Libor Kamenický. Tomu se už pořadí podařilo udržet, neboť závod byl po sedmém kole předčasně ukončen pro zmiňovanou havárii. Na čele také žádné změny nenastaly, takže Jerzenbeck vedení uhájil a snížil ztrátu v tabulce na druhého v cíly, Meinerse na pouhých šest bodů. Třetí Lawes potvrdil svoje třetí místo celkově. Vynikajících šest bodů získal Libor Kamenický a postoupil na 26. místo celkově. Kromě toho získal prvenství do domácího šampionátu a vyhoupl se už na 3. místo se 45 body. Požádal jsem ho proto o rozhovor:
Jak je po prvním letošním vítězství?
L.K.: výborně, po předchozích neúspěších (pád , technická závada), příjemný závěr.
A jak se Ti dnes jelo?
L.K.: špatný start, dvakrát se mi to zvedlo na zadní, propadl jsem se do řady zpět. Ale pak jsem začal závodit. Předjel jsem asi 6 „evropanů“ a po odpadnutí Martina a Halma přišlo vítězství s velkým náskokem. Byla šance na lepší umístění v ESA, dva jezdci byli na dosah, ale po signalizaci z boxů jsem zvolnil. Body do českého poháru jsou důležitější, než riskovat pád.
Děkuji za rozhovor. VÝSLEDKOVÝ SERVIS: SOBOTA - kvalifikace
NEDĚLE - závod
NEDĚLE - průběh závodu
Celkové pořadí Přeboru ČR
Celkové pořadí European Cup ESA

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist